Toner från portvinsfat i säsongsutgåva av whisky

Tillsammans med den klassiska portugisiska portvinsproducenten Quinta Do Vallado har Mackmyra tagit fram årets säsongsutgåva. Denna whisky har slutlagrats på ekfat mättade med portvin. Resultatet är en elegant whisky med lätt kryddighet och toner av solvarma frukter, tropiska bär, smörig päronkola och rostad ek.

Nu presenterar Mackmyra en säsongswhisky med portvinsfinish, utgåvan är ett samarbete med Quinta Do Vallado, en av de äldsta och mest välrenommerade portvinsproducenterna i portugisiska Dourodalen. Vintersol har till 50 procent, slutlagrats under 16 månader på svenska ekfat som tidigare lagrat portvin. Med portvin som tongivare har Vintersol fått en varm, lätt kryddig karaktär med toner av vanilj, choklad och peppar som passar lika bra till glöggminglet som vid brasan.

Vi älskar att samarbeta med andra unika dryckesföretag som står för det hantverksmässiga och innovation. Samarbetet med Quinta de Vallado är inget undantag. Efter fjolårets försäljningssuccé av whiskyfat på 30 liter, som vi mättat med portvin från Vallado, släpper vi nu Vintersol. Slutlagringen ger whiskyn en tydlig ekig och bärig smak. En whisky som passar perfekt nu när hösten och vinter faller på, säger Eric Bräck, ansvarig för Mackmyras fatkoncept.

Vintersol är en elegant single malt whisky som lagrats i Bodås gruva. Doften är kryddig och örtig med fruktiga, varma vinösa druvtoner med viss mineralitet som följs av mjuka aromer av ekig vanilj, anis, ingefära, russin, päronkola och vanilj.

Smaken är mjukt fruktig och kryddig med torkad frukt, päron, russin, ingefära och vanilj. Texturen är krämig och medelfyllig och eftersmaken fruktig, kryddig, ekig med varma russin.

Mackmyras säsongswhisky Vintersol lanseras i begränsad upplaga på Systembolaget den 4 oktober 2019.

 

Mackmyra Vintersol

Volym:  700 ml
Alkohol: 46,1 %
Pris: 599 kronor
Artikelnummer: 4063501
Lanseringsdatum:  4 oktober 2019 

 

Om Quinta Do Vallado

Quinta do Vallado, grundades år 1716 av Dona Antonia Adelaide Ferreira, och är en av de äldsta och mest berömda gårdarna i Douro Valley, Portugal. I dag ägs, drivs och utvecklas gården av hennes ättlingar. Quinta do Vallado ligger vid floden Corgo, som är en biflod till Douro, precis vid mynningen. I över 200 år var produktionen av portvin Quinta do Vallados huvudsakliga verksamhet. Idag produceras även rött, vitt och rosévin samt olivolja. 2009 byggdes en ny vingård, kombinerar den senaste tekniken med högkvalitativ arkitektur, vilket gör vingården till en av de mest besökta i Dourodalen.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.