Italienska restauranger i Stockholm – din guide till de bästa!

Italienska restauranger i Stockholm finns det numera gott om och svenskarnas förkärlek till det italienska köket är vida känt och under åren har ett stort antal italienska restauranger i Stockholm etablerat sig som favoriter hos de kräsna stadsborna. Vinsider listar här några av stadens italienska krogar som med glädje för den stolta italienska mattraditionen vidare.

Italienska restauranger i Stockholm som vi verkligen tycker att du ska besöka!

Italienska restauranger

Trattoria Montanari

För snart 50 år sedan lämnade Paolo Montanari Fano på den italienska östkusten och slog upp portarna till restaurang Capri på Nybrogatan. En krog som skulle komma att bli ett landmärke för det italienska köket i Sverige, tillika en av Stockholms första italienska restauranger.

Idag bär hans döttrar Natalie och Lina traditionen vidare med sin egna skapelse, Trattoria Montanari, som blivit en favorit hos gäster som litar på att alltid bli serverade italiensk mat av högsta klass i en familjär miljö.

Här ligger fokus på utmärkta råvaror, tradition och prickfri service med en personal som besitter djupt kunnande kring den italienska mat- och vinkulturen. Enkelt och gudomligt på samma gång.

Trattoria Montanari
Grev Turegatan 56
www.montanari.se

Italienska restauranger

Adria

Med engagemang och hjärta verkar restaurang Adria för en genuin italiensk matupplevelse i en tidlös miljö där stämning, umgänge och matglädje står i centrum.

Här lagas genuin italiensk mat på modernt vis. Maten bygger på enkelhet, kvalitet och tradition. Den färska pasta är egentillverkad på farmors vis och alla rätter tillagas med hållbara råvaror från småskaliga och större italienska och svenska producenter.

Stort fokus ligger på vinlistan där man hittar en mängd naturviner. Adria har även tilldelats en plats i Star Wine Lists guide över Stockholms bästa vinbarer- och restauranger, samt tilldelats utmärkelse i Gambero Rosso redan 2017.

Adria
Tulegatan 10
www.adriaristorante.se

 

Italienska restauranger

Trattoria Corazza

Trattoria Corazza, på Rörstrandsgatan, är en pärla av äkta italienska smaker mitt i Stockholm. Öppnad i februari 2021, har denna familjeägda restaurang snabbt blivit en favorit. Utmärkelserna Ospitalitá Italiana och Gambero Rosso vittnar om deras kvalitet. Med Daniela i köket och Pablo i dörren, välkomnas du med värme och äkthet. Här njuter du av genuina italienska rätter lagade med kärlek och tradition. Från linguine med Mazara del Vallo-räkor till spaghetti alla carbonara, varje tugga är en smakresa till Italien. Uteserveringen är en charmig plats för att njuta av maten året runt. Trattoria Corazza tar dig med på en autentisk kulinarisk resa till Italien utan att lämna Stockholm. Upplevelsen är väl värd besöket!

Rörstrandsgatan 3
www.trattoriacorazza.se

 

Italienska restauranger i Stockholm

 

Italienska restauranger

Corvina

Corvina Enoteca är en autentisk, italiensk vinbar i hjärtat av Gamla Stan som bjuder på en härlig stämning mellan gäster och personalen. Här finns en av Stockholms bästa vinlistor med över 150 viner som serveras på glas! Men även autentisk mat gjord på högklassiga råvaror. På menyn finns en mängd tilltugg, antipasti, risotto- och pastarätter, och varje månad ges möjligheten att smaka på en specifik region i Italien.  Den generösa charkbrickan – fylld med olika sorters salami, skinka, oliver och annat aptitretande – är ett gott alternativ tillsammans med ett glas vin!

Kornhamnstorg 47 
www.corvina.nu

 

Italienska restauranger

Mancini

Egentligen vill man hålla Mancini för sig själv, behålla den som sin egna restaurang men samtidigt vill man att fler ska få uppleva italiensk mat när den är som bäst. Det finns en anledning till varför Mancini fått Gambero Rosso, Italiens motsvarighet till Guide Michelin, 2019, 2020, 2021 och nu 2022. Det här är en av Sveriges bästa Italienska restauranger där man serverar med stolthet och passion, där maten är genomtänkt och detaljerna lämnas inte åt slumpen. Allt lagas à la minute.

Tunnelgatan 1A
www.mancini.se

Italienska restauranger

O’Pizzicato

O’Pizzicato är en familjeägd italiensk restaurang sedan 18 år tillbaka. Hit kommer du för att avnjuta en god middag med familj, vänner eller arbetskollegorna. 
Här serverar klassiska italienska maträtter så som Osso Buco, Porchetta och Risotto för att nämna några. För vinälskare finns ett generöst utbud utav mer än 100 olika rödviner från de flesta italienska regioner och med en personal med god vinkunskap går det enkelt att kombinera rätt vin till maten.

Swedenborgsgatan 23
www.opizzicato.se

 

 

restaurangguide

Portofino

För en genuin italiensk matupplevelse i modern tappning mitt i Stockholms Gamla stan, är Portofino platsen att besöka. Välkomna till Portofino! Här blandas smakrika klassiker som Carpaccio di Vitello och Bistecca Fiorentina elegant med förtrollande specialiteter som Linguine Portofino och Orata al Forno. Kökschefen Luciano Aru och hans kunniga team skapar en spännande resa genom smaker, baserad på en djup kärlek till den italienska matkulturen. Varje rätt är noggrant utformad för att väcka glädje hos våra högt uppskattade gäster. Den noggrant utvalda vinlistan, som regelbundet uppdateras, kompletterar din måltid på ett förträffligt sätt. Tveka inte att rådfråga våra servitörer för det perfekta vinvalet som förhöjer din matupplevelse. Välkomna till Portofino, där passion för mat och enastående service smälter samman till en minnesvärd upplevelse.

Stora Nygatan 46
www.ristoranteportofino.se

 

italiensk restaurang i stockholm

Macelleria

Låt oss vara ärliga; att räkna kalorier är inte högsta prioritet på Macelleria. Istället är fokus helt på utmärkta råvaror och spännande smakupplevelser! Här avnjuts omsorgsfullt tillagade klassiker som Osso Buco och Cotoletta alla Milanese, sida vid sida med din favoritpizza, de saftiga charkuterierna, den mörbiffen och den enkla men ändå oemotståndliga pastan. Vinlistan på Macelleria är vald med omsorg. Din kypare hjälper dig gärna att hitta det perfekta vinet till din måltid. Oroa dig inte, det finns ingen snobberi kring vinerna på Macelleria, bara äkta kunskap och en genuin kärlek till både mat och dryck. Allt precis som i Italien. Besök dem på Solnavägen 1B och upplev smakupplevelser som flödar och en hängivenhet till kvalitetsråvaror som regerar.

Macelleria
Solnavägen 1B
www.macelleria.se

Magari

Magari tar dig med på en kulinarisk resa där tradition och modernitet smälter samman i harmoni. Deras deg är skapad med omsorgsfullt utvalda råvaror från Irpinia, en idyllisk region i södra Italien som ligger i hjärtat av deras matfilosofi. De använder speciellt utvalda mjölsorter för att skapa en unik pizzadeg som är lätt och luftig. Irpinia där de är från, är kärnan i deras matfilosofi. Här blandas tradition med modernitet. Lokala producenter av ostar, salami och utsökta viner är en viktig del av deras meny. De strävar efter att dela den rika skatt av smaker och råvaror som denna region har att erbjuda. Ordet ”Magari” betyder ”kanske” på italienska och symboliserar deras utforskande anda. För dem innebär ”nutida” att vara aktuell och nyskapande. Genom att införliva moderna tekniker med deras traditionella rätter tar de smakupplevelsen till nya höjder. Nya avsmakningsmeny med aptitretare, fyra unika pizzabitar och en pizzadesert, kombinerade med noggrant utvalda öl- eller vinförslag.
Sankt Eriksgatan 110. magaripizza.com

 

Och ett par som vi haft med tidigare på listan: 

ciccios

Ciccio’s

På Nybrogatan 21 finner vi restaurangen Ciccio’s. Namnet Ciccio’s härrör från italienska och betyder “knubbig pojke” på ett ömt sätt. På restaurangen symboliserar det en lust för alla goda saker i livet.

Restaurangen och menyn har sina rötter i det italiensk-amerikanska köket. Huvudinspirationen kommer från New Yorks Little Italy – En tidlös smältgryta där klassiska rätter ständigt återuppfinns och väcks till liv. Ciccio’s vill skapa det perfekta stället att träffas för varje tillfälle och för varje måltid på dagen genom att radera gränserna mellan där du arbetar, umgås, äter och dricker.

Ciccio’s
Nybrogatan 12
www.ciccios.se

 

 

Italienska restauranger

Ristorante ITALIANO Kol & Kox

Här möts den italienska traditionen med kreativitet. 
Filosofin är sprungen ur de olika regionernas mat och dryck från Italien och man jobbar främst med produkter som kommer från småskaliga producenter. 
Menyn är levande och följer säsong och årstiderna. Bakom grytorna hittar vi en av delägarna, Riccardo De Matteis, ursprungligen från L’Aquila, Abruzzo och i matsalen styr Federico Landi ifrån Salerno, Campania med säker hand och hjälper till att matcha rätt vin med maten. 
En klassik italiensk restaurang som du också hittar i Gambero Rosso. 

Olofsgatan 7 A
www.bonagio.se

 

Italienska restauranger

GIRO

Här bakas pizzorna på ett traditionellt napolitanskt vis som man lärt sig av Da Michele, en av världens äldsta pizzerior. Och idag blandas de klassiska pizzorna tillsammans med egna pizzor för att skapa en balans mellan tradition och nytänk. 
Giro har en tydlig vision – att skapa äkta napolitansk pizza på den högsta nivån. Här vill man lyfta fram det kulturarv som pizzan är grundat ifrån och det görs med noggrant utvalda råvaror direkt från Italien.

Sveavägen 46
https://www.giropizzeria.se

 

italienska restauranger i stockholm

Eataly Stockholm

Entreprenören Oscar Farinetti grundade Eataly i Turin år 2007 med visionen att besökarna skulle ”äta, handla och lära”. Sedan 2018 finns Eataly även i Stockholm. På lokalens 3000 kvadratmetrar finns tre restauranger, en vinbar och en saluhall med över 1000 autentiska italienska matprodukter. I hjärtat av Eataly ligger La Piazza som hämtat inspiration från ett livligt, italienskt torg. Där kan man skåla över en aperitivo, smaka regionala viner och testa den romerska specialiteten pizza alla pala. Varje dag är det full fart med olika event som regionala middagar, vinkvällar och pizzaupplevelser, men man kan också bara gå omkring i de vackra lokalerna och förundras över det italienska matundret och dess rika tradition.

Eataly Stockholm
Biblioteksgatan 5
www.eataly.se

 

 

7 Kommentarer
 1. Ni har missat den bästa Italienaren!!
  Kol & Kox på Olofsgatan 7
  Genuint och med rena smaker.
  Stället drivs av Giacomo, han är Italienare och han kan det här med Italiensk mat.
  Basta!

 2. Den Bästa Bästa är ” Den Gamle och Havet”
  Det finns INGEN som slår denna Fantastiska Restaurang och goda viner.
  Siri,

 3. Till avdelning för PR/marknadsföring

  Hej!

  Jag heter Maria och driver http://inredningsvis.se/ – En av Sveriges mest populära sidor om inom hem, uteliv och trender. Inredningsvis figurerar även ofta i media som Expressen, GP, Hemnet, DN, GP Bostad mfl.

  Jag har ett förslag på samarbete! Där ni kan få sponsrade seo-inlägg med länkar till er hemsida. Ni får där bra länkkraft/SEO till er sida, vilket kan göra att ni syns bättre på Google och når ut till en ny kundkrets.

  Just nu är det Black week rabatt hela November med halva priset på artiklar och en deal med GRATIS exponering på Instagram Gäller till slutet av månaden.
  .
  Hör av er vid intresse så får ni mer info och priser med rabatt!

  VH Maria

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.