Veganviner – Vad betyder det egentligen?

För många är termen veganviner helt nytt. De flesta tänker nog att alla viner ska vara veganska, eller? Så är dock inte fallet och här berättar vi varför.

När man pratar om veganviner är det inte att själva vinet innehåller animaliska produkter som ingredienser utan att klarningen av vinet har skett utan animaliska produkter. Det går alltså inte att se direkt på innehållet om vinet är vegansk eller ej.

Under jäsningen av vinet bildas proteiner, vilka gör vinet grumligt och det får slöjor. Man klarnar då vinet genom att använda exempelvis mjölkproteinämnen, äggprotein, isinglass (från fiskens simblåsa) eller kitin och på så vis ta bort det grumliga. Det som händer är att jäsningsproteinet klumpas ihop och sjunker till botten av vinkärlet, där det lätt kan avlägsnas.

Som vegan vill man undvika alla produkter från djurriket, då behöver vinet vara klarnat med ämnen som inte är sprunget från djurriket. Det vanligaste sättet är dock att filtrera vinet genom finmaskigt filter.

Vilka viner är veganviner?

Det kan vara lite klurigt att veta vilka viner som är veganviner då det inte finns någon övergripande organisation, eller internationell certifiering av veganviner. Däremot finns det olika organisationer som certifierar veganviner. Organisationerna har olika regler (vissa är mer långtgående än andra) och definitioner på vad ett veganvin är – det vill säga vad som krävs av vinproducenten för att kunna använda organisationens märkning. Med andra ord finns det veganviner på hyllorna som inte är utmärkta som det.

Systembolaget har påbörjat ett arbete kring hur de kan märka upp veganviner i sortimentet och därmed göra det sökbart på systembolaget.se. När arbetet är klart kan de i dagsläget inte säga.

Veganviner – 9 vintips!

Mousserande

Prosecco Pizzolato Collezione di Famiglia Extra Dry, Nr 77130
Julià & Navinès Cava Eko, Nr 7613
Pazzione Cuveé Prestige, Nr 77721

Vita viner

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Organic, Nr 2433
Pratello Lugana Cattuliano, Nr 78213
P.Lex Pinot Grigio, Nr 74879

Röda viner

Gran Bodega Tempranillo, Nr 73201
Massimo Rosso Organico, Nr 73546
Heartwood Organic Wine Zinfandel, Nr 80419

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.