
Kalla det gammal vana eller slentrian. Att beställa en skål med jordnötter till drinken eller vinet i baren. Några kreativa gotlänningar har skapat nya valmöjligheter och smakkombinationer med sina restauranganpassade Ö-chips, som förhöjer upplevelsen av ditt röda och vita vin eller ale, IPA och lager. Utan spår av nötter.
Man kan börja med en egenupplevd barhändelse, för att ännu mer uppskatta hantverkschipsen från Gotland. Ett glas vin i nattklubbsbaren serverat med chilinötter med skal, där undertecknad endast gillade skalen och spottade tillbaka nötterna i skålen. Som den lyckligt ovetande bargrannen glatt tuggade i sig. Utan känsla för smak eller kvalitet. Det hade aldrig hänt om det istället hade serverats chips som skapats med hjälp av både sommelierer och ölmästare – för att matcha dryckerna i glasen. Grundarna av bolaget är Simon Kanellos och Mikael Lundin, som själva kommer från restaurangbranschen och vet vad de pratar om.
– Tanken slog oss samtidigt som vi studerade i Sundsvall och jobbade extra på krog. Snuskiga nötter från en kanna ner i ett dryckesglas?! Vad fan är det? säger Simon och tog tanke till handling.
Miljövänligt och vinmatchat
Ö-chips vill inte bara göra utsökta chips, de vill även ha en så miljövänlig produktion som möjligt. Chipsen produceras cirka en mil utanför Visby, Gotland, på Stafva Gård. Andreas Wiklund odlar potatisen på sin gård Stora Tollby och trion har gemensamt sått den potatis som blir till chips. Allt är genomtänkt och miljöanpassat, från skörd och lagerhållning utan bekämpningsmedel till fritering med miljövänlig gas.
Det här med chips anpassade till vin, med sakkunnig hjälp av sommelierer, vill Vinsider veta mer om. Berätta!
– Det kändes väldigt svårt att börja konkurrera med en ny produkt som är exakt likadan som övriga, det vill säga ”sour cream and onion” och lättsaltat. Med vår produkt kan vi istället konkurrera mot nötter och inte de stora chipsjättarna som har råd med helt andra utpriser. I skapandestadiet tog vi inspiration av våra kollegor på Gotlands Bryggeri. Kan man kalla en öl för Sleepy Bulldog lär man kunna kalla chips för rött vin-chips kom vi fram till, berättar Mikael.
Är det ”osvenskt” att äta chips till öl och vin eller är det bara av gammal vana som nötterna gör dryckerna sällskap?
– Nötter i en bar är väl det svenskaste vi har. Dock mig veterligen är det endast i Norden det existerar. Tänker man en pint i London, eller ett glas vitt under ett parasoll en eftermiddag i ett soligt Rom, är det snarare chips än nötter som serveras. Det är väl kanske den vanan vi vill ta till Sverige, fortsätter Simon.
Björn Frantzén och Carl-Jan Granqvist
Du går inte till din lokala mathandlare och köper Ö-chips, men har du suttit på uteserveringarna hos Sandhäxan och cocktailbaren Lucy´s Flower Shop i Stockholm har du garanterat ätit de gotländska chipsen. Ett annat häftigt samarbete är det som inletts med Frantzén Group, där Björn Frantzén själv har varit med och tagit fram smaker som passar menyerna på Brasserie Astoria. Valet föll på en smakfull kombination av tryffel och ramslök, som verkligen andas doften och smaken av Gotland.
Hur ser framtidens planer för Ö-chips ut? Har ni fler samarbeten och matchningar på gång?
– Då vi endast existerat under pandemin är vi oerhört glada att det redan har gått så bra. Pandemin var tuff för restauranger men kanske ännu tuffare för restauranggrossisterna. Detta har gjort att vår egentliga expansion ut i landet har dröjt fram till nu. Men vi är väldigt glada och stolta över samarbetet med Menigo och Svensk Cater, som möjliggör att vi till exempel levererar chips till Operan i Göteborg.
– Vår sommarsmak Rosé tog vi fram tillsammans med Carl-Jan Granqvist, vilket var ett otroligt häftigt möte i hans vinkällare Grappe. Liknande saker är på gång men innan produkten står på en barskiva väljer vi att hålla det hemligt, avrundar Mikael och vi väntar med spänning.
Under tiden kan vi inte göra annat än följa uppmaningen från Ö-chips: Don’t be nuts. Eat potato chips!