Toscana för hela slanten

Toscana för hela slanten

Igår var det återigen dags för oss att hålla en vinprovning för våra läsare. Och man kan väl säga att kvällen bjöd på kontraster, både vad det gällde vin och känsla. För ute var det nästan minusgrader och mörkret hade långsamt lagt sig över Gamla Stan, men uppe i Strömsalongen hos Sjöfartshuset fanns det både värme och förväntningar på kvällens vinprovning. Som tidigare var det Jeanette Wiberg Wingquist och Mats Garb som höll i provningen som hade Toscana som tema.

Vi började med att reda ut vad som gäller i Toscana och skillnaden mellan Chianti Classico och bara Chianti som det står på etiketterna. Enkelt kan man förklara att det handlar om ursprung, regler och vilka druvor man få använda vid produktionen. Står det Chianti Classico på etiketten visar det att vinet kommer från ursprungsområdet och få även bära den klassiska tuppen “Gallo Nero” på flaskan, men man är även begränsad vad det gäller druvor. Sangiovese måste ingå med minst 80% och övriga druvorna får maximalt uppnå 20%. Övriga inhemska druvor är Canaiolo Nero, Ciliegiolo, Colorino, Fogliatonda, Malvasia Nera, Mammolo, Pugnitello och de internationella druvorna är Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Numera är det även tillåtet att använda 100% Sangiovese och sedan 2006 är det förbjudet att använda gröna druvor.

Står det däremot Chianti på etiketten så gäller andra regler och man är inte lika begränsad till valet av druvor och vilken blandning man vill ha i vinet.

Sen handlar Toscana främst om en druva och där 80% av produktionen består av röda viner så är det Sangiovese som är kungen. Av Toscanas sju DOCG är sex baserade på Sangiovese – Chianti Classico, Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Carmignano och Morellino di Scansano.

Toscana för hela slanten

Den här kvällen har hade vi sex viner att prova och först ut var I Fabbri Chianti Classico Lamole, 2019. Som just nu finns i Systembolagets tillfälliga sortiment sedan 12 oktober och fortfarande finns kvar ute i en del butiker. Den här sticker direkt ut med sin bärighet och lätthet. Och det är 100% Sangiovese. Det blev direkt en diskussion gällande strävheten hos det här vinet. Flera kunde känna tanninerna medans andra tyckte att det var mjukt och lent. Eftersom det är jäst på ståltankar och därefter lagrats i betongtankar går det att finna en lätt mineralitet i smaken tillsammans med körsbären och salvian. Lättdrucket och något man vill sitta och sippa på under fredagkvällen. Få gärna serveras lite svalare. Priset landar på 179 kronor och det har nr 93202.

Nu var det dags för producenten Mazzei att presentera sig med de första av två viner som vi hade med. Fonterutoli, 2019 finns både i butik och som BS produkt med nr 32229 och nyligen nedsatt till 149 kronor. Här fanns det tydliga toner av både mörka körsbär, fat och kakao. Lite mer tanniner och mer kropp med att längre avslut. Nu började Chianti spänna upp musklerna lite mer. 90% sangiovese samt 10% malvasia nera, colorino och merlot.

Kvällens tredje vin var Cecchi Chianti Classico Riserva di Famiglia, 2016. Och som namnet avslöjar har vi en Riserva, vilket betyder att det är ett snäpp upp och har lagrats i minst 24 månader varav minst 3 månader på flaska. Och nu spänner Toscana musklerna lite till. Sangiovese 90%, Cabernet Sauvignon 10% ger mörka mumsiga körsbär tillsammans med kaffe, kakao och mer kryddighet, samtidigt som det är rundare i avslutet. Det här är ett prisvärt vin som förmodligen vinner ännu mer på att lagras ett par år till. Det finns i BS med nummer 84089 och ligger på 159 kronor.

Toscana för hela slanten

Dags för sista Chianti Classico vinet och återigen är det Mazzei som visar ännu mer var skåpet ska stå i Toscana. Återigen är det 100% av druvan Sangiovese i Castello Fonterutoli, 2017 som också är en Gran Selezione dvs den har den högsta klassificeringen och ska ligga minst 30 månader innan den få säljas, plus att druvorna ska komma från samma egendom. Här blir allt lite mer, kroppen, fylligheten, tonerna av körsbären, fatet, salvian, kakaon och kaffe. Avslutet är långt och smakrikt. Men smakar det så kostar det, 299 kronor efter en prissänkning tidigare i år och den har nummer 32130 om du inte hittar den i din butik och vill beställa hem ett par flaskor.

Hög tid att lämna Chianti Classico och kika vad som finns utanför detta fantastiska område. I glasset hällde vi Brunello di Montalcino Val di Suga, 2016 och det var många som hade väntat på det här vinet och förväntningarna steg. Brunello är ett annat namn på Sangiovese och här var det 100% av den druvan. Körsbären och tobaken är där, men här finns även något mer, och  många hittade både jordgubbar, kanel, örtighet och kaffe i smaken. Kropp och fyllighet som tillsammans bildar ett perfekt avslut. Den här hittas i fasta sortimentet men saknas i en del butiker och därför behöver man beställa den med nummer 42302 till prisat av 259 kronor.

Nu var det dags att komma i mål den här kvällen och nu var det dags för kontrasten som jag inledde den här texten med. Efter en del kvalitetssänkningar var det en handfull vinmakare som fick upp ögonen för de klassiska Bordeaux-druvorna och ville även börja producera viner med dessa, men eftersom det inte var inom ramen av DOC-lagarna klassades dessa viner som enklare bordsviner dvs Vini di Tavola. Det är den korta och snabba förklaringen till kvällens Supertoscanare, som det kallas numera i folkmun, och idag har det både DOC och DOCG klass. Kanske var det tack vare dessa som fick vinmakarna av Chianti Classico vinerna att skärpa till sig och börja leverera kvalitet igen. Vem vet.

Bakom Il SeggioPoggio al Tesoro, 2018 hittar vi en producent som normalt har sitt säte i Venetien där man varit verksamma sedan 1600-talet. Och det här är något helt annat. Här finns något svalfruktigt, mer nyanserat och det finns även toner av mint som blandas med körsbären och kaffet, kakao och även lite vanilj går att hitta. Och det är ju inte heller så konstigt när man ser på druvblenden, 50% merlot, 20% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc och 10% petit verdot ger något helt annat än Sangiovese. Men det är gott. Riktigt gott och det häftiga är att det har Bordeaux -druvor men med ett eget Toscana uttryck. Finns på hyllorna för 199 kronor eller går att beställa med nummer 2547 på systembolaget.se där du såklart hittar alla viner från provningen.

Kvällen avslutades med 100 frågor om allt mellan lagring till valet av vinglas och vi kunde återigen konstatera att det var ett nöjt gäng där alla hade hittat nya bekantskaper från Toscana. Nu har vi en vinprovning kvar i år att genomföra och då ordet dags att ta oss an champagne.

Vi ses snart igen!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.