8 exklusiva vintips! Små partier som lanseras 7 juni

Vinsiders dryckesskribent John Woxberg, sommelier till vardags på At Six i Stockholm, bjuder på exklusiva vintips. Han startade sin bana på Systembolagets butik Flygstaden i Halmstad och utbildade sig därefter till Sommelier på Restaurangakademien. 2018 tävlade han i SM för Sommelierer.

7 juni är det ny lansering av små partier hos Systembolaget.  John har provat dem, betygsatt och valt ut sina favoriter!

Marc Hebrart

Marc Hebrart Special Club Premier Cru 2014

Art.Nr: 92369

Vintage Champagne från 2014 i form av en Special Club. Beteckningen “Special Club” står för en sammanslagning av ett 30-tal vinodlare, “Club des Viticulteurs de Champagne” som gått ihop för att marknadsföra sina bästa viner under en och samma etikett. Hebrart är en liten producent med fokus på kvalité och de märker man när man provar. Ett komplext vin med smak av jäst, kex, brioche, honung, citrus, röda äpplen, nougat, choklad och massvis mineralitet. Vinet har en hög frisk syra med en medelstor fyllighet. Kan lagras och vinner troligtvis på det också.
Pris: 496:-
Inköpt antal flaskor: 600

92 VP

 

Sandhi Wines

Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay 2016

Art.Nr: 99464

Från USA och soliga kalifornien kommer här den världsberömda sommelierns Rajat Parrs Santa Rita Hills Chardonnay som har precis allt av det jag vill en bra Chardonnay skall ha. Vinet görs av kända vinmakaren Sashi Moorman och de båda två startade och grundande Sandhi Wines 2010 tillsammans. Efter det har succén bara fortsatt och de får lovord från flera skribenter och journalister världen över. Vinet har smak och doft av fat, gula äpplen, citrus, tropisk frukt av ananas, apelsin, vanilj, smör. Vinet visar upp en elegans med hög syra och stor kropp och fyllighet. Vinet är komplext och kommer vinna på några års lagring utan problem. Ett definitivtköp för mig!
Pris: 299:-
Inköpt antal flaskor: 1200

94 VP

 

Simonnet-Febvre

Simonnet-Febvre Crémant de Bourgogne Brut Cuveé S2014

Art.Nr: 92133

När de flesta bra Crémant de Bourgogner nu gått upp i pris lite i ordinarie sortiment på Systembolaget är det trevligt att det kommer en riktigt bra Crémant de Bourgogne som inte kostar mycket så mycket mer än de resterande Crémanterna i ordinarie sortiment. Vinet består av en blandning av druvsorterna Pinot Noir 30% och Chardonnay 70%. Vinet har smak och doft av rostat bröd, kex, päron, citron, honung, gula äpplen, mineral. Vinet visar upp en hög syra med en lite mindre fyllighet och kropp.
Pris: 185:-
Inköpt antal flaskor: 3000

90 VP

 

Quinta do Vallado

Vallado Prima 2018

Art.Nr: 92328

Ett muscat vin i torr stil med blommig karaktär från Dourodalen i Portugal. Vinet har smak och doft av bland annat vita blommor, fläder, kaprifol, päronsplit, citron, örter. Friskt och fruktigt vin med hyfsat hög syra och med en lättare kropp och fyllighet.
Pris: 159:-
Inköpt antal flaskor: 3000

87 VP

 

G.D. Vajra

Moscato d´Asti G.D. Vajra 2018

Art.Nr: 90166

Tyvärr finns det en del sommelierer som ser ner på just dessertvin av moscato d´Asti, för att det inte är komplext nog och inte lika bra som alla andra dessertviner är ute och cyklar enligt min mening.  Är man sommelier känns det oftast svårt att erkänna att man gillar dessa viner men jag vågar bryta tystnaden och säga att jag gärna dricker moscato d´Asti. Vinet har smaker av lätt pärlande karaktär, fläder, hallon, rosor, litchi, päron, citrus. Vinet är fantastiskt att kombinera med sorbetglass! Häll på rikligt med vin över glassen och njut! Du kan nästan höra hur moscaton nästan fräter och bryter ner glassen.
Pris: 109:-
Inköpt antal flaskor: 3600

89VP

 

La Spinetta

La Spinetta II Rosé di Casanova

Art.Nr: 90076

Från Giorgio Rivetti, ägare till La Spinetta och Contratto, kommer här deras rosévin från Toscana som är producerat på 50% Sangiovese och 50% på Prugnolo Gentile druvor. Vinet har smak och doft av hallon, smultron, röda vinbär, örter och mineral. Vinets syra är hög och krispig med en enklare och lättare kropp och fyllighet.
Pris: 139:-
Inköpt antal flaskor: 4800

92 VP

 

G.D. Vajra

G.D. Vajra “Rosabella” Rosato 2018

Art.Nr: 90351

Fjärde gången som detta vinet lanseras på Systembolaget i mindre partier. Vinet är en blandning av de tre piemotiska druvorna Nebbiolo 85%, Barbera 5% och Dolcetto 10%.

Vinet visar upp en frisk och fruktig karaktär med en smak och doft av röda vinbär, rönnbär, smultron, jordgubbar, örter och mineral.
Pris: 109:-
Inköpt antal flaskor: 4200

88 VP

 

Cascina Ballarin

Cascina Ballarin Langhe Nebbiolo 2016

Art.Nr: 90012

När jag höll i en Piemonteprovning för Vinsiders läsare i höstas hade vi med producenten Cascina Ballarin. Och jag kan avslöja att jag verkligen gillar deras viner. Det här är producentens instegsvin gjort på druvan Nebbiolo och här får man en smak och doft av fat, jordgubbar, hallon, rosor, citrus, mörka körsbär, rönnbär, nougat, och tobak.

Vinet har en hög syra med lite större kropp och fyllighet. Kan lagras allt från 4–6 år, men flörtigt och parfymerat redan nu. Årgången 2016 är en riktigt bra årgång för regionen Piemonte dessutom.
Pris: 169:-
Inköpt antal flaskor: 6000

90 VP

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.