Restips! Paris är staden i mitt hjärta

Ju mer du reser ju mer vill du se. Att se och uppleva väcker mersmak och världen står vid våra fötter redo att insupas, plats för plats. Det finns så mycket att upptäcka, förtjusas och förundras över. Magiska platser, där varje plats blir en del av dig, ett minne att bära. Platser vi besöker ofta förändras och blir trygga, du lär dig hitta och återvänder till tidigare upptäckta pärlor, restauranger, caféer och torg.

En plats jag gärna återvänder till gång på gång är Paris. Speciellt på våren när träden blommar och uteserveringarna lockar folk i varje gathörn och romantiken ligger som ett skimmer över staden. I Paris är man stolt över sin stad och det är lite som att förflytta sig i tid och rum och man väntar nästan på att få se svepande kjolar, parasoller och män i höga hattar komma ut från de vackra välbevarade stenhusen.

Jag slår mig gärna ner på en uteservering utmed gatan där människorna kilar förbi i en strid ström. Här får man snabbt service och din beställning tas upp i ett nafs och det lilla cafébordet framför dig dukas upp med bestick och glas. Letar man sig bort från de allra största gatorna hittar du pärlorna som stadsborna själva besöker och du sitter bordsgranne med en fransk familj med barn som intar sin lördagslunch med en karaff vin.

Vill man äta enkelt och avslappnat  så köper du med dig någon mat och nybakt bröd från ett av stadens alla små matstånd och vagnar och slår dig ner vid kanten av floden som så många andra för att titta på den strida ström av båtar som åker genom staden.

När vi är mätta & belåtna och sugna på något annat än de stora butikerna och stadens välbesökta monument flanerar vi längs floden. Längs skuggande träd vid floden finner du nämligen de små bokstånden ligga på rad och försäljarna säljer både nya och antika böcker, vykort och posters av det mer traditionella slaget, allt på franska såklart tryckt på solblekt papper. Charmigt, franskt och ett givet måste.

I Paris dricker vi givetvis vin men inte som hemma, här dricker vi mer avslappnat, gärna på karaff och vi kräver inte att få se flaskan och en hel utläggning om producenten. Vi konstaterar bara att vinet är gott, så gott att vi beställer mer och njuter av att vara på en magisk plats där tiden står stilla.

Välkommen till Paris – staden i mitt hjärta.

Ett franskt vintips att drömma sig bort till:

Bodvar No. 7 Rosé Pris 121kr

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer