
I veckan kom Kafferapporten 2025 och berättade om svenskens kaffevanor. Så med den färskt i minnet slår vi ett slag för en klassisk kaffedrink som går ur tiden – Irish Coffee!
Historien bakom Irish Coffee
Den varma kaffedrinken sägs ha skapats vintern 1943 på Shannon Airport (Foynes Port) på Irland av Joseph ”Joe” Sheridan. Sent en vinternatt 1943 lämnar ett passagerarflyg Foynes med destination New York. Efter ett antal timmar i luften blir vädret över Atlanten betydligt sämre och kaptenen tvingades vända om för att sätta sin besättning i trygghet. Ett Morse-meddelande skickas till Foynes kontrolltorn för att informera flygplatsen om planets återkomst. Restaurangen har stängt, men personalen med kocken Joe Sheridan i spetsen kallas tillbaka för att ta emot de oroliga och huttrande passagerarna och för att erbjuda dem något varmt och stärkande att dricka.
Joe blev enligt berättelsen inspirerad av de tuffa och kalla väderförhållandena och lät blanda i lite irländsk whiskey tillsammans med kaffet som sedan toppades upp med lättvispad grädde. Den varma kaffedrinken gjorde omedelbar succé och legenden säger att tystnaden lade sig i restaurangen när de utmattade och frusna gästerna inmundigade den nyuppfunna drycken. En av passagerarna ska senare ha tackat Joe för det underbara kaffet och frågat om det var så kallat ”Brazillian Coffee?”. Joe skall då ha replikerat: ”Nej, det är Irish Coffee!”
Receptet tackar vi Nigab för!
Fredagsdrinken - Irish Coffee!
Ingredienser
- 4 cl Tullamore D.E.W.
- Kaffe
- 1 tesked farinsocker
- Lösvispad grädde
Instruktioner
Anteckning
- Värm glaset.
- Lägg i farinsockret i glaset.
- Häll i whiskeyn.
- Häll på varmt kaffe.
- Rör så att sockret löser sig.
- Lägg försiktigt lösvispad grädde på toppen, så att det blir som ett lock.
- Servera (utan sugrör) och njut.