Grillskola – Så blir du ett grillproffs

Bli guidad igenom grillmetoder och få all kunskap du behöver för att bli ett proffs vid grillen. Kanske kommer du grilla din första planka?

Bli ett proffs vid grillen med hjälp av Broil King. Att laga mat på grillen är en konst i sig och det finns många sätt att gå tillväga. Vilken metoden du ska använda avgörs av vilken styckningsdel eller vilken typ av mat du ska tillaga. Med kunskap kommer du garanterat kunna briljera vid grillen.

Grillmetoder

Direkt grillning

Precis som benämningen antyder innebär direkt grillning att du tillagar maten på grillgallren direkt över lågorna. Det lämpar sig vid grillning av de flesta rätter som biffar, kotletter, fisk, hamburgare, grillspett och grönsaker eller andra rätter som tillagas snabbt.

Värm grillen till hög temperatur 5–10 min och ta bort eventuella rester på gallren med en grillborste. Pensla gallret med en vegetabilisk olja för att undvika att maten fastnar. Sänk värmen till önskad temperatur. Lägg det du vill grilla på gallren. Klart!

Indirekt grillning

Den indirekta grillmetoden är en långsam teknik som används för att tillaga större stycken som stekar eller hel kyckling. Motsatt till direkt grillning, där maten grillas direkt över lågorna, tillagas maten av varm luft som cirkulerar runt maten.

Indirekta metoden kräver en lägre temperatur och att locket är stängt under tillagning.

Med droppformsmetoden droppar köttsafter och fett ner i droppformen. Blandningen hettas upp och förångas, vilket gör att maten öses och smaksätts automatiskt. På detta sätt får maten en utsökt smak och säkerställer att steken, kycklingen eller kalkonen blir saftig och mör.

grillskola

Rotisserigrillning

När man tillagar kött som hela tiden roteras öses det automatiskt med naturlig köttsaft, vilket ger ett väldigt saftigt och mört kött. De bästa delarna för denna tillagning är hårt bundna köttbitar, urbenade eller benfria styckningsdelar, men du kan även använda bitar med ben i om du balanserar dem noga på spettet så att de roterar lätt.

Plankgrillning

En unik och läcker grillmetod går ut på att lägga maten på en träplanka. Det här är ett säkert sätt att få ett utsökt resultat och imponerade middagsgäster. Röken från plankan (som är placerad precis ovanför de tända delarna), genomsyrar köttet med den där oslagbara grillsmaken. Plankor av cederträ passar perfekt för lax, men du kan gärna prova även med andra köttsorter. Griskött gör sig bra på lönn och lamm passar utsökt på al.

Att grilla med en planka är enkelt: Blötlägg plankan i minst en timme och klappa den sedan torr. Förvärm grillen i 10 minuter. Pensla båda sidor av plankan med olivolja och lägg sedan din kryddade mat på plankan. Lägg plankan direkt på grillen, över de tända delarna och sänk sedan värmen. Grilla maten så att det blir som du vill ha det och vips – du har precis tillagat din första plankstek!

Tillagningstid för stekar

Typ av kött Värmeinställning Ungefärlig tillagningstid Innertemperatur

Nötkött

Blodig

Medium-Medium/Low

35–40 min/kg

55°

Medium/blodig

Medium-Medium/Low

40–45 min/kg

60°

Medium

Medium-Medium/Low

45–50 min/kg

66°

Genomstekt

Medium-Medium/Low

50–60 min/kg

71°

Gris

Medium

Medium-Medium/Low

40–50 min/kg

71°

Genomstekt

Medium-Medium/Low

50–60 min/kg

77°

Lamm

Blodig

Medium-Medium/Low

35–40 min/kg

57°

Medium

Medium-Medium/Low

35–40 min/kg

63°

Fågel

Hel kyckling

Medium-Medium/Low

35–40 min/kg

83° – Mörkt kött

Hel kalkon

Medium-Medium/Low

35–40 min/kg

77° – Bröstkött

Innertemperaturer

Typ av kött Röktemperatur Klartid Klartemperatur

Bringa(skivad)

110°

3 tim/kg

80°

Bringa (pulled)

110°

3 tim/kg

90°

Nötspjäll

110°

3 tim

80°

Bogfläsk (skivat)

110°

3 tim/kg

80°

Bogfläsk (pulled)

110°

3 tim/kg

90–95°

Hel kyckling

120°

4 tim

75°

Kycklinglår

120°

1,5 tim

75°

Kycklingklubba

120°

3 tim

75°

Hel kalkon

115°

6,5 tim

75°

Kalkonben

120°

4 tim

75°

Boudin-korv

110°

2,5 tim

75°

Frukostkorv

110°

3 tim

70°

Pannbiff

110°

3 tim

75°

Köttfärslimpa

120–150°

3 tim

70°

Köttbullar (5 cm)

110°

1 tim

75°

Revbensspjäll

110–115°

6 tim

75°

Kamben

110–115°

5 tim

75°

Rökt majs

110°

1,5–2 tim

Rökt potatis

110°

2-2,5 tim

För mer grilltips, guider, tillbehör och framförallt grillar, besök Broil King.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.