Stockholms senaste krogsatsning är världens äldsta restaurang

Efter ombyggnation, uppdatering av såväl inredning, som meny och koncept öppnade Gyldene Freden, i regi av stjärnkocken, delägaren och källarmästaren Filip Fastén, dörrarna till en helt ny oas i Gamla Stan. På ”nya” Gyldene Freden ska de svenska råvarorna få en ny plats på den moderna krogscenen där svensk husmanskost ska lyftas tillbaka in i finrummet med fokus på svenska råvaror.

Den 1 mars öppnade Gyldene Freden sin nya inrättning som innefattar den klassiska våningen Stormen, den eleganta Matsalen, Vinskänken, chambre séparée Stubelius, eventvåningen Bellman samt en livlig bardel i anslutning till Stormen.

Att få möjlighet att ta över en sådan här inrättning och arv händer inte ofta, och därför vill vi med all vår kraft och hjärta återskapa Freden till det ställe det en gång var, men för den sakens skull inte leva på gamla meriter. Vi anser att det är dags för Freden att få en föryngring”, säger Filip Fastén.

 Den nyöppnade Matsalen på nedre plan har genomgått en omfattande uppdatering.  Förutom de uppdaterade klassikerna på menyn, erbjuder Matsalen rätter som Biff Wellington, nykokt kungskrabba, Coq au Vin och piggvar där klassiskt matsalsarbete som tranchering och flambering kommer att återinföras.

–Min matfilosofi grundar sig i husman. Med Freden vill jag få in rätter som kålpudding, gravad lax och sill i finrummet. Rätter som ofta anses ”enkla” och inte har den status de förtjänar. Mat handlar om minnen och att lyfta råvarans naturliga smak. Fina råvaror är inte bara tryffel och löjrom, utan även kålrot och morot.  Många kära rätter som kålpudding, torsk med äggsås och köttbullar har genomgått en förvandling där tunga gräddsåser inte spelar huvudrollen på tallriken,”, berättar Filip Fastén.

I Vinskänken intill matsalen, kan man avnjuta ett glas vin eller charkbricka i all sin enkelhet eller i väntan på sitt bord. Baren har genomgått en totalrenovering och blivit större med en ambitiös cocktailmeny som lämpar sig för såväl after work, första dejten eller en kväll på stan med kompisgänget.

Det är inte bara de publika delarna som fått en översyn, utan man har även förnyat köket och förbättrat personalutrymmen, något som Gyldene Freden är extra stolt över. Under våren kommer inrättningen att utvecklas ytterligare. Även Bellanvåningen kommer att exponeras för fler privata event och tillställningar.

–Den Gyldene Freden har trots sitt otroliga kulturarv hamnat i glömska för lokalbefolkningen de senaste åren. Vi har med hjälp av ett helt nytt köks-och servisteam, ny filosofi och utmärkta råvaror från Sveriges duktiga bönder ambitioner om att attrahera en ny publik för att upptäcka det enkla, vackra och goda matarvet i den svenska matkulturen”, avslutar Filip Fastén.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.