Amarone della Valpolicella Classico

Artnr: 2740
Land: Italien
Pris: 190 kr
Alkoholhalt: 15 %
Producent: Luigi Righetti
Leverantör: Nelex Beverage
Smak: Kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av romrussin, kryddnejlika, kakao, pinjenötter och torkade tranbär.
Användning: Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött eller till lagrade hårdostar.

PASSAR TILL:  

FYLLIGHET: 8/8
STRÄVHET: 5/8
FRUKTSYRA: 6/8

KAN BESTÄLLAS HÄR

Luigi Righetti är en familjefirma från byn Valgatara di Marano i hjärtat av distriktet Valpolicella Classico. Det var förresten just Luigi som utvecklade den mousserande Recioton. I dag satsar sönerna Gianmaria och Guiseppe allt på framtiden i en supermodern vinanläggning med rader av rostfria tankar, vasselinpressar och barriquer och man har byggt ett stort luftkonditionerat hus för torkning av druvor som ska bli Amarone och Recioto. Pappa Luigi, född 1922, arbetar ännu i vingården eller i källaren.

Vinet är ett fylligt, generöst vin med välbalanserade syror och lång eftersmak. Här finns inslag av röda och mörka bär, kryddor samt ekfat.

Vingårdarna ligger på de bästa kullarna i Valpolicella Classico som ger en låg produktion men hög kvalitet. Den leriga jordmånen och den goda positionen gör att solen gynnar druvorna så att de kan ackumulera socker och aromer. I oktober väljs vindruvorna ut. Klase för klase skördas och läggs för att torka i trälådor under minst fem månader, därefter pressar man druvorna lätt innan alkoholjäsningen tar vid. Vinet lagras sedan i stora, franska ekfat om 3-5000 liter, i 15-18 månader.

Vinet kan lagras i många år vid bra lagringsmöjligheter.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.