Vintips i beställningssortimentet

Vill du vidga dina vyer och sugen på att utforska vad som finns mer hos Systembolaget än det du hittar i butiken? Idag är det betydligt enklare att beställa på systembolaget.se och möjligheten till hemkörning finns snart i hela landet. Annars beställer du direkt till din butik eller ombud.

Mats Garb jobbar sedan 2017 på Vinsider. Under 2020 gick han Martin & Servera Gastromerit Sommelierutbildning. Här tipsar han om viner som hittar i Systembolaget beställningssortiment eller tillfälligt sortiment.

“Här tipsar om mina personliga favoriter men glöm inte – smaken är som baken. Svintrist om alla skulle gilla samma sak.”

Château des Jacques Morgon Côte du Py, 2020
Frankrike, Bourgogne, Beaujolais
BS 53683 Pris 299 kronor

Bakom vinet hittar vi producenten Louis Jadot som köpte Château des Jacques i mitten av 90-talet. Och eftersom vi är i Beaujolais är det druvan Gamay som har plockats och trampats, det sista låter jag vara osagt, men druvorna är handplockade, så mycket vet jag.
Här finns det gott om bär – körsbär, björnbär och hallon i kombination med en tydlig syra. Fantastisk struktur och komplexitet avslöjar att det här är ett vin som du kan lägga undan, länge om du vill. Och lagra viner runt 300 kronor är inte helt lätt att hitta. Du kanske inte visste om det tidigare men nu vet du – den här måste du ha hemma.

Georges Remy Les Quatre Terroirs Premier Cru Extra Brut
Frankrike, Champagne
BS 52442 Pris 639 kronor
På tolvslaget vill man poppa upp en skumpa såklart, men inte skåla in det nya året på den här. Risken för att det är stökigt är stor och den här smakupplevelsen vill du inte slarva bort. Här finns en textur som är krämig och len. Doft och smak av päron, örter, honung och mineralitet tillsammans med brioche och lite persika i slutklämmen. Absolut ingen typisk champagne i stilen men den skänker så mycket mer till gommen. Den här till maten under kvällen kommer göra underverk. Och visst, har du cash så kan du poppa hur många du vill, men hojta till så jag har chansen att vara med …

Aveleda Solos de Xisto Alvarinho 2021
Portugal, Vinho Verde, Minho
BS 57147 Pris 169 kronor
Härligt friskt med en struktur som ger en riktigt skön munkänsla, utan att det behöver bli snuskigt. Citrus, persika och tropiska frukter tillsammans med en mineralitet är väl det första man hittar när man tar första sippen. Men det finns en längd i avslutet som skvallrar om att det här är något extra. Hade varit intressant att se hur det här utvecklas med tiden. Skulle gärna vilja prova samma vin om fem år. Men samtidigt är det här ett vin som ska drickas nu. Väl värt att ha i sin samling och plocka fram när det vankas lite räkor på fredagskvällen …

Cavalieri Rive di Colbertaldo Valdobbiadene Prosecco, 2019
Italien, Venetien, Prosecco, Valdobbiadene
BS 80434 Pris 159 kronor
Det tråkiga med prosecco är att det som finns på hyllorna hos Bolis är nästan uteslutande skräp och ”hittepå” viner där mer eller mindre samma innehåll har fått olika kostymer och ser nästan lika ut. En strategi såklart för att du ska plocka någon av dom. Så med det sagt så blev jag väldigt positivt överraskad när jag provade den här eftersom det faktiskt finns väldigt bra prosecco också. Men du behöver klicka hem den först. Pigga gröna äpplen, päron och citrus tillsammans med grapefrukt är det som slår igenom främst, men till det kan man addera både örtighet och rostat bröd, till det en textur som du aldrig kommer få från de där hyllköpen. Hög syra som vattnar munnen och ett långt gott avslut. För den pengen är det ett riktigt habilt vin att ha hemma när proseccosuget slår till.

Gaba do Xil Mencia 2019
Spanien, Galicien, Valdeorras
BS 74250 Pris 15 kronor
Vågar man plocka upp den här igen? Känns som jag tjatar hål i huvudet på er men att INTE beställa hem ett par flaskor av Telmo Rodriguez Gaba do Xil borde ge något typ av långvarigt straff. Men för den här pengen går det knappt att hitta ett bättre ”all around” vin att ha hemma. Lättklunkat och lättuppskattat. Hallon, jordgubbar, peppar, örter och den där lakritstonen i avslutet gör det fulländat och snyggt. Ännu ett måste att ha hemma.

Cigliuti Langhe Nebbiolo 2022
Italien, Piemonte, Langhe
BS 52030 Pris 299 kronor
När jag avslöjade härom veckan att jag aldrig provat ett vin från Cigliuti fick jag en del reaktioner som ”Hur är det ens möjligt?” Oklart, men det finns en del producenter där ute och någon gång ska vara den första för alla. Gilla läget bara och sluta gnäll! Men herregud var det här var bra, så okej då. Jag har verkligen missat något. Det här deras ”instegs” Nebbiolo (ni som följer mig här och på Instagram vet att jag är en sucker för druvan) och runt 300 kronor finns det en hel del i BS. Men den här skickar upp ett flertal på läktaren. Svinung men det går absolut att dricka redan nu. Syran är påtaglig och mjukar upp gommen för att ta mot smakupplevelsen. Komplexiteten, djupet och längden i det här vinet är fantastiskt. Grädden på moset är den lilla touchen av lakrits som följer med i slutet. Det här är alltså instegsvinet. Kan du förställa dig vad deras Barbaresco gör med dig? Antalet flaskor är begränsade och förmodligen slut om du inte är snabb.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.