Italienska restauranger i Stockholm – din guide till de bästa!

Svenskarnas förkärlek till det italienska köket är vida känt och under åren har ett stort antal italienska restauranger i Stockholm etablerat sig som favoriter hos de kräsna stadsborna. Vinsider listar här några av stadens italienska krogar som med glädje för den stolta italienska mattraditionen vidare.

ciccios

Ciccio’s

På Nybrogatan 21 finner vi restaurangen Ciccio’s. Namnet Ciccio’s härrör från italienska och betyder “knubbig pojke” på ett ömt sätt. På restaurangen symboliserar det en lust för alla goda saker i livet.

Restaurangen och menyn har sina rötter i det italiensk-amerikanska köket. Huvudinspirationen kommer från New Yorks Little Italy – En tidlös smältgryta där klassiska rätter ständigt återuppfinns och väcks till liv. Ciccio’s vill skapa det perfekta stället att träffas för varje tillfälle och för varje måltid på dagen genom att radera gränserna mellan där du arbetar, umgås, äter och dricker.

Ciccio’s
Nybrogatan 12
www.ciccios.se

 

restaurangguide

Portofino

Det bästa ur den italienska mattraditionen, på modernt vis och på bästa läge i hjärtat av Stockholms Gamla stan. Nyöppnade Portofino!

Här samsas smakrika klassiker som Carpaccio di vitello och Bistecca Fiorentina med gudomliga specialare som Linguine Portofino och Orata al Forno.

Kökschef Luciano Aru med personal erbjuder en spännande smakupplevelse som grundas i en kärlek för den italienska mattraditionen. Här lagas mat som gör gästerna glada.

Menyn kompletteras med en välkomponerad vinlista som uppdateras regelbundet. Ta hjälp av servitören för bästa vin till maten!

Portafino
Stora Nygatan 46
www.ristoranteportofino.se

 

italiensk restaurang i stockholm

Macelleria

Det är lika bra att vara ärliga; att räkna kalorier är inte högsta prioritet på Macelleria. Däremot är det fullt fokus på riktigt bra råvaror och spännande smakupplevelser! Här bjuds vällagade klassiker som Osso Buco och Cotoletta alla Milanese sida vid sida med din favoritpizza, de mjälla charkuterierna, den hängmörade biffen och den där enkla men ändå så oemotståndliga pastan.

Vinlistan på Macelleria är vald med omsorg. Din kypare hjälper dig gärna att hitta ett perfekt vin till din mat. Men lugn, det finns inget snobberi kring vinerna på Maccelleria, bara genuin kunskap och massor av kärlek till både mat och dryck. Precis som i Italien.

Macelleria
Solnavägen 1B
www.macelleria.se

 

italiensk restaurang i stockholm

Adria

Med engagemang och hjärta verkar restaurang Adria för en genuin italiensk matupplevelse i en tidlös miljö där stämning, umgänge och matglädje står i centrum.

Här lagas genuin italiensk mat på modernt vis. Maten bygger på enkelhet, kvalitet och tradition. Den färska pasta är egentillverkad på farmors vis och alla rätter tillagas med hållbara råvaror från småskaliga och större italienska och svenska producenter.

Adria har även tilldelats en plats i Star Wine Lists guide över Stockholms bästa vinbarer- och restauranger.

Adria
Tulegatan 10
www.adriaristorante.se

 

Italienska restauranger i Stockholm

Trattoria Montanari

För snart 50 år sedan lämnade Paolo Montanari Fano på den italienska östkusten och slog upp portarna till restaurang Capri på Nybrogatan. En krog som skulle komma att bli ett landmärke för det italienska köket i Sverige, tillika en av Stockholms första italienska restauranger.

Idag bär hans döttrar Natalie och Lina traditionen vidare med sin egna skapelse, Trattoria Montanari, som blivit en favorit hos gäster som litar på att alltid bli serverade italiensk mat av högsta klass i en familjär miljö.

Här ligger fokus på utmärkta råvaror, tradition och prickfri service med en personal som besitter djupt kunnande kring den italienska mat- och vinkulturen. Enkelt och gudomligt på samma gång.

Trattoria Montanari
Grev Turegatan 56
www.montanari.se

italienska restauranger i stockholm

Eataly Stockholm

Entreprenören Oscar Farinetti grundade Eataly i Turin år 2007 med visionen att besökarna skulle ”äta, handla och lära”. Sedan 2018 finns Eataly även i Stockholm. På lokalens 3000 kvadratmetrar finns tre restauranger, en vinbar och en saluhall med över 1000 autentiska italienska matprodukter. I hjärtat av Eataly ligger La Piazza som hämtat inspiration från ett livligt, italienskt torg. Där kan man skåla över en aperitivo, smaka regionala viner och testa den romerska specialiteten pizza alla pala. Varje dag är det full fart med olika event som regionala middagar, vinkvällar och pizzaupplevelser, men man kan också bara gå omkring i de vackra lokalerna och förundras över det italienska matundret och dess rika tradition.

Eataly Stockholm
Biblioteksgatan 5
www.eataly.se

 

italienska restauranger i stockholm

Mancini

Lite skymundan på Tunnelgatan i Stockholm ligger den italienska krogen MANCINI. Här ligger ribban över att bara vara en kvarterstrattoria i mängden, och såväl maten som atmosfären andas hög klass.

Med fantastiska råvaror, imponerande bredd i menyn och en ytterst kunnig personal är Mancini alltjämt en stabil stjärna på Stockholms kroghimmel.

På Mancini har man Slow Food som filosofi, vilket innebär att du som gäst bör avsätta lite extra tid för ditt besök. Ett bra val är att låta den kunniga personalen guida dig genom de olika menyerna och den imponerande vinlistan. Restaurangens sommelier ger utmärkta råd och även ett besök i vinkällaren om så önskas.

Oavsett om ni är i ett sällskap som gärna som gärna hör personalen berätta om matens tillagning och ursprung eller om ni vill avnjuta en utsökt middag i lugn och ro, så tillgodoser man här gästernas önskemål i en härligt elegant italiensk miljö – mitt i Stockholm.

Mancini
Tunnelgatan 1A
www.mancini.se

 

italienska restauranger

Döden i Grytan

Att överleva i Stockholms krogdjungel är ingen lek och ytterst få kvarterskrogar har hållit fanan uppe så länge som den legendariska restaurangen Döden i Grytan vid Norrtull i Vasastan.

I en rymlig lokal med högt i tak, tegelväggar och rustikt klinkergolv tillagas traditionsenlig mat från det italienska köket under noggrann omsorg och värme. Sedan årsskiftet drivs dessutom restaurangen av nye ägaren Daniel Boccalini – uppvuxen i Rom med den eviga stadens matkultur i blodet.

Ett tips är att inte småäta innan besöket på Döden i Grytan då de aldrig inte snålar på portionernas storlek. Den klassiska Bistecca Alla Fiorentina på ca 600 gram kan få vilken best som helst att gå på knäna. Börjar man vackla kan man dock kvickt bli serverad en frisk sorbet för att underlätta matsmältningen och fortsätta resan genom måltiden.

Förutom gudomlig risotto, grillat kött och himmelska pastarätter kan man även idag dela på en pizza som för- eller mellanrätt.

Döden i Grytan står sig stark bland stadens italienare och av dagens kvalitet att döma kommer traditionen leva vidare under lång tid framöver.

Döden i Grytan
Norrtullsgatan 61
www.dodenigrytan.se

5 Kommentarer
 1. Ni har missat den bästa Italienaren!!
  Kol & Kox på Olofsgatan 7
  Genuint och med rena smaker.
  Stället drivs av Giacomo, han är Italienare och han kan det här med Italiensk mat.
  Basta!

 2. Den Bästa Bästa är ” Den Gamle och Havet”
  Det finns INGEN som slår denna Fantastiska Restaurang och goda viner.
  Siri,

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.