Längtan efter sommaren är rosa

Rosévinets resa till dagens framgångar har varit gropig. Men i dag välkomnas den världen över och det finns många riktigt goda och angenäma roséviner. Rosé har fått status och i dag investerar de flesta producenter både själ och hjärta i sina roséviner.

Än så länge har maj månad varit lite kylslagen och den stora rosa vinvågen har inte rullat in ännu på balkonger och uteserveringar. Men våren ligger i startgroparna, var så säker. Och med den kommer de immiga rosévinsglasen – ännu en säsong – att påskynda vår längtan till Sydeuropa och Medelhavet.

Rosévinet har sina rötter i Provence. Det fick sitt stora genombrott efter andra världskriget och den rosa drycken blev snart ett kännetecken för det ljuva livet på Rivieran. Men resan till dagens framgångar har varit gropig och det dröjde ända in på 2000-talet innan det vann vinvärldens förtroende. Idag har det svala ryktet ersatts av ett varmt intresse från både vinkännare och amatörer. Rosé­vinet välkomnas världen över och det finns många riktigt goda och angenäma roséviner.

Tidigare var många roséviner enkla och inte sällan en restprodukt från rödvins­produktionen, och något som hanterades med vänsterhanden. Men inte längre. Idag investerar de flesta producenter både själ och hjärta i sina roséviner.

Under årens lopp har det utvecklats olika rosétyper. Systembolaget delar upp i två olika karaktärer: fruktigt och smakrikt samt friskt och bärigt. De flesta roséviner är just torra och bäriga – hand i hand med vår allt mer medvetna livsstil där vi gärna undviker socker och sötma.

De friska och bäriga rosévinerna är vintypiska för Provence och Piemonte, och ofta mer matorienterade. Syrliga bär som smultron, hallon och röda vinbär är vanliga aromer och färgen är ofta ljus eller laxfärgade. Dessa lite torrare roséviner är perfekta att servera till typiska rätter från medelhavsköket som lättare kött- och fiskrätter, matiga sallader, tapas och skaldjur. Eller varför inte en sval gazpacho? Ett rosé från varma odlingsländer – och med dragning åt det söta hållet – passar bättre om det är något kryddstarkt, fett eller hett på tallriken.

Systembolaget erbjuder en lång rad olika roséviner från hela världen. Våga prova dig fram och hitta din egen favorit. Och varför inte ta med dig smakerna in i hösten. En försiktig trend är att vi dricker rosé även under de kallare månaderna. Och vem vill inte njuta av Medelhavet i gråaste november?

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.