6 vintips – små partier med säljstart 8 mars

I dag är det säljstart för små partier. Vinerna finns i begränsat antal och under en begränsad tid. De är noga utvalda och provade av Systembolagets inköpare.

Vinsiders expert John Woxberg, som till vardags är sommelier på lyxhotellet At Six har provat dem och valt ut sina favoriter. Här kommer de, vintips från små partier med säljstart 8 mars!


Art.Nr: 99484
Mullineux
”Old Vines White” 2017

Jag hade turen och möjligheten att få besöka denna producenten på plats under min semester i Sydafrika nyligen.
Producentens egendom hittar man i området Franschhoek medan deras vingårdar ligger uppe i Swartland området. Vinstockarna är helt friväxande och har alltså inget uppbindnings system, detta kallas för så kallade ”Bush Vines”. Dessa friväxande stockar har en minimum ålder på minst 40 år gamla och många har även en ålder på upp till 65 år. Äldre stockar producerar mindre frukt men den frukten de lyckas producera är alltid av extremt hög kvalité. Vin blandningen av vinet består av 65% Chenin Blanc, 13% Grenache Blanc, 10% Viognier, 10% Clairette Blance och 2% Semillon gris. Vinet är inspirerat från vita Côte du Rhône viner och har en smak och doft av fat, gula äpplen, päron, vita blommor tropisk frukt som ananas, honung, citrus, vanilj och en eftersmak av frisk mineralitet från vinets friska och höga syra. Vinets kropp och fyllighet är lite mindre men den höga syran balanserar upp vinet snyggt.
Pris: 199:-
Inköpt antal flaskor: 1200
91 VP


Art.Nr: 90325
Domaine Jules Desjourneys
Mâcon Verzé 2015

Wow så snyggt vin för inga pengar alls nästan för att komma från exklusiva och ofta dyra men med all rätt när vinet är från Bourgogne. Ett vin som är från de södra delarna av Bourgogne närmare bestämt från regionen Mâconnais och från den lilla byn Mâcon Verzé Vinet består av 100% Chardonnay såklart. Bakom producenten Jules Desjourneys är det Fabien Duperray som styr detta efter att han arbetat under 25 år cirka som agent åt några av de största och mest exklusiva producenterna i Bourgogne. Några producenter är bland annat Coche-Dury, Perrot-Minot och även Domaine Romanée-Conti. Hela vinframställningen är ekologisk.
Fabien Duparrays vita viner är ett samarbete mellan hans vän Christine Thibert som äger marken och alla vingårdarna. Producentens vita viner visar en liknande elegans och komplexitet som sina nordliga grannar i regionen Cote de Beaune. Smak och doft av lätt rostade popcorn, gula äpplen, tropisk frukt som ananas, smör, vanilj, citrus och nougat med en frisk mineralitet i bakgrunden. Vinet visar upp en hyfsat stor kropp med en syra som är frisk och hög men med en mjukare känsla än grannarna i norr.
Pris: 259:-
Inköpt antal: 480
93 VP


Art.Nr: 90213
Graham Beck
Blanc de Blancs Brut 2014

Bubblande vin från Sydafrika och regionen Breede River Valley och från distriktet Robertson. Ett utmärkt val för den som inte vill lägga hela sin sparkassa på Champagne. Vinet är nämligen gjort på den klassiska Champagne metoden. I Sydafrikas värme är det sällan problem att få druvorna att nå “fysiologisk mognad” men här är det lagligt att konstbevattna för just det varma klimatet som råder. Chardonnay som vinet består av till 100 % eftersom det är en Blanc de Blancs är också den vanligaste druvan i just distriktet Robertson även om fler och fler börjar plantera och experimentera med röda druvsorter. I detta bubbel hittar man smak och doft av bland annat kex, päron, gula äpplen, citrus, grapefrukt, nötter, nougat och minera med en blommig ton som är genomgående. Graham Beck är ett familjeföretag som grundades 1983 och man har faktiskt två vinerier varav ett är beläget i Franschhoek och de andra inte helt otippat i Robertson.
Pris: 169:-
Inköpt antal: 4200
88 VP


Art.Nr: 99252
Shafer Vineyards
Red Shoulder Ranch Chardonnay 2016

Innan jag skriver om vinet vill jag bara hylla pionjären och grundaren John Shafer för det han gjorde och åstadkom med Shafer Vineyards och även utvecklingen av själva Napa Valley tidigt då han tyvärr dog och lämnade oss i tisdags den 5 mars. Han blev 94 år gammal. Från USA och den super berömda vinregionen Napa Valley kommer detta extremt bra vinet. Vinet kommer från området Carneros som är ett mindre område och ett AVA (American Vilticulture Area) i Napa Valley. Området Carneros ligger längst söder ner i Napa Valley och får stor påverkan av San Pablo bukten och dimman som jobbar sig upp i Napa Valley dalen. Här nere trivs Chardonnay och Pinot Noir som bäst då det är bland den svalaste delen i Napa Valley. Shafer Vineyards grundades av John Shafer 1972 och så fort sonen Doug Shafer blev färdigutbildad med en gedigen
vinmakarutbildning precis som sin pappa John erhållit tidigare under sin karriär har de jobbat tillsammas med Shafer Vineyards. I vinet hittar man smak och doft av bland annat fat, gula äpplen, tropisk frukt av ananas, vita blommor, mandel, vanilj, smör popcorn, exotiska kryddor, kaprifol, örter och mineral. Vinet har en hög krispig syra med en stor och maffig kropp och fyllighet. Allt i vinet sitter ihop hur snyggt som helst och är väl integrerat.
Pris: 495:-
Inköpt antal: 240
96 VP


Art.Nr: 99435
Dog Point Vineyards
Pinot Noir Marlborough 2016

Nya Zeeland är ett av mina absoluta favorit länder i “nya världen” när det kommer till vin. Just namnet Dog Point kommer från de tidigt bosatta européerna i området som valde att kalla platsen “Dog Point” som en hänvisning och hyllning till de hårt arbetande fårhundar som ibland blev förlorade och förvildade. Dog Point drivs idag av två familjer varav både Ivan Sutherland och James Healy har ett förflutet hos ikonproducenten Cloudy Bay sedan tidigare. Vinet är ekologiskt certifierat och har smak och doft av bland annat fat, jordgubbar, hallon, körsbär, ingefära, kryddor, kaffe, mineral samt örter. Vinet visar upp en lätt medelfyllig och elegant kropp med en hög frisk och fräsch syra. Vinet fungerar att lagra framöver i allt från 4-6 år.
Pris: 359:-
Inköpt antal: 180
92 VP


Art.Nr: 95276
Duckhorn Vineyards
“Three Palms Vineyard” 2015 Merlot

Tänk om all merlot smakade så här bra! Duckhorn Vineyards grundades av Dan och Margaret Duckhorn år 1976
och under den här tiden var Duckhorn ett av de 40 första vinerierna i Napa Valley. Både Dans och Margarets hjärta klappade lite extra för just röda Bordeaux viner. “Three Palms Vineyard” och årgången 2014 utsågs av Wine Spectator som världens bästa vin på Wine Spectators omtalade 100 lista bland världens viner 2017. Vinet visar smak och doft av bland annat massiv fat, blå plommon, boysenbärs, viol, svart vinbär, svartpeppar, kakao, kaffeböner, mynta. Vinet är extremt gott redan nu men kan lagras 10 år lätt.
Pris: 679:-
Inköpt antal: 180
97 VP

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.