Bubblor med tradition – champagnehuset Charles Heidsieck

Det anrika och klassiska champagnehuset Charles Heidsieck Grundades år 1851 av Charles Camille Heidsieck som då var 29 år gammal. Charles var mycket målmedveten och reste redan 1852 till Amerika  för att visa upp sina champagner. Charles blev snabbt populär och omtyckt av jänkarna som gav honom smeknamnet Champagne Charlie vilket senare blev namnet på Charles prestigechampagne. Resan till Amerika var till en början en succé fram tills att Charles fängslades av jänkarna år 1862 i New Orleans övertygade om att Charles var en fransk spion. Vistelsen i fängelset blev kort och Charles släpptes efter förhandlingar mellan Napoleon den tredje och Abraham Lincoln.

Årgång 1985 är den senast släppta årgången av Champagne Charlie, det rycktas dock om att Champagne Charlie gör comeback inom kort. Numera heter Charles prestigechampagne Blanc de Millénaires (BDM), en Blanc de Blancs (100% Chardonnay) med druvor från fyra Grand Cru byar och en Premier Cru by. Har ni inte provat Blanc de Millénaires rekommenderar jag årgång 2004 som finns i bolagets beställningssortiment (nr 97037) (pris 1499kr).

År 1867 köpte Charles Heidsieck en fantastisk kalkkällare (Crayeres) i Reims där de än idag lagrar sina åtråvärda flaskor. Källaren består av 100% kalk och grävdes fram under 300 talet. Charles källare  är numera en del av Unesco världsarv tillsammans med Taittinger, Veuve Cliquot, Ruinart och Pommery. Källaren är djup (upp till 30 meter)och håller en konstant låg temperatur, optimalt för lagring av champagne.

Huset kompromissar aldrig med sin kvalitet vilket tyvärr börjar bli mer och mer ovanligt.

Idag är Charles Heidsieck ett ambitiöst respekterat och målmedvetet champagnehus som strävar efter att bli bättre år för år och jag ser fram emot att följa deras framgång. Huset kompromissar aldrig med sin kvalitet vilket tyvärr börjar bli mer och mer ovanligt.

Charles Heidsieck producerar idag ca 800 000 fl per år och äger cirka 30HA mark, majoriteten av vingårdarna är belägna i Grand Cru byarna Ambonnay, Bouzy och Oger. De 30 HA som Charles Heidsieck äger täcker inte hela druvbehovet till 800 000 fl och de har därför långa samarbeten med duktiga odlare som stolt säljer sina bästa druvor till Charles Heidsieck.

Personlig kärlek

Min relation med champagnehuset Charles Heidsieck kan beskrivas som kärlek vid första ögonkastet och kärleken varar med högsta sannolikhet livet ut. Charles för mig är historia, hantverk, noggrannhet, tålamod, generositet, seriositet och njutning.

Kärleken för huset blev så pass stor att när jag med skakande knän friade till min Jessica gjorde jag det nere i Charles vackra källare. Jag tog det säkra före det osäkra och valde Charles Heidsieck källare eftersom att det är Jessicas favorithus, efter att hon fått en vacker ring med champagnefärgade diamanter och ett glas av BDM från hennes årgång (1990) svarade hon JA!

Husstil

Alla champagner från Charles Heidsieck lagras under en ovanligt lång tid och den långa lagringstiden ger uttryck i form av en röd tråd och känns igen genom komplexitet, rostade toner, balans och personlighet. De mest framträdande tonerna i CH champagner är rostat kaffe, mörk choklad, gula äpplen och kanderad citrusfrukt.

Champagne

Champagne är det nordligaste vindistriktet i Frankrike, distriktet är ca 34 000 kv/km vilket är ungefär samma storlek som Belgien. Champagne är belägget på en gammal havsbotten och kalklagret under det översta jordlagret är upp till 70 meter djupt. Det kalla klimatet i Champagne gör att druvorna tar lång tid på sig att mogna och bevarar den åtråvärda syran i druvorna. Vinrankornas rötter måste söka sig längst ner i kalklagret för att suga åt sig vätska och skydda sig mot det kalla klimatet, detta gör att den mineralrika jordmånen återspeglas i druvorna och senare i champagnen vi dricker.

Fakta Champagne:

Area: 34 000kv/km

Totalproduktion: ca 320 miljoner flaskor

Druvor: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Menuier (de mest välkända) det går även att göra champagne på Arbanne, Pinot Blanc, Petite Meslier och Pinot Gris.

Lagringstid: minimum 15 månader för årgångslös och 36 månader för årgångchampagne (vintage)

Brut Reserve

Charles stolthet och en av de absolut bästa årgångslösa champagnerna på bolaget. Druvorna kommer från 60 olika byar, jämnt fördelade av 1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot Noir, 1/3 Pinot Meunier, hela 40% reservvin med en snittålder på imponerande 10 år är tillsatt för att uppnå den karaktär och kvalitet Charles vill förmedla. Första jäsningen sker på ståltank och lagras sedan hela 6 år på sin jästfällning (minimumtid15 månader)

Charles kompromissar aldrig på kvaliten och lägger ner otroligt mycket tid och kärlek på sin Brut Reserve vilket återspeglas i glaset.

Karaktär: Komplex, mogen i generös stil med härligt rostade toner av kaffe, mörk choklad och kavring. Personligen är jag fullkomligt förälskad i den stilen valet gör att jag dricker CH så ofta jag får möjlighet.

Druvor: 33% CH, 33% PN, 33% PM

Lagringstid: ca 6år (minimum 15 månader)

Pris: 459kr

Art: 77522

 

Text: Martin Gilck

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.