Vinnarna av Gulddraken 2019!

Stockholms bästa restauranger, barer och kaféer korades vid den stora galan på Café Opera i måndags. Förutom de fem ställen som fick ta emot DN:s pris Gulddraken delades även tre hederspriser och två stipendier ut. Här är vinnarna. Stort grattis!

Krog lyx: Oaxen krog

Motivering: Här lockar man fram det absolut bästa ur de enklaste rovorna och de finaste smaksättarna, medan slitna begrepp som ”kärlek till råvarorna” och ”kunskap om hantverket” får en ny och djupare innebörd. Det är varmt, vänligt, vackert – och en upplevelse i världsklass.

Beckholmsvägen 26, 08-551 531 05, webbsida  

Krog mellan: Hantverket

Motivering: Med avstamp i den svenska mattraditionen gör teamet bakom årets vinnare i mellanklassen varje besök till ett härligt smakäventyr. I den lummiga matsalen möts lekfullhet och kompetens och som gäst är det bara att dras med. Det är ett riktigt hantverk, helt enkelt.

Sturegatan 15, 08-121 321 60, webbsida

Krog budget: The Fishery, Brunkebergstorg

Motivering: Vinnaren i budgetklassen visar att snabb mat inte behöver vara oengagerad eller fantasilös. Tvärtom! Här lagas alla rätter med en omsorg och generositet långt över det vanliga. Att man dessutom bidrar till att bredda Stockholms smakpalett gör upplevelsen ännu bättre.

Brunkebergstorg 14, 08-641 01 00, webbsida  

Bar: Videgård

Motivering: En gourmetdestination i en undangömd vrå, cocktails – och lika seriöst komponerade mocktails som utmanar traditioner. Till årets guldrakebar går vi för att umgås och uppleva den vida världens smaker, snyggt serverade med hantverkskunnande i botten och finess på toppen.

Sturegallerian/Humlegårdsgatan 17, 08-519 422 72, webbsida

Kafé: Gast

Motivering: Att sticka ut i Stockholms kaféutbud är sannerligen inte lätt. Men ambitionen, kreativiteten och omsorgen om gästerna gör att vi vill återvända om och om igen. Kanske är det utsikten. Kanske är det kaffet, eller pannkakstravarna? Eller så är det att vi trivs, helt enkelt.

Rådmansgatan 57, 08-27 02 22, webbsida

Hederspriser:

Fredrik Eriksson. ”I hans krogvärld är alla välkomna.”

Bio/Bistro Capitol. ”Det första riktigt lyckade äktenskapet mellan kvartersbiograf och krog.”

Sensum. ”Njut av maten – och av att kunna prata med dina vänner.”

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.