Villa Righetti Ripasso

Artnr: 76308
Land: Italien
Pris: 125 kr
Alkoholhalt: 14 %
Producent: Luigi Rigehtti
Smak: Kryddig, något utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, tobak, choklad, plommon och vanilj.
Användning: Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

PASSAR TILL:  

FYLLIGHET: 6/8
STRÄVHET: 5/8
FRUKTSYRA: 7/8

KAN BESTÄLLAS HÄR

Luigi Righetti är en familjefirma från byn Valgatara di Marano i hjärtat av distriktet Valpolicella Classico. Det var förresten just Luigi som utvecklade den mousserande Recioton. I dag satsar sönerna Gianmaria och Guiseppe allt på framtiden i en supermodern vinanläggning med rader av rostfria tankar, vasselinpressar och barriquer och man har byggt ett stort luftkonditionerat hus för torkning av druvor som ska bli Amarone och Recioto.Luigi Righetti är idag en av Italiens två-tre största privata producenter av amaroneviner och firman har ett grundmurat kvalitetsrykte som framförallt producerar utomordentligt prisvärda viner.

Druvorna till detta vin är handplockade, de pressas sedan och därefter sker den första alkoholjäsningen. När den avslutats har man en Valpolicella. För att få en Ripasso låter man vinet genomgå en andra alkoholjäsning tillsammans med jäst- och skalrester från Amarone-tillverkningen. Detta vin har fått jäsa ytterligare en gång med jäst- och skalrester från amarone och genom den processen höjs alkoholhalten med ungefär en alkoholprocent och man har en Ripasso med betydligt mer fyllighet och komplexitet.

Kryddig, något utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, tobak, choklad, plommon och vanilj.

Vinet passar utmärkt till kraftigare kötträtter, grillad smakrik mat en krämig pasta eller till lagrade ostar. Vinet passar även utmärkt att avnjutas som sällskapsdryck. Serveras vid 16-18°C.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.