Smarta halvflaskorna bjuder på variation

Smarta halvflaskorna bjuder på variation
Foto: Mike Tinnion

Bordet är dukat för hemmamiddag med gäster. Du vet att någon vill ha pinot noir från Nya Zeeland till lammkotletten medan grannen föredrar ett glas franskt vitt till förrättslaxen. Själv dricker du helst bubbel och svägerskan kör bil. Det är då som de smarta halvflaskorna bjuder på variation – utan att tulla på kvaliteten.

Det här att dricka mindre men bättre är klokt ur många aspekter. Inte minst ur hälsosynpunkt. Svenskarnas nyfikenhet och kunskap vad gäller vin och druvor, ursprung med mera har dessutom ökat och fenomenet att bara köpa ”en flaska rött eller vitt” har utvecklats i takt med dessa erfarenheter. Nu vill man gärna veta mer om vinet i flaskan, och ju mer man känner till om länderna och vingårdarna där druvorna odlas ju svårare blir det att inte köpa bra vin.
Smarta halvflaskorna bjuder på variation

Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir, 2020

Pris 89 kronor Nr 2936

Ett land som Nya Zeeland, som tillhör de nyaste vinländerna i Nya Världen, producerar med stor framgång sauvignon blanc. men har blivit alltmer uppmärksammat för sin pinot noir. Från Saint Clair Family Estate i Marlborough kommer några utsökta vingårdsbetecknade viner som produceras i limiterade volymer. Ett sådant är Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir, som finns i den praktiska och smarta halvflaskan med skruvkapsyl. Som gjord för att ta med på utflykten eller knytkalaset. Eller för att unna sig själv ett glas och spara resten till morgondagens middag.
Smarta halvflaskorna bjuder på variation
Försäljningen av halvflaskor generellt har ökat rejält och det är alltfler svenskar som har insett fördelarna med att köpa kvalitetsvin i mindre mängd. Den gamla klyschan ”kvalitet framför kvantitet” passar väl in i det här sammanhanget. Argumenten för halvflaskor är många. Dels kan du variera dig genom en middag, där ni inte är så många vindrickare men ändå vill prova olika sorter till rätterna. Du och din partner eller vän kanske gillar olika till den där pastarätten, men vill slippa öppna två hela flaskor vin. De kapsylförseglade halvflaskorna riskerar heller inte att bli korkskadade och ska du på utflykt är det både praktiskt och trevligt med mindre flaskor. Tömda småbuteljer med skruvkapsyl lämpar sig dessutom utmärkt för att spara överblivet vin från helflaskan.

Populära halvflaskor

Kan man lagra vin på halvflaska, kanske du undrar. Helst inte, är väl det enkla svaret. ”Det lilla inköpet” ska helst konsumeras i nutid, men det finns några undantag som tål att vila ett par år. En listning från en provning av röda småflaskor gjord i början av 2021 visar att Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2018 landar på en hedrande andraplats.
Så då är vi tillbaka i Nya Zeeland igen! Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir årgång 2020, av 100 procent pinot noir, är ett balanserat och kryddigt vin där du hittar smaken av röda bär, som mogna jordgubbar och hallon. Du kan också känna smaken av nougat, ingefära, choklad samt fattoner med en hint av kaffebönor. Passar ypperligt till lamm, fläskkött, kyckling och tonfisk, gärna ihop med kryddstarka tillbehör. Druvorna som skördats för det här vinet kommer från en enda vingård på Ben Morven Road, Blenheim i Marlborough. Just Marlborough är Nya Zeelands ledande vindistrikt, där man hittar vingårdar – och viner – som är kända som de bästa i världen. Saint Clair grundades 1978 av makarna Neal och Judy Ibbotson och var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough.
Smarta halvflaskorna bjuder på variation
Nyfikenhet är en bra orsak att satsa på halvflaskor. Du kanske hör eller läser om ett bra vin som verkar gott och spännande, men tvekar om du verkligen ska köpa ett oprövat kort. Då passar det bra att testa med en halvflaska. Och det tål att upprepas – drick inte mer, drick bättre.

 

Läs mer om producenten Saint Clair: Pinot Noir från Nya Zeeland

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.