Emmas krönika – vikten av rätt glas

 

Ibland kan det vara bra att koll på vilka glas man serverar ur.

Det var någon månad innan studenten och våra lärare som då kändes ”medelålders”, var väl i den ålder jag är i nu, lite över trettio. Jag hade valt friluftsliv som ämne två timmar i veckan och som avslutning skulle vi sova under bar himmel.

Vid lägerelden bestämde en lärare att vi skulle berätta en rolig anekdot från åren vi haft tillsammans. Vi gick gänget runt och det var en del pinsamma historier men ingenting man skulle minnas för livet- förutom en av historierna.  Historien som lärare nummer två berättade om hur han lärde känna lärare nummer ett.

De hade just börjat arbeta tillsammans. Båda var friskusar med klassiker, fotbollskarriärer och otaliga lopp bakom sig. Båda var för måna om sin hälsa för att dricka alkohol i större mängder, det blev en öl då och då.

Lärare 1 bjöd hem lärare nummer 2 på middag. Han var inte så van vid att laga något annat än ris och kyckling, vilket oftast sköljdes ner med mjölk, men denna kväll hade han gjort sig till för att impa på sin kollega. Det blev en grabbig köttgryta och ett par riktigt bra flaskor rött vin. Vinglas hade han inga, han hade lagt krutet i vardagsrummet med avancerat högtalarsystem och stor TV. Han gick till Duka för att köpa glas och fastnade för ett fyrpack på hög fot med gigantisk kupa, sådana som var det senaste 2001.

Middagen blev trevlig, grytan smakade gott och vinet var inte så dumt det heller. Han hade hällt upp i god tid och häpnade över hur lite en flaska räckte till. Två glas så var flaskan tom! Han öppnade nästa flaska, fyllde på så fort gästen satt med halvtomt glas och fick till slut gå in på presentvinet.

Lagom tills middagen dukades ut hade de båda lärarna gått från något reserverade till att vara bästisar. De var saliga över att ha funnit varandra och kvällen var ung, lärare 2 fick i uppdrag att sätta på musik. Han blev så imponerad av ljudet i den stora anläggningen att han blev som fastklistrad framför den. Hans kollega gjorde honom sällskap och där stod de i armkrok, igen vet hur länge men det måste ha varit ett bra tag. Rätt som det var brakade det till och in stormade polisen, beredda på total tonårsfest men möttes av två friluftslivslärare som i armkrok stirrade på en högtalare med varsin balja vin i handen.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer