Vin och choklad – så här matchar du smakerna

Imponera på dina gäster med bjuda på en smakupplevelse utöver det vanliga, nämligen en matchning av vin och choklad.

Det finns några grundläggande principer att följa när det kommer till att matcha vin och choklad.

  1. Vinet ska ha samma sötma som chokladen.
  2. Börja med att matcha färgen. Ju mörkade choklad, ju mörkare vin.
  3. Om möjligt, välj hög kvalitet på chokladen.
  4. Ta hänsyn till såväl textur som smak.

vin och chokladMjölkchoklad

Port
Sherry
Bayuls
Pinot Noir

vin och choklad

Vit choklad

Champagne
Riesling
Muscat
Fruktig Chardonnay

vin och choklad

Mörk choklad

Merlot
Cabernet Sauvignon
Barolo Chinato
Chianti

vin och choklad

Choklad fylld med karamell

Madeira
Meursault
Pinot Noir

vin och choklad

Mintchoklad (mörk)

Port
Zinfandel
Cabernet Sauvignon

Chilli och choklad

Chilichoklad

Syrah
Brachetto
Valpolicella

vin och choklad

Apelsinchoklad (mörk)

Bordeaux
Vendage Tardive
Madeira

Smaken är baken och vi har alla olika smakpreferenser och upplever såklart smaker helt olika, men det här är en väg för att öka kunskapen för hur du ska kombinera olika smaker.

Ha nu det trevligt och prova er fram för att själva hitta er bästa smakupplevelse!

Du kommer nog gilla den här artikeln med! Ost och vin – sex bra matchningar

 

Veckans vintips!

E Guigal Côtes-du-Rhône Blanc

“Ett fylligt och smakrikt matvin med låg syra, inslag av vita blommor, aprikos, acacia och persika”

Pris: 125 kr

Art.nr 71947

2 Kommentarer
  1. Verkar vara mycket spännande!
    Med en stor glädje kommer att smaktesta Er förslag med mina vänner.
    Tack!

    Mvh
    Theresa N

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.