Abruzzo – en oupptäckt italiensk pärla

Italien toppar fortfarande vinförsäljningen på Systembolaget och innefattar tjugo spännande vinregioner. Den rätt så okända vinregionen Abruzzo är en av dem och ligger på östkusten, ungefär i mitten av Italien, nedanför vinregionen Marche, längs med den adriatiska kustremsan. Regionen är mycket lämplig för vinodling och har ett flertal intressanta druvor men är mest känd för sina viner på den blå druvan montepulciano.

I ett böljande grönt landskap, tre timmars bilfärd från Rom, ligger den vackra regionen Abruzzo. Under de senaste decennierna har vinodlingarna i Abruzzo tagit ett steg framåt när det gäller kvalitativa viner, mycket tack vare ett ständigt hårt arbete som utförs av en ny generation av producenter, med fokus på territoriets förbättring. De har även satsat mycket på deras viktigaste inhemska druvsorter som montepulciano, trebbiano, peccorino och cococciola. Även andra inhemska druvsorter som passerina samt montonica har ökat i popularitet på marknaden. Vinerna har på senare år fått stor framgång i nationella och internationella tävlingar samt ökat intresset på marknaden.

Regionen Abruzzo täcker cirka 10 800 km2 och är den femte största regionen i Italien. Den sträcker sig från den 1000 kilometer långa bergskedjan Apenninerna till Adriatiska havet där två tredjedelar av regionen består av berg.

Det gör detta område unikt med det korta avståndet som skiljer bergen från havet, några tiotals kilometer som kan nås på drygt trettio minuter med bil. Denna närhet skapar markanta temperaturskillnader mellan dag och natt, vilket tillsammans med det soliga klimatet och den relativt stora nederbörden, säkerställer att vinstockar drar nytta av det idealiska klimatet för att odla på och producera druvor av exceptionell kvalitet.

Många av de bästa vingårdarna ligger på 200 till 500 meters höjd där montepulciano är kungen bland druvorna och odlas på cirka 17 000 hektar, vilket följs av den gröna druvan trebbiano som täcker mer än 5 000 hektar. Många historiska dokument visar att montepulciano har funnits i regionen sedan mitten av 1700-talet, där de har hittat förutsättningar för att odla och producera viner av exceptionell kvalitet här. Vinerna är fylliga, robusta, eleganta och aromatiska. Druvan trivs mycket bra i Abruzzo samt även i Marche och kan ha en doft av violer, körsbär, lakrits, kryddor som peppar samt björnbär. Oftast ger druvan tanninrika viner med relativt låg syra och passar mycket bra till regionens specialité, arrosticini, lammbitar på spett tillsammans med sidfläsk. Druvan representerar cirka 70 procent av alla nyplanteringar och används mest till Montepulciano d’Abruzzo men också till Cerasuolavinerna. Cerasuola är det inhemska rosévinet som har fått ett uppsving på senare år och inrättades med kontrollerad ursprungsbeteckning 2019, Cerasuolo d’Abruzzo. Så det hallonröda rosévinet kommer vi troligtvis få se mer av i framtiden.

Samtidigt blir andra inhemska viner mer erkända och populära, särskilt de vita vinerna. En av dessa är Trebbiano d’Abruzzo som är ett vin med stor potential, som ger unga mycket angenäma viner. Detta åtföljs av peccorino, som också har uppnått hög kvalitet.

Vinerna från Abruzzo har nått stor framgång, särskilt i Tyskland, USA och i Kanada. De har även växt på den engelska marknaden samt i Skandinavien som i Sverige, Danmark och Norge på grund av ett prisvärt kvalitetsvin.

I dag står Abruzzos vinproduktion för 32 000 hektar med en årlig produktion på 3,5 miljoner hektoliter, där produktionen av DOC-viner överstiger en miljon hektoliter. Även regionens mousserande vin producerade på inhemska druvor har en växande framgång, främst framställda på Martinotti-metoden (utvecklades och patenterades år 1895 av italienaren Federico Martinotti), där regionen ägnar stor uppmärksamhet och investering åt denna produktion, med stöd av en uppåtgående trend för denna typ av vin. Så Abruzzo är en mycket spännande region att följa där vinerna kommer att fortsätta hålla en hög kvalitet till bra priser. Så håll ögonen öppna i framtiden för viner från Abruzzo.

Text och foto: Ann Fogelberg

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.