Österrike bjuder på historiska vingslag och fantastiska viner

Österrike må vara ett litet land till ytan men det bär på en stor historia och under året Austrian Wine Summit fick vi ta del av den.

Vid första världskrigets slut och kollapsen av Habsburgs monarki ritades även kartan om för vinproducenterna som levde sitt livs längs gränsen. Familjer och släktingar som kunde bo mer eller mindre grannar fick nu välja vilket land man ville tillhöra eller så tvingades man efter att gränsen ritats upp mellan vinfälten. Efter det levde människorna längs gränsen med ständig bevakning och där ”Järnridån” vaktade dag som natt med maskingevären laddade och redo för att stoppa eventuella flyktförsök. Vid uppdelningen drabbade det människor på ett brutalt sätt. En del vinbönder blev helt enkelt av med sin odlingar på grund av gränsen. Många lämnade området av uppgivenhet och sökte sig till storstäderna.

Totalt är Österrike uppdelat i tre vindistrikt – Niederösterreich, Burgenland och Steiermark. Därefter delar man upp landet i 13 vinregioner, så kallade DAC (Districtus Austriae Controllatus) regioner. Utöver dessa finns även fyra till som ännu inte har fått beteckningen – Wachau, Wagram, Carnuntum och Thermenregion. Uppmärkningen är ett sätt att kunna kontrollera kvalitet och härkomst.

Steiermark som ligger i södra Österrike och gränsar till Slovenien. Här odlas främst Sauvignon Blanc, Muskateller, Weissburgunder, Morillon (Chardonnay) och Sausal Riesling. Vinerna har typisk karaktär från området och är torra, friska och aromatiska. Området är kuperat och klimatet är regnigt och lite kyligare mot de andra distrikten.

”Grenztisch” The table at the border. Sedan 1919 var gränsen mellan Slovenia och Österrike strikt bevakad och först på 90-talet kunde grannarna börja kommunicera med varandra mellan byarna Glantz i Österrike och Kungota i Slovenia. Trots det faktum att man mer eller mindre levt sida vid sida. Efter kalla krigets fall och möjligheten att röra sig fritt inom Europa lät man uppföra en mötes plats på gränsen mellan länderna – The table at the border. Idag ska denna plats vara till för att mötas och minnas.

Unga och moderna vinmakare

Under de senaste åren har det funnits en tydlig trend i Österrike med nya, unga och moderna vinmakare. Både på gott och ont. Traditioner har utmanats och produktionen har även haft en tanke på miljön och hur man producera vinet.

Men det pågår även ett generationsskifte. Barnen till vinproducenterna som la grunden efter vinskandalen 1985 har nu börjat att ta över efter sina föräldrar.

Christoph Neumeister som förvaltar slottet Schloss Kapfenstein och även är vinodlare låter nu sina barn ta över produktionen, men det är inte helt enkelt att släppa allt förklarar han. Den nya generationen är även mer öppna för att prova på nytt och vågar även att experimentera mer. Både på gott och ont.

Ett annat exempel är vinproducenten Weingut Schütenhof som nu är inne på den sjunde generationen inom familjen och ligger i regionen Eisenberg som ligger i södra Burgenland och har även Ungern som granne. Här odlar man främst druvan Blaufränkisch. En blå druva som heter Kékfrankos på ungerska och odlas även i andra länder såsom Tyskland och Italien. Dess karaktär ger viner med hög syrehalt, mycket tanniner, mineraler och smak av björnbär och körsbär. Det går att dricka som ett moget vin men vinner även på att lagras för att mogna och utveckla sig.

När sonen Matthias Krön tog över ansvaret på Wiengut Schütenhof, var hans fru gravid med deras första barn och man frågade sig om det var hälsosamt att vara ute på odlingarna. Det var startskottet mot att arbeta mot en biodynamisk och organisk produktion med fokus på miljö och hållbarhet, utan att tappa kvalitet i vinerna. Miljöpåverkan gäller även för grannen intill och man fick fler att arbeta på ett liknande sätt och idag lever man efter den inställningen – om jag inte gör något kommer inte heller min granne att göra något. Men även att kunna lämna över till nästa generation med gott samvete spelar roll för denna generation. Men det betyder inte att man jobbar på ett traditionellt sätt. Tvärtom försöker man ta tillbaka till hur man en gång i tiden producerade vin.

Gränsen mellan länderna suddades ut

Idag ser man få spår av ”Järnridån” som vaktade gränsen mellan Österrike och Ungern. Det var i december 2007 som gränsen mellan länderna suddades ut och barrikaderna mellan dom kunde rivas. Under resan berättar även Wille Klinger, som är VD över Austrian Wine och som även kommer att lämna sin roll efter 16 år efter sommaren, att han länge haft en önskan om att även bjuda in grannländerna till den här resan som man håller för journalister, sommelier och vinkännare. För att kunna berätta historien och även ge producenterna som verkar vid gränsen möjligheten att visa upp sina viner.

Vid ett tillfälle när Willi Klinger pratar om öppenheten mellan länderna som råder idag är det samma dag som Europa går till val. Willi avslutar sitt tal med en önskan om att EU fortsätter att styras med öppenhet och öppna gränser.

Ett av distrikten i Burgenland, och även ett av de som har högst anseende är Neusiedlersee. Namnet kommer från sjön Neusiedl som knappt är två meter djup. Men den har en stor betydelse för vinodlingen i området, både för smak och karaktär på vinet. Även klimatet påverkas av sjön som värmer upp stora delar av området och framför allt möjliggör den ädelröta, vilket gör att området producerar landets bästa söta viner eller det söta guldet som även kallas. Tyvärr är det inte någon större tradition för oss nordbor att kombinera ett sött vin till desserten efter huvudrätten. Men ett tips till nästa middagsbjudning är att våga bjuda sina gäster på ett glas Österrikiskt sött vin, helst ska vara et Beeren eller Trockenbeerenauslese. Det kommer garanterat att höja smaken och ta fram det söta i desserten.

Inte långt härifrån ligger staden Andau och kanske känner du till ”Bron i Andau”. Det var här som nästan hundratusen människor flydde mellan 1956 och 1957 när Ryssland invaderade Ungern. Tidigare hade bron gjort det möjligt för människorna på respektive sida att utbyta varor med varandra och möjligheten att kunna resa fritt och ta del av varandras kulturer. Även den amerikanska presidenten Richard Nixon, som då var vice president, besökte bron 1956.

Ovanför Burgenland ligger Niederösterreich, som även har sin gräns mot Slovakien och härifrån kommer en stor del av Österrikes vinproduktion, mer än hälften för att vara exakt. Och det är härifrån som de klassiska vita vinerna från Österrike kommer från. Druvan som dominerar är nationaldruvan Grüner Veltliner och därefter Riesling. Vinerna är lätta, torra, krispiga och friska. Det finns tydliga smaker av päron, lime, persika, örter och mineraler. De regioner som anses vara de främsta är Wachau och Kamptal. I det sist nämnda odlas även en annan druva som heter Zweigelt. Till distriktet räknas även Wien med sina vinodlingar som nästan når in i staden.

Totalt finns det 46 500 hektar vinodlingar i Österrike och 67% av vinerna är vitt och resterande 33% rött. Utbudet på Systembolaget är begränsat när det kommer till röda viner, men om man håller koll på Små partierna kan man ibland fynda rejält. Och nästa gång du får chansen att prova ett vin på druvan Blaufränkisch vågar jag nästan påstå att du inte kommer bli besviken.

Text & Foto: Mats Garb

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.