Upptäck det goda livet i Piemonte i nordvästra Italien. Ett måste för livsnjutaren med sina ypperliga viner och stolta tradition av mat i absoluta världsklass. Regionen har under åren seglat aningen under radarn i jämförelse med Toscana, vilket gör chansen att få uppleva härligheten ostörd god.
Pittoreska och hänförande vackra Piemonte, beläget på gränsen mellan Schweiz och Frankrike i nordvästra delen av Italien, har spelat en avgörande roll i formandet av det moderna Italien.
1859-1861 fungerade regionen som en språngbräda för enandet av landet och regionens största stad, Turin, var vid en tidpunkt hela landets huvudstad innan den flyttades vidare till Florens och slutligen Rom.
Efter enandet av Italien antog Piemonte en central roll i den första industrialiseringen av landet och är än idag kanske den starkaste maktfaktorn inom landets industri.
Flaggskeppet Fiat är kanske mest förknippat med industrin i och omkring Turin tillsammans med exporten av mat, vin och choklad.
Vinproduktion av högsta klass
Med sitt läge vid foten av Alperna (Piemonte betyder ordagrant ”foten av berget”) är Piemonte otroligt väl lämpat för framställandet av vin. Bergskedjorna i väst och norr skyddar regionen från de opålitliga influenserna från havet samtidigt som floden Po i öst skapar mycket dimma, vilket tillåter druvorna att mogna långsamt och utveckla de rätta smakerna. Även om Piemonte ligger på samma breddgrad som till exempel Bordeaux finns här ett kontinentalt klimat med kalla vintrar som ökar kvaliteten på slutprodukten.
Piemonte har 45 DOCs och 15 DOCGs (högkvalitativa denominationer) och är den enda region i Italien som inte tillåter framställning av IGT-viner (användandet av icke tillåtna druvor för området). Här finner man de mest efterfrågade, Barolo och Barbaresco, men också andra kända sorter som Barbera, Dolcetto och Nebbiolo. Frågar man lokala kvinnor och män svarar de ofta att de föredrar att dricka Barbera, antingen d’Alba eller d’Asti, då det vinet enligt många håller hög klass, ligger på en human prisnivå och passar bra till det lokala köket.
Upptäck det goda livet i Piemonte
Ovan nämnda viner, plus en hel del lokala och fullgoda varianter, kommer alla från appellationen Langhe som 2014 tilldelades UNESCOs Världsarvs-titel, tillsammans med grannarna Roero och Monferrato, för sin storslagna natur och rika historia när det kommer till vinproduktion. Många samlare och vissa turister lägger enorma pengar på att köpa ”rätt” Barolo-viner, men som besökare eller entusiast går det att hitta enormt bra alternativ till klart överkomliga priser bara man vet var man ska leta och har lite tålamod eller en gnutta tur. De många agroturismo-gårdarna och värdshusen i området välkomnar gäster för en intim upplevelse av det bästa regionen har att erbjuda och att resa till Piemonte under sommaren är en bra tidpunkt, då odlare och vinmakare då har mer tid över för gäster innan skörden sätter igång i början på september.
Att resa senare på hösten är heller ingen dum idé då man efter skördetiden får njuta av de gulnande löven som vackert färgar landskapet och för att tryffel och Porcinisvampar är mogna just då. Bara det kan vara värt mödan att trängas med ett fåtal fler turister än under sommarmånaderna. Dessutom är tiden kring oktober högsäsong för de lokala försäljarna och vinproducenterna, så utbudet och öppettider är som bäst under just den årstiden.
Värt ett besök enbart för maten
För matälskare världen över är Piemonte något av en helig plats. Regionen är hem till den numera utbredda Slow Food-rörelsen, den ultrasällsynta vita tryffeln, världens (enligt många) bästa hasselnötter, Grissini brödstickor och har också den högsta andelen restauranger med Michelin-stjärnor i hela landet.
Besöker man Piemonte för vinets skull kommer man på gårdarna även serveras lokala delikatesser som hemlagad salami och lokala ostar att avnjuta till vinprovningarna – men man får i många fall också ta del av lokala måltider som kan få den mest erfarna konnässör att tappa hakan. Antipasto, pasta, en rejäl huvudrätt med efterföljande dessert är mer regel än undantag och det sistnämnda bör sällan missas då Piemonte utöver allt annat är vida känt för sina fantastiska choklader.
Någon av regionens byar som Alba, Asti eller Bra i provinsen Cuneo lämpar sig utmärkt för att ta del av Piemontes vin- och matkultur. Här kan man också vandra runt innan eller efter maten för att njuta av de vackra vyerna och känna historiens vingslag. Ska man nämna ytterligare en by som är väl värt ett besök bör det bli Serralunga. Inbäddat mellan några av Barolos absolut bästa vingårdar ligger denna pärla med sitt majestätiska torn på torget som blickar ut över ringar av medeltida hus.
För den som lever för god mat och vin är ett besök i regionen ett absolut måste. Hyr en bil och utforska Piemonte i egen takt med besök på de många vingårdarna och övernatta gärna på någon av de små bed&breakfast-inrättningarna som ligger utspridda bland kullarna.
Här finns en upptäckt bakom varje hörn. Det är bara för dig att börja leta, vi lovar att du inte kommer komma hem tomhänt…
VINTIPS FRÅN PIEMONTE:
Borgogno Barbera d’Alba
Pris 179 kronor Nr 74201
”Perfekt till lammet eller höstgrytan med sin fruktiga och kryddiga smak.”