Ost och vin – sex bra matchningar

Ost och vin är en trevlig kombination, men vilken ost passar till vilket vin? Vi har tagit reda på vilket vin du ska dricka till sex olika ostar för att få ut det bästa av smakerna.

vin och ost chardonnay_brie

Pinot Gris + Brie

Pinot gris med sin fruktiga och syrliga druva i kombination med ostarnas sälta är en utmärkt smakupplevelse.

ost och vin merlot gouda

Merlot + Gouda

Med en söt, något nötig smak med kraftiga aromer gör sig en äldre gouda sig bra tillsammans med ett fylligt rödvin, som exempelvis Merlot eller Shiraz.

 ost och vin cabernetsauv_cheddar

 

Cabernet sauvignon + Cheddar

Cheddarosten passar utmärkt tillsammans med ett fylligt rödvin med syrlig smak, som exempelvis cabernet sauvignon- eller ett tempranillovin.

ost och vin cabernetblanc_manchego

Sauvignon blanc + Manchego

Tillsammans med ett fruktigt vitt vin gjort på druvorna sauvignon blanc eller verdejo, passar en Manchego ost med sin kryddighet och något nötig smak sig väl.

ost och vin champagne_burrata vinsider

Champagne + Burrata

Du kan med fördel välja en torr champagne i sällskap av en fyllig och gräddig burrata.

ost och vin ost och vin champagne_burrata vinsider

Portvin + Ädelost

Ofta serveras ädelost med olika marmelader. Portvinet plockar fram de fruktiga smakerna samtidigt som det lyfter fram de komplexa smakerna i osten.

 

Text: Madeleine Skiljaica
Bild: Derin Ivgen & Pexels

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer