Investera i Vin

Ingress:

Bästa Investeringen?

 

7 Tips från Experterna

– Satsa på bra vingårdar från dem stora vinslotten
– Bordeauxviner uppfattas som ett säkert kort
– Var uthållig och noga påläst
– Köp hellre en hel låda en styckvis
– Köp vinet i sin orginalförpackning
– Information om hur vinet lagrats och fraktas är viktigt
– En vininvestering är långsiktig, tänk fem till tio års sikt

Om du är trött på din investeringar och vill pigga upp portföljen med någonting annat i år? Då kan en investering i vin vara ett intressant alternativ. Men det gäller som vanligt att vara uthållig och noga påläst, enligt experterna.

De vanligaste investeringarna är toppviner från Bordeaux som har haft en dokumenterad kvalitet i många år, säger vinmäklaren Jan-Erik Paulson till SvD. Han borde kanske veta, Paulson är grundare och ägare för tyska vinföretaget Rare Wine med huvudkontor i Bayern. Bolaget som handlat med viner i över 25 år, fokuserar på gamla viner och efterfrågan på exklusiva viner är fortsatt stark, menar han. De senaste åren har intresset varit särskilt stort i Kina. Kinesiska vinsamlare i Hongkong äger åtskilliga av de finaste eller dem mest sällsynta vinerna i världen.
-Att äga eller ge bort dyra viner har på några år blivit en oerhörd statusmarkering i Kina. I takt med en allt rikare medelklass har fler och fler kineser satsat på vin, säger han.

Den Kinesiska Boomen i kombination med två mycket bra årgångar i Bordeaux, kvalitetsmässigt, ledde till kraftigt stigande priser på vin. Det gällde framför allt 2010 och 2011. Men under det senaste året har trycket från Kina minskat avsevärt, vilket tillsammans med den globala finansiella oron fått effekt på priserna.
-Många kinesiska lyckosökare har lämnat marknaden och sålt. Det har dumpat priserna rejält, säger Ole Nielsen, vd på den nordiska vinaktören Winefinder, till SvD. Bolaget har sedan 2005 som affärside att förmedla vininvesteringar till privatpersoner i Sverige. För sina kunders räkning förvarar de viner runt värda runt 50 miljoner i ett stort lager i Köpenhamn. 
-Få sålde under 2012. De som däremot sålde mellan 2009 och 2011 fick en genomsnittlig avkastning på 21 procent berättar Ole Nielsen till Svenska Dagbladet.

Vin som ekonomisk investering kan ske på olika sätt. Ett alternativ är att satsa pengar i en vinfond, som fungerar som en helt vanlig fond. Det investerade kapitalet används för att köpa årgångsvin som sedan förvaltas och förvaras av investeringsbolaget. Det finns inga svenska vinfonder ännu, däremot finns dem på den internationella arenan och dem kan man köpa in sig i.
Vi kan nämna International Wine Investment Fund, The Vintage Wine Fund eller The Wine Investment Fund. En genomsnittlig avkastning på fonderna har legat på 12 procent per år. Vilket vi på Vinsider tycker är en riktigt bra avkastning i tider då avkastningen på pengar på kontot kanske inte är så hög. Dessa fonder investerar i mogna viner eller i så kallade primörviner, vin som fortfarande ligger på fat.
 

 

 

 

Vill du istället själv ha tillgång och kontroll kan du satsa på att själv eller via en mäklare köpa vin och förvara i egen eller hyrd vinkällare, utöver optimala lagringsmöjligheter för vin erbjuder Vinkällaren Grappe tillgång till sommelierers kunskap och service, samt till deras egna vindatabas, medlemsarrangemang och sällskapsrum. Här kan Du njuta eget moget vin, anordna vinprovningar eller varför inte förvara hela lådor i deras stora lager i Frihamnen.

Sedan 2004 går det att köpa och sälja vin på auktion i Sverige. Bakom auktionen står Systembolaget och Stockholms Auktionsverk.

Jan Erik Paulson lanserade vinfonderna Rare Wine Pool 1 och 2 för ett antal år sedan. Fonderna har lockat såväl privatpersoner som större investerare. 
-I första omgången satsade ett 100-tal investerar 10 000 euro per person. Vi köpte 6 000 flaskor av riktigt fina gamla årgångar. Sedan kom finanskraschen 2008 vilket gjorde att priserna sjönk kraftigt – något som naturligtvis påverkade resultatet. Men investeringarna fick en värdeökning på 20-25 procent på satsat kapital.
Men en vinfond är inte en investering som passar alla, menar han. Det kräver både kunskap och engegemang.

Hur skulle du beskriva dina kunder idag?
-Det är kunder som just nu känner sig lite osäkra på pengars värde och vill satsa på något mer beständigt. Då är det konst, gamla bilar eller vin som gäller. För att ta del av de största värdestegringarna tycker Jan-Erik att man ska undvika vin som fortfarande ligger på fat hos de stora vinslotten.
-Det finns alldeles för många variabler som kan påverka både pris och kvalitet. Det är säkrare att satsa på fina årgångar från starka regioner som visat sig bra, som tex Bordeaux.

Världsmarknaden för vin värderas till 4 miljarder dollar, motsvarande 26 miljarder krono. De riktigt tunga investerarna kan följa utvecklingen på vinindustrins ledande index Liv-ex Fine Wine 100 på London International Vintners Exchange. Indexet visar prisutvecklingen på några av de mest eftertraktade vinsorterna på marknaden. Merparten är från Bordeaux.

Winefinder är en av få nordiska vinmäklare som handlar via den brittiska vinbörsen.
-Att satsa på vin är ett bra komplement och alternativ till börsen de närmaste fem till tio åren. Men vinfonder är som alla typer av fonder: det finns bra och det finns dåliga. Det är en bättre investering att köpa ett antal lådor av en bra årgång och få hjälp med lagring och försäljning via en mäklare, säger Ole Nielsen till SvD. Ett annat råd är att ta hjälp
-Få viner har en investeringspotential och vininvestering är kanske inte något för alla. Det är viktigt att förstå att det absolut inte kan ersätta en vanlig pension. Sedan måste man vara uthållig, säger Jan-Erik Paulson.

Hur mycket bör man satsa som okunnig?
-Man bör nog åtminstonde tänka sig en investering i 1 000 euro (ca 8 500 kr idag).

Om ni blir inspirerade så prova. Lycka till önskar vi på Vinsider

 

Källa: Svenska Dagbladet

Image:

Tags: Ja
1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.