Sopron Kékfrankos és Merlot

Artnr: 2158
Land: Ungern
Pris: 99 kr
Alkoholhalt: 13 %
Producent: Franz Weninger
Leverantör: Principium Dryck AB
Smak: Björnbär, Skogsbär, lite Blåbär, lång eftersmak.
Användning: Fläsk, lamm, nöt, vilt och Gulasch.
Druva: 55 % Kekfrankos, 45 % Merlot.

PASSAR TILL:  

FYLLIGHET: 3/8
STRÄVHET: 3/8
FRUKTSYRA: 6/8

KAN BESTÄLLAS HÄR

Sopron kommer från Franz Weninger som har vingårdar i både Österrike och Ungern. Franz är idag den starkaste trendsättaren och Österrikes/Ungerns främsta vinmakare i alla kategorier. Sedan 90-talet bedriver familjen en framgångsrik vingård i Ungern och anses idag vara en del i de Ungerska exportframgångarna och ledande gällande röda kvalitetsviner med miljön i fokus.

Franz Weninger jobbar strikt biodynamiskt i både Ungern och Österrike. Inget lämnas åt slumpen, samtliga druvrester, stjälkar etc går tillbaka till vingården som gödsel. Hans miljöarbete har också prisats i såväl Ungern som i Österrike.

Vinet består av 55 % Kekfrankos (Blaufränkisch) och 45 % Merlot som legat på fat i ca 10 månader och buteljeras utan filtrering, med mycket små mängder sulfiter. Vinet har en karaktär av björnbär, skogsbär och lite blåbär, lätt kryddigt och en elegant tanninstruktur som balanseras av fin syra och lång eftersmak. Det gör vinet brett i sitt användningsområde, lätt nog att passa fågel men också en karaktär och kraft att fungera till lamm, nöt och vilt.

Det självklara alternativet är ju Ungersk gulasch.

Vinet fungerar utmärkt att dricka när som helst på året tack vare sitt breda användningsområde.

De första veckorna på Systembolaget har varit en succé och hyllats av vinskribenter.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.