Vad är svensk mat?

Svensk mat

Svaret på frågan om vad svensk mat är beror på många gånger på vem du frågar då det är ett komplext ämne. Ett begrepp som kan ge en fingervisning är husmanskosten då denna bygger dels på tradition och dels på inhemska råvaror som potatis, andra rotfrukter och lök. Husmanskosten är inte sällan kraftig mat som fläsk med löksås, kåldolmar och palt. Öl eller mjölk passar ofta bra till dessa rätter men även svagdricka. Dock är detta inte särskilt vanligt längre. Smörgåsbord är något annat typiskt med småvarmt som köttbullar, prinskorv och inlagd sill men även knäckebröd, ost och ägg är vanligt förekommande.

Den svenska pizzan

Många skulle idag räkna in pizza som en traditionell och vanlig svensk rätt. Som de flesta känner till har pizzan sitt ursprung i Italien och området kring Neapel. Den typ av rätt som serveras där liknar den som lagas i Sverige men är inte likadan. Den äkta pizzakulturen är en hel vetenskap och endast fyra pizzavarianter får räknas som äkta. Här i landet älskar vi dock vår svenska pizza som vi till och med har gett en egen dag på Nyårsdagen. Vi tillåter oss att experimentera med mängder av råvaror och kebabpizza med sås är numera en uppskattad svensk klassiker.

Turkiska kåldolmar och mexikansk tacos

Precis som det ska vara så utvecklas matvärlden ständigt. Vi reser och får influenser från alla delar av världen. Två exempel är kåldolmar och tacos. Kåldolmar ses av många som en traditionell svensk maträtt men faktum är att den från början härstammar från Turkiet. Kajsa Varg skrev om “Dolma” i sin kokbok år 1765 och är det äldsta belägget på ett svenskt kåldolmsrecept. Rätten tar lite tid att laga men kanske kan passa på en lördagskväll och då avnjutas tillsammans med ett fylligt men fruktigt rött vin. Självklart går det alldeles utmärkt att göra både denna och fredagsmysmaten tacos alldeles veganska.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.