Så lyckas du med bryggkaffet

Kaffeskola för finsmakaren i samarbete med Lavazzas kaffeproffs

ida lavazza
Ida Strid, kaffespecialist på Lavazza

Så lyckas du med bryggkaffet

Doften och smaken av en kopp nybryggt kaffe på morgonen, finns det något ljuvligare sätt att starta dagen på? Allra bäst blir det förstås om kaffet smakar precis lika magiskt och välbalanserat som det doftar. Så lyckas du med bryggkaffet med hjälp av de här tipsen och så får du ett kaffe som sätter tonen för resten av dagen.

Även om kaffemaskinerna tagit sig in i mångas hem så har den hederliga kaffebryggaren trots allt något av en ohotad plats i de svenska köken. Bryggkaffet ackompanjerar både vår stadiga frukost och finmiddagens dessert. En dryck som förtjänar att beredas med omsorg helt enkelt.

Vattnet ska vara svalt och syrerikt

Det krävs egentligen bara två ingredienser för att få en god kopp bryggkaffe: vatten och malet kaffe. Men det spelar stor roll vilken temperatur vattnet har för det slutliga resultatet. –Det ska vara friskt och kallt vatten. Om vattnet är varmt redan från början riskerar du att kaffet blir för varmt. Låt bryggaren göra jobbet i sin takt så får du ett kaffe med rätt temperatur, säger Ida Strid, kaffespecialist på Lavazza.

Filtret ska vara blekt på rätt sätt

Bryggare kräver filter, och för att filtret inte ska påverka smaken på kaffet är det viktigt att välja rätt sort. Ett syreblekt, vitt kaffefilter är miljövänligt samtidigt som du slipper bismaken av papper. – Bruna pappersfilter är inte behandlade vilket innebär att det finns mycket pappersmassa kvar. När kaffet rinner igenom filtret tar det upp smak av pappret. Testa gärna ditt filter genom att sätta det i en skål med vatten, låt dra en stund och smaka sedan på vattnet. Om vattnet smakar vatten och inte papper har du valt ett bra filter, säger Ida.

Upptäck mer av Lavazza här!

Förfukta filtret

Ett torrt pappersfilter gör det onödigt lätt att misslyckas med kaffet. När filtret är torrt kan vattnet på sina håll rinna igenom filtret utan att nudda kaffet vilket förstås ger ett blaskigt resultat. Du riskerar också att filtret kollapsar så att du får sump i kannan. Blöt filtret, lägg det i behållaren och spola under kranen. På så sätt fixerar du filtret och det vatten du doserat i bryggaren går till kaffet och inte till att blöta upp ett torrt filter.

Så lyckas du med bryggkaffet

Strunta i timern

På en del kaffebryggare kan du ställa in på förhand när kaffet ska börja bryggas, och det kan förstås vara frestande för den morgontrötte. Dessvärre blir resultatet inte det bästa. Om du doserar vatten och kaffe redan kvällen innan förlorar vattnet syre och kaffearomerna hinner dö. Ett malet kaffe som står framme behåller smaken i ungefär en kvart. – Strunta i timern och tvinga dig upp två minuter tidigare istället så får du njuta av riktigt gott kaffe, uppmanar Ida.

Dosera mindre

Många har vant sig vid att brygga sitt kaffe starkt, men det kan faktiskt bedöva dina sinnen. – Testa att dosera en skopa mindre än vad du är van vid och fundera på vad det gör för smaken. Ett starkt kaffe smakar oftast bara kaffe, men om du doserar lite mildare kan du plötsligt upptäcka att kaffet har toner av kakao, citrus, nötter och så vidare.

Bevara aromerna med rätt förvaring

Visst kan du ha kaffet i en fin plåtburk, men om du vill hålla kvar kaffets aromer så stoppa ner hela originalförpackningen i burken. Att hälla över kaffet i en burk är lite som att dekantera ett vin. Luft tränger ner i burken och frigör aromerna. Behåll kaffet i förpackningen, förslut den tätt och förvara den mörkt och svalt, men inte kallt.
– Många har säkert lärt sig att kaffet ska förvaras i kylskåpet, men eftersom kaffe innehåller oljor så är det som att förvara en flaska olivolja i kylen, det gör att oljan stelnar och koagulerar, säger Ida.

Nymalet kaffe ger bästa smaken

– Ett nymalet kaffe har mest aromer vilket gör upplevelsen mer smakrik. Investera gärna i en kaffekvarn eller i en bryggare som maler direkt ner i det förfuktade filtret. Då kan du njuta av riktigt gott, färskmalet kaffe varje dag, säger Ida.

Så lyckas du med bryggkaffet

Afternoon Delight

Precis i glappet mellan lördagseftermiddag och kväll, då vill den här smarriga kaffedrinken vara med. Men den kan också vara den perfekta avrundningen på en middag med vännerna. Kombinationen av rund kolasmak och frisk mynta är smått oemotståndlig.

Ingredienser
En drink

4 After Eight-bitar

4 cl Baileys

1 dl starkt bryggkaffe

2 dl mjölk

Tillagning

Smält chokladen i en skål över vattenbad. Ta bort skålen från värmen och blanda ner Baileys. Rör om noggrant. Häll över i ett stort drinkglas. Skumma mjölken och häll över chokladen, sikta med hjälp av en sked för att få ett fint lager. Toppa med kaffet. Dekorera med en kvist mynta.

Hitta fler drinkar här: Fredagsdrinken

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.