Kräftor och musslor med mörbräserad fänkål

Ta fram alla ingredienser och redskap. Skala alla grönsaker. Sedan är det bara att följa recepten till en vinnande rätt.

Skriv ut recept
Kräftor och musslor med mörbräserad fänkål
Instruktioner
  1. Musslor och marinad: Blanda ihop marinaden. Tvätta och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och fänkål i olja ca 1 min i en stor kastrull. Tillsätt musslor, vin och salt. Låt koka under lock ca 3 min tills musslorna öppnar sig. Släng de som inte öppnat sig. Ta upp musslorna och plocka ur dem ur skalen. Sila och spara musselbuljongen.
  2. Stek kräftstjärtarna ca ½ min och pilgrimsmusslorna 2–3 min per sida i olja i en stekpanna. Lägg alla skaldjuren på ett ugnssäkert fat. Häll över marinaden och låt dra ca 20 min.
  3. Mörbräserad fänkål: Ansa och skär fänkålen i små bitar. Skala och finhacka löken. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Sjud utan lock tills musselbuljongen kokat in ca 5 min.
  4. Apelsinkokta morötter: Skala och skär morötterna i små bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Tillsätt vatten så det precis täcker. Koka tills morötterna är mjuka. Lyft ur dem. Koka ihop spadet tills bara en bottenskyla är kvar, smaka av med salt. Vänd runt morotsbitarna i spadet.
  5. Saffranssås: Blanda buljong, grädde, fond, apelsinskal, lagerblad, timjan, saffran och tomatpuré i en kastrull. Låt koka ihop utan lock ca 10 min. Ta upp lagerbladet. Tillsätts crème fraiche och mjölk. Mixa eller vispa såsen skummig.
  6. Värm skaldjuren under grillelementet i ugnen någon min. Servera skaldjuren med såsen, grönsakerna och färskpotatis. Duka gärna med djup tallrik, gaffel och sked.
Receptanteckningar

Tack till Arla för recept och foto!

Dela det här receptet
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.