Zenato skapar italienskt hantverk på flaska

Vi reser till Italien. Mer specifikt till en plats som så många förknippar med utsökta viner – Veneto och Valpolicella – där skönhet möter godhet. Det goda representeras inte minst av Amarone, som familjen Zenato skapar med imponerande kvalitet, känsla och kärlek. 

Det är ingen nackdel att själv ha vistats i trakterna där magiska drycker har sitt ursprung. I Vackra Valpolicella, framför allt den del som breder ut sig över kullarna och som kallas för Classico, hittar man de bästa vingårdarna. Hela regionen Veneto är en av Italiens största och mest aktiva vinregioner och det är bland annat Amarones popularitet som riktat vinvärldens blickar mot området. 

Vi kombinerar dessa båda plus, Amarone av hög kvalitet och välrenommerad vingård, och vad får vi då? Jo, vi får Zenato. En italiensk kärlekssaga med Sergio och Carla Zenato i huvudrollerna. Paret upptäckte området runt Gardasjön, San Benedetto di Lugana, och tidigt sextiotal slog de ner sina bopålar i marken – och började fokusera på vin. I drygt sextio år har familjen Zenato med stor omsorg och en enorm respekt för jorden och dess terroir levererat viner av högsta klass. 

Valet av platsen vid Gardasjön har resulterat i kvalitativt hantverk på flaska, som år efter år belönas med fina topplaceringar. Sergio Zenatos berättelse bygger på en mix av passion och hårt arbete, entreprenörsförmåga, öppenhet för innovation och nya vinifieringstekniker samt investeringar i inhemska druvsorter. Med sin genuina historia av hantverk, viner i världsklass och en stor respekt för sitt ursprung kan Zenato idag räknas som en av de mest betydelsefulla och inflytelserika topproducenterna i Veneto.

Inte bara Amarone

Vi började med att nämna Amarone. Amarone-vin är uteslutande gjort på torkade druvor och druvorna som används är Corvina, Rondinella, Corvinone samt övriga blå druvsorter från området. Distriktet fick DOCG-status 2010 och efter det måste 40–80 procent bestå av Corvina, max 30 procent av Rondinella och max 15 procent av andra lokala druvor. Druvorna torkas i tre till sex månader, en torkningsprocess som kallas appassimento. och när de pressas förlorar de nästan hälften av sin druvmust vilket gör slutvätskan väldigt koncentrerad. Den höga koncentrationen gör vinet rätt alkoholstarkt, minst 14 upp till 16–17 procent, och lagras minst 24 månader på stora ekfat. Det ger i slutändan lagringsdugliga viner med säregen, koncentrerad smakprofil med fyllig smak. 

Zenato är framförallt känt för sina röda viner från Valpolicella med Amarone i spetsen och det är också rött vin som de flesta förknippar med Veneto. Druvorna odlas på de långa, böljande sluttningarna som möter Gardasjön i dalen. Trots det var det med en grön druva, i området Lugana vid Gardasjöns södra sida, som allting började. Att odla lokala druvor och hitta den optimala växtplatsen för varje druva var en passion och drivkraft för Sergio. I Lugana fick Trebbiano di Lugana lysa klart i såväl mineraliska, friska mousserande viner som i aromatiska och vita viner som med lagring får en burgundisk stil. Zenato var för övrigt först med att exportera viner från Lugana till andra länder. 

Trots de vita vinernas storhet och att det är i Lugana som familjen Zenato själv placerar sin själ så hamnar de vita vinerna i skuggan av de röda dominanterna Valpolicella Superiore, Ripasso och Amarone. Det är här hjärtat klappar som hårdast och i dessa viner som vi har lärt känna Zenatos passionerade hantverk.

Generationer av vin

Namnet Amarone sägs härstamma från italienskans Amaro (besk), vilket till viss del stämmer överens med vinet. Beskan döljs dock av Amarone-vinets karakteristiskt fruktiga, fylliga smak av plommon, russin och mjölkchoklad. Så här i hösttider passar ett Amarone-vin extra bra. Det är kraftfullt och smakrikt och matchas med fördel med smakrika rätter av vilt, nöt och lamm. Även salta hårdostar passar fint till vinets aromer av torkad frukt och höga fruktsyra.

Berättelsen om Zenato är berättelsen om en familj som planterade sina rötter i marken, själsligt och fysiskt. Det gjordes möjligt tack vare passionen och visionen hos godsets grundare Sergio, som lyckades uppfylla sin största dröm – att skapa en vingård som kan skörda jordens frukter och omvandla dem till känslor med makalös smak.

Idag, mer än sex decennier senare, vittnar resultaten om hans extraordinära vision. Sedan Sergios bortgång är det hans fru Carla och framförallt deras barn Alberto och Nadia som driver vinhuset vidare. Alberto och Nadia har alltid vetat att de skulle följa i sin pappas fotspår. Med en uppväxt bland rankorna ute i vingårdarna och en delaktighet i vineriet är det som att terroiren finns lika mycket i blodet som i marken. Alberto står för det trygga och traditionella och förvaltar arvet med precision medan Nadias mer kreativa sida leder Zenato vidare i nya projekt.

In i framtiden.

Är du nyfiken på att prova viner från Zenato?

 

Zenato Valpolicella Superiore 2019

Nr 12385 Pris 139 kronor

Amarone della Valpolicella Classico 2017 

Nr 32145 Pris 399 kronor

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.