John tipsar: 5 roséviner från lanseringen av små partier 12 juni

12 juni var det ny lansering av små partier hos Systembolaget. Vinsiders expert John Woxberg har provat dem, betygsatt och valt ut sina favoriter bland rosévinerna!

John Woxberg, dryckesskribent på Vinsider och sommelier till vardags på At Six i Stockholm.  Han startade sin bana på Systembolagets butik Flygstaden i Halmstad och utbildade sig därefter till Sommelier på Restaurangakademien. 2018 tävlade han i SM för Sommelierer.


G.D.Vajra

G.D. Vajra “Rosabella” Rosato 2018

Art.Nr: 90351

Fjärde gången som detta vinet lanseras på Systembolaget i mindre partier. Vinet är en blandning av de tre piemotiska druvorna Nebbiolo 85%, Barbera 5% och Dolcetto 10%.

Vinet visar upp en frisk och fruktig Karaktär med en smak och doft av röda vinbär, rönnbär, smultron, jordgubbar, örter och mineral.

Pris: 109:-

Inköpt antal flaskor: 4200

88VP

La Spinetta II Rosé di Casanova 2018

Art.Nr: 90076

Från Giorgio Rivetti, ägare till La Spinetta och Contratto, kommer här deras rosévin från Toscana som är producerat på 50% Sangiovese och 50% Prugnolo Gentile druvor. Vinet har smak och doft av hallon, smultron, röda vinbär, örter och mineral. Vinets syra är hög krispig med en enklare och lättare kropp och fyllighet.

Pris: 139:-

Inköpt antal flaskor: 4800

92 VP

Bodega Garzón

Garzón Pinot Noir Rosé 2019

Art.Nr: 99458

Från Bodega Garzón i Uruguay kommer här deras rosé vin. Bodegan är belägen nära Punta del Este som ligger öster om Montevideo bara 1,5 mil från kusten. Bodega Garzón är kända för att ha flera olika egendomar och har cirka 1000 små vingårdar alla med eget varierande mikroklimat. Vinet visar upp en smak och doft av smultron, hallon, jordgubbar, apelsin, örter och mineralitet. Hög fräsch friskhet med bra syra och med en lättare fyllighet och kropp.

Pris: 129:-

Inköpt antal flaskor: 3000

91 VP

Juliusspital Rosé Trocken 2018

Art.Nr: 91164

Friskt och fräscht bärigt rosévin från södra Tyskland och området Franken där staden Würzburg också är belägen. Detta vinet är gjort på 60% Spätburgunder (Pinot Noir) och 40% på Pinot Meunier. Båda dessa blå druvsorterna är de två man använder i Champagne. Juliusspital grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn.

Vineriet har sedan starten tillhört sjukhuset, som idag innefattar såväl en modern klinik som ett äldreboende, vem sa att vinerier inte kan hjälpa sjuka och äldre pensionärer? Alla pengar går direkt tillbaka till stiftelsen där man finansierar sitt sjukhus och äldreboende. Min enda besvikelse med detta vinet är att det inte tillverkas i en klassisk Franken butelj bortsett från det visar vinet upp en smak och doft av jordgubbar, hallon, smultron, blodapelsin, persika, vattenmelon, örter och mineral. Vinet har en lätt kropp och fyllighet men med en hög läskande fräsch och krispig syra.

Pris: 129:-

Inköpt antal flaskor: 1800

91 VP

Studio by Miraval Rosé 2018

Art.Nr: 94925

Château Miraval köptes 2012 av dåvarande Hollywoodparet Brad Pitt och Angelina Jolie för cirka 420 miljoner svenska kronor de har dock kallat Château Miraval för deras hem sedan år 2008. Sedan har man kostat på en stor mängd pengar i renovering av exempelvis en drömlekplats till deras 6 barn, ett spa, gym, inom- och utomhuspool, biograf, tv-spelsrum, motorcrossbana, och två helikopterplattor. Angelina Jolie har dessutom låtit plantera ett 200 år gammal olivträd i familjens trädgård. År 2012 på alla hjärtans dag lanserades “Miraval Wines” och deras 6000 flaskor sålde slut på endast fem timmar. Men efter skillsmässan år 2016 har många frågat sig vad som kommer hända med just egendomen Château Miraval.

Skådespelarparet skrev när skilsmässan trädde i kraft över vingården på deras sex barn så vingården finns kvar i familjens ägo. Enligt medier är det dock Brad Pitt som är mest vinintresserad i familjen och också mest aktiv i vinproduktionen tillsammans med givetvis familjen Perrin som är en av södra Rhônedalens bästa och mest erkända och hyllade producenter med deras flaggskeppsvin Château de Beaucastel. Famille Perrin är också en av de stora anledningarna till att man lyckats med investeringar från Brad Pitt och Angelina Jolie att göra detta till ett succévin som fått väldigt höga poäng och hyllade omdömen världen över som ett av de bästa rosévinerna i världen. Hollywoodparets nya rosévin heter alltså “Studio by Miraval” som är en hyllning till Château Miravals tidigare ägare som var jazzmusikern Jacques Loussier som lät installera just en musikstudio i Château Miraval. Efter det har värlsberömda band och artister som Pink Floyd, AC / DC, Wham och Sade spelat in skivor i just denna studio inne på Château Miraval. Vinet är en blanding av druvsorterna Cinsault 40%, 30% Grenache och 30% Rolle. Vinet visar upp en smak och doft av smultron, hallon, lavendel, hibiskusblommor, röda bär, örter, citrus, mineral. Vinet har en lätt frisk kropp och fyllighet med en hög frisk krispig och härlig syra. Ett definitivt köp bland Systembolagets roséviner denna sommaren och inte bara för historien och bakgrunden till vinet utan också för vinets kvalité och renhet rakt igenom. Det är och kommer för alltid var ett av de bästa roséviner jag druckit, stort tack Famille Perrin!

Pris: 145:-

Inköpt antal flaskor: 14000

95 VP

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.