Casa Relvas ser ljust på framtiden

Casa Relvas ser ljust på framtiden
Foto: Fabrice Demoulin

Vi har skrivit om Portugal förut. Det lilla vinlandet med de stora vinerna och 250 egna druvsorter. Nu sätter vi kartnålen på varma, soliga Alentejo och gör ett besök hos den familjeägda vinproducenten Casa Relvas.

Portugal har hittat en vinstil som passar många till överkomliga priser och inte minst vi svenskar har lärt oss att tycka mycket om landets viner. Bra och god kvalitet genomsyrar det mesta som portugiserna producerar och söker man en specifik avsändare är Casa Relvas en framgångsrik kombination av passion, hantverk, tradition och en stor kärlek till jorden där allting börjar.
Historien om Casa Relvas började för flera generationer sedan, då familjen Relvas bestämde sig för att förvandla sina vinodlingar till något extraordinärt. Med en djup respekt för naturen och en stark övertygelse om att kvalitet och framgång föds ur omsorgsfullt utvalda druvor började de skapa viner som karakteriseras av jorden och klimatet i Alentejo. En färdig flaska vin från Casa Relvas är inte bara en flaska vin. Det är en konstnärlig skapelse fylld av kunskap och kärlek. Deras erfarna vinmakare kombinerar traditionella metoder med modern teknologi för att producera viner som är smakrika och unika i sin karaktär. Från friskt och fruktigt vitt till komplext och elegant rött. Utan att överdriva kan man säga att varje glas berättar en historia om passion, dedikation och den lokala vintraditionen.


Korkat på riktigt

I Alentejo i Portugal, som bjuder på mycket sol och värme, är förutsättningarna för att odla druvor på ett hållbart sätt optimala och den passionerade vinfamiljen månar om sin omvärld i allt de gör. Att Portugal är korkekarnas land känner många till. Man värnar om sina träd, som kan bli upp till 250 år gamla, och det pågår projekt att återplantera och bevara korkeksskogar i hela regionen. Casa Relvas är drivande i projektet och har närmare 900 hektar skog med både nya och äldre planteringar korkek, barrträd och eukalyptus. Tack vare all skog reduceras deras carbon footprint rejält vilket de även har certifierats för. Korken från träden skördas ungefär vart nionde år så träden behöver inte avverkas. Ett nyskördat korkträd tar dessutom upp ännu mer koldioxid under tiden barken växer tillbaka. Korkskogarna bidrar till biologisk mångfald och många utrotningshotade arter trivs och frodas i skogarna.
Man kan kalla det ett kretslopp. Allt som familjen Relvas gör genomsyras av tanken att de enbart lånar jorden de brukar och odlar, och vill lämna den vidare till kommande generationer i ett ännu bättre skick.

Hållbarhet med socialt ansvar

Men vinet då, tänker ni. Vi har nämnt att Casa Agricola Alexandre Relvas är familjeägt och det grundades 1997. Förutom skogen så omfattas egendomen av 350 hektar vinodlingar samt 250 hektar olivodlingar. Vingårdarna är framförallt planterade med de lokala druvsorterna, som alicante bouschet, aragonez och touriga nacional men man odlar även franska druvor som syrah och sauvignon blanc. Casa Relvas har haft ett av sina ekologiska röda viner på Systembolaget sedan mars 2020, Segredos. Segredos betyder hemlighet men det är ingen hemlis att vinet i fråga kvalade in direkt när Systembolaget lanserade sin märkning ”Hållbart Val” den 1 mars 2022.
Just hållbarhet är ett av producentens ledord så i september samma år lanserades ytterligare två viner i samma anda. Det ena är ett boxvin, Merino Organic, som av Systembolaget har märkts med ”EKO Miljöcertifierad” och ”socialt ansvar”. Smakar svarta vinbär, hallon, färska örter, vanilj och viol och passar fint till både kött och vegetariska rätter. Casa Relvas Touriga Nacional är den andra septemberlanseringen som tagit fasta på att vara mer än ”bara ett utsökt vin”, då man förutom miljöcertifieringen även tappat drycken på en lättare glasflaska med lägre klimatavtryck.

Ekologiskt kretslopp med framtidsfokus

Casa Relvas har kommit att bli en symbol för den portugisiska vinindustrins kreativa anda och dedikation att producera viner av världsklass. Deras ekologiska kretslopp med framtiden i fokus har resulterat i en imponerande produktion av sex miljoner flaskor per år och vi svenskar har lärt oss att njuta av Portugal serverat i vinglas.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.