Pizza och vin – Bästa smakmatchningarna

Pizza och vin, match made in heaven, om du gör det rätt. Italienarna har länge vetat om det men hur ska du veta vilka pizzor som funkar med vilka viner? Här kommer en guide till bästa smakmatchningarna!

pizza och vinOstpizza & Pinot Noir

En klassisk ostpizza har i smakerna en lätt syra från tomatsåsen och är aningen oljig från osten. Smakerna är inte direkt överväldigande dock och då passar det bra med ett aromatiskt rött vin såsom Pinot Noir. Fruktigheten fungerar utmärkt med frukten i tomatsåsen, och den har precis lagom med syra för att balansera oljan i osten.

Pizza och vinPepperonipizza & Syrah

En köttig och kryddstark pizza som pepperonipizza kräver ett kraftfullt vin som en pepprig Syrah. Typiska smakkaraktärer för syrahviner är mörka bär, björnbär och peppar vilket gifter sig med perfekt med pepperoni.

Pizza och vinVegetarisk pizza & Chardonnay

En vegetarisk pizza brukar vara mer neutral i smakerna vad gäller syra och smak. Här fungerar en Chardonnay som inte lagrats på ekfat. Eftersom Chardonnay kan kan vara både balanserat och komplext är det bra att se till smakkaraktärerna som citrus, örter och grönsaker och para ihop med pizzans liknande smaker.

Pizza och vinPizza Bianca & Champagne

Pizza Bianca är en så kallad vit pizza där man inte använder tomatsås. Därför är den betydligt lägre i syra och kan därför matchas med ett vin som också är låg i syra, som en Champagne. En överraskning för många helt säkert, men pizza och Champagne funkar jättebra ihop!  Bubblorna tar fram smakerna utan att ta över dem.

Pizza och vinMeat lover’s pizza & Cabernet Sauvignon

En pizza med mycket kött blir lätt ganska tungt och paras bäst med ett vin med samma tyngd. En Cabernet Sauvignon med hög syra, hög halt av tanniner är perfekt.

Pizza och vinMargherita & Pinot Grigio

En pizza Margherita toppas med mozzarella och basilika och då lämpar sig ett vin som passar bra till de mildare smakerna. En lätt Pinot Grigio är ett utmärkt val då den har karaktär av örter som kommer få basilikan att träda fram, men den kommer inte ta över mozzarellans milda smak.

Pizza och vinHawaii & Riesling

Söt ananas och salt skinka gör Hawaii till en populär pizza. Med dessa helt olika smaker blir matchningen pizza och vin betydligt svårare. Med en Riesling kommer vinets sötma matcha ananasen medan syran skär igenom osten och den feta skinkan.

 

Illustrationer: Derin Sunneson
Källa: babble

3 Kommentarer
  1. Tycker det är konstigt att ni i texten om pizza bianca uppger att champagne har låg syra. Mer fel än så kan en vinskribent knappast ha. Byt sysselsättning!

    1. Hej Sune,
      Förstår vad du menar! Tror att översättningen av originalartiklen brast här. Skribenten menade snarare att man kan välja en Champagne med lägre syra. Tack för din input.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.