Smaka på det rosa Österrike

Provence må vara den okrönta drottningen av rosé men glöm inte bort att det finns andra länder vars roséviner kan vara kittlande att få smaka och lära känna. Österrike är till exempel ett spännande exempel, och för den delen – varför skulle inte en mästare av vitvin behärska konsten att producera lika ypperliga roséviner? Just det.

Historiskt har produktionen av rosévin varit något begränsad i Österrike. Men i takt med att vinvärlden fått upp ögonen både för fenomenet rosé samt Österrike som vinland, har efterfrågan ökat.

Österrike som vindistrikt har stolta traditioner som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Bland annat på de soldränkta sluttningarna ned mot floden Donau är klimatet milt med ofta stora temperaturskillnader mellan dag och natt – vilket bidrar till smakrika och koncentrerade roséviner.

Så vad kan man förvänta sig av ett rosévin från Österrike? Många av vinerna tillverkas av nationaldruvan Zweigelt, en korsning mellan druvorna Blaufränkich och St Laurent. Druvan är idealisk för rosé och ger viner med aromer av röda bär och citrus, och ofta minerala toner. De kanske inte alltid är alldeles enkla och insmickrande men istället gör de sig utmärkt som matviner och kan gärna rekommenderas till lätta sommarmåltider med fisk eller kyckling som råvara.

Hemligheten bakom ett gott rosé är friska och fräscha druvor och en snabb, effektiv och skonsam produktionsprocess. Vintypen lever helt på sin ungdomliga och fräscha karaktär och tillverkas i regel på samma sätt som röda viner. Skillnaden är att skalen tillbringar en mycket kortare tid med musten under eller före själva jäsningen. Och det är detta som förklarar den ljust röda eller rosa färgen.

På Systembolaget finns flera trevliga roséviner under österrikisk flagg. Prova och jämför och hitta en ny favorit. Servera kylskåpskallt. Jawohl! 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.