Dovhjort med jordärtskockspuré, rödvinssky, bakad rödlök, valnötter, friterad brysselkål och shitakesvamp

 

Print Pin
Inga betyg än

Dovhjort med jordärtskockspuré, rödvinssky, bakad rödlök, valnötter, friterad brysselkål och shitakesvamp

Måltid Huvudrätt
Keyword mat, Recept, Sebastian Schauermann

Ingredienser

  • 700 g dovhjort ryggfilé putsad
  • 400 g skalade jordärtskockor
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl viltfond
  • 6 dl rödvin
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 stjärnanis
  • 5 kumminfrön
  • 1 tsk mörk sirap
  • 8 st små röda steklökar
  • 8 valnötter
  • 8 st brysselkål delade i 1/4
  • frityrolja
  • havsalt
  • 24 st små shitakesvampar
  • smör för stekning
  • salt och vitpeppar

Instruktioner

  • Börja med rödvinskyn. Bryn tomatpurén i smör i en kastrull tillsammans med sirapen tills den blir mörk, åt det nästan brända hållet. Tillsätt sedan rödvinet och buljongen. Lägg i timjan, stjärnanis, lagerblad och kumminfrön. Låt det koka/reducera tills du har cirka 2-3 dl kvar. Sila av och håll varm till servering.
  • Baka lökarna hela med skal på en bädd av havsalt i 20 min på 220 °C. Ta ut dem och låt svalna med skalet på innan du skalar och delar dem.
  • Koka jordärtskockorna på svag värme i mjölk och smör tills de är mjuka. Mixa purén slät i en matberedare och smaka av med salt och vitpeppar. Håll varmt tills servering.
  • Sätt ugnen på 120 °CBryn hjorten runtom och ställ in i ugnen i cirka 15 min eller ännu bättre, kör med en termometer tills du har en innertemperatur på 55-58 grader. Ta ut och låt vila i plastfolie till servering.
  • Fritera brysselkvartarna i 180 °C frityrolja tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  • Stek svamp och valnötter i smör tills de fått fin och god färg.
  • Skiva köttet i 2 st 40 g skivor / person och lägg sedan upp på tallrik med puré, sky, svamp, valnötter och brysselkål.

Anteckning

Recept: Sebastian Schauermann
Foto: Derin Sunneson
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg