Vindruvor – Lär dig om druvsorter till vin

Vindruvor – grunden i vinet! Smaken på vinet beror ofta på druvsorten. Läs om några av de vanligaste druvorna och vad som är typiskt för dem.

vindruvor gröna druvor


Gröna druvor

Tryck på plusset för mer information om druvan

Albariño

Odlas i: Spanien, Portugal
Kända distrikt: Rías Baixas (Galicien), Vinho Verde
Smak: Från lätta, friska och lätt pärlande till fylligare oljiga viner med inslag av persika och grapefrukt.
Passar till: De lätta vinerna passar bra till fisk och skaldjursrätter medan de fylligare passar bra till stekt fisk och rätter på ljus kött.

Kännetecknande för Albariño är dess fruktiga och friska viner med smak och doft av grapefrukt, persika och aprikos. Druvan odlas främst i norra Portugal och i Galicien beläget i nordvästra Spanien. Rías Baixas i västra Spanien bedöms vara det område som står för de bästa vinerna.

I Vinho Verde som anses vara druvans mest essentiella område i Portugal ligger druvan till grund för fruktiga och friska viner med låg alkoholhalt. I Portugal går den under namnet Cainho branco och Alvarinho.

Chardonnay

Odlas i: De flesta vinländer. Den är lättodlad, lönsam och ger stora skördar.
Kända distrikt: Bourgogne, Champagne, Kalifornien, Stellenbosch.
Smak: Från lätta och friska med ton av gröna äpplen till fylliga, fatlagrade viner med inslag av smör och tropisk frukt.
Passar till: Grillade fisk- och kötträtter och ost (från smaktypen fylligt & smakrikt), fisk och skaldjur (friskt & fruktigt).

Den mycket omtyckta druvan Chardonnay lämpar sig väl för att lagras på ekfat och går att mixa med andra druvor och har därför blivit en av de mest använda druvorna för framställande av torra, vita viner. Druvan är väldigt tålig och går att odla under de flesta väderförhållanden.

Fatlagring och fatjäsning används frekvent i många delar av Bourgogne. I vindistrikten Puligny-Montrachet, Meursault och Chassagne-Montrachet står för viner vilka kännetecknas genom deras fruktiga, fylliga och friska arom med karakteristiska drag av rostade fataromer.

 

De bästa vinerna framställda på druvan Chardonnay i hemlandet Frankrike anses komma från Bourgogne och dess underdistrikt. I det kyliga klimatet på det franska vindistriktet Chablis framställs viner som karaktäriseras genom sina smaker av citrus, mineral och omogna äpplen. Till skillnad från övriga delar av Bourgogne genomgår vinerna oftast inte någon ekfatslagring i Chablis.

Det produceras både dyra och billiga viner av druvan. Australien och USA står för viner framställda på Chardonnaydruvan som karaktäriseras av sin eldiga, fylliga, tropiska fruktighet tillsammans med en distinkt fatkaraktär. De viner framställda i USA och Australien på druvan går jämföra med de bästa franska.

I champagne förekommer Chardonnaydruvan ihop med pinot meunier och pinot noir i majoriteten av samtliga viner.

Chenin blanc

Odlas i: Frankrike, Sydafrika, USA.
Kända distrikt: Loire, Stellenbosch
Smak: Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och ofta med inslag av grapefrukt, tropisk frukt och vått ylle
Passar till: Fisk och skaldjur, fatlagrade till ljust kött. Söta till fruktdesserter och smakrika ostar.

Signifikant för druvan Chenin blanc är dess skarpa fruktsyra. Den höga fruktsyran lämpar sig utmärkt vid framställning av mousserande vin. De viner som framställs på druvan karaktäriseras genom sin friska smak oberoende om vinet är sött eller torrt.

Druvan har sitt ursprung i Frankrike och majoriteten av druvorna framställs i centrala Loiredalen. Vid ung ålder kan viner framställda i Loire framstå som tråkiga. Tack vare druvans syra lämpar sig både söta och torra viner av druvan att lagras länge. Efter lång lagring växer det så småningom fram aromer av blommor, honung, aprikos samt vått ylle.

Chenin blanc är resistent mot sjukdomar och erbjuder stora skördar vilket i sin tur gjort druvan väldigt populär i andra vinproducerande länder som Argentina, Australien, USA och Sydafrika.

Gewurztraminer

Odlas i: I flertalet länder, kända är Frankrike, Tyskland, Österrike, Chile.
Kända distrikt: Alsace
Smak: Från torra till söta, ofta oljiga med låg fruktsyra och inslag av rosor och litche.
Passar till: Östasiatiska och välkryddade rätter samt till andra sötsura rätter som bratwurst och surkål.

Idag är druvan främst associerad med Alsace i nordöstra Frankrike men den har sitt ursprung i Alto Adige i norra Italien.

Druvan odlas även i Australien, Nya Zeeland, Chile och USA. I dessa länder är det i de svalare områdena som druvan ger bäst skörd. Druvan odlas även i Europa och där främst i Italien, Ungern och Tyskland.

Signifikant för viner framställda på druvan gewurztraminer är dess parfymerade och kryddiga doft. Vinet är vanligtvis väldigt alkoholrikt och karaktäriseras även vanligtvis av en stark gul färg.

Grüner veltliner

Odlas i: Nästan bara i Österrike.
Kända distrikt: Wachau och Kamptal i regionen Niederösterreich
Smak: Ofta lätta och friska med inslag av päron, grapefrukt och vitpeppar.
Passar till: Fisk och skaldjur, lättare kött- och kycklingrätter, pasta- och grönsaksrätter.

Druvan ger upphov till torra vita viner. Signifikant för viner framställda på druvan Grüner veltliner är dess karaktär av äpple, vitpeppar, grapefrukt och päron. Om vinet får mogna uppstår även en ton av honung, rökighet och viss oljighet.

Druvan är med en tredjedel av Österrikes vinodlingar landets mest odlade druva. De mest framstående vinerna kommer från vindistrikten Kamptal och Wachau i regionen Niederösterreich. Förutom Österrike odlas druvan i Ungern och Tjeckien där den går under namnet zöldveltelini samt veltlin zelene.

Muskat

Odlas i: Petits odlas över hela världen, ottonell trivs bäst i svalare regioner som Alsace och Österrike. Alexandrie och muskat hamburg finns i varma områden runt medelhavet, Australien och Kalifornien.
Kända distrikt: Alsace, Piemonte, Samos, Setúbal
Smak: Från lätta till fylliga, alltid kryddiga, parfymerade med inslag av sultanrussin och apelsinblom. Ofta låg fruktsyra.
Passar till: De torrare vinerna är goda till kryddstark eller sötsur mat. Söta muskatviner passar nötter, godis eller frukt- och bärdesserter.

Samlingsnamnet för vindruvor och bordsdruvor är Muskat. För framställning av vin är kända druvor Ottonell, Alexandrie och Petit.

Muskat är en familj av druvsorter och det går att framställa vita viner, starkvin, mousserande vin och torra viner beroende på vilken druva ur familjen Muskat som odlas. Utmärkande för vin framställt på druvor ur Muskat familjen är dess smak som för tankarna till färska druvor, den milda fruktsyran. Vinet har tydlig doft av fläder, äpple, russin, apelsinskal samtidigt som det har ett tydligt inslag av en aromatisk doft.

I södra Frankrike(Muscat de Beaumes-de-Venise), Portugal(Setúbal) och Australien framställs omtalade starkviner på Muskat.

Muscat ottonell

Odling av denna druva sker främst i Östeuropa och Alsace och den står för lättare viner.


Muscat d´alexandrie

Odling av den här druvan sker främst i varmare områden och är den druva av Muskat som är mest förekommande internationellt. Druvan står till svars för söta viner med smak av russin.


Muscat blanc à petits

Druvan odlas bland annat i länder som Grekland (Samos), Italien (Asti) samt även i de södra delarna av Frankrike. Druvan anses ge upphov till de Muskat viner med högst kvalitet.


Pinot blanc

Odlas i: Frankrike, Italien, Österrike, Sydamerika, USA, Östeuropa.
Kända distrikt: Alsace
Smak: Ger lätta viner med inslag av äpple.
Passar till: Fisk och skaldjur.

Druvan lämpar sig väl för mousserande viner och odlas i flertalet länder. Utmärkande för Pinot blanc är dess höga fruktsyra tillsammans med dess neutrala karaktär.

Druvan går under många namn beroende på var den odlas. I Tyskland går den under namnet Weissburgunder och kännetecknas av sin sockerrika must och att mixas med andra smakfulla druvor.

I Italien går druvan under namnet Pinot bianco. Vindistriktet Franciacorta i Lombardiet står för framställandet av Italiens bästa torra mousserande viner. Pinot blanc har stor betydelse vid framställandet av dessa viner. I Italien odlas ”Pinot bianco” främst i Friuli-Venezia-Giulia och Alto-Adige.

Druvan förekommer i Frankrike ofta tillsammans med andra druvor i alsaceviner. Pinot blanc är även vanligt förekommande i mousserande cremant d’ Alsace.

Pinot gris

Odlas i: Tyskland, Italien, Frankrike, Ungern, Rumänien, Schweiz, Nya Zeeland, USA, Kanada, Österrike
Kända distrikt: Alsace
Smak: Från lätta neutrala viner till kryddiga, fylligare viner. Relativt låg fruktsyra med inslag av exempelvis päron, citrus, honung och vinteräpplen.
Passar: Smakrika fisk- och skaldjursrätter samt ljust kött.

Signifikant för Pinot gris är dess kryddiga och fylliga smak samt dess ton av honung, tropisk frukt och äpple.

Druvan odlas med störst framgång i svalare väderförhållanden och står för vita torra viner. Det distrikt druvan främst förknippas med är Alsace där den främst uppskattas för sin sötma. Populära söta Pinot gris viner i Alsace är sélection de grains nobles och vendange tardive.

Pinot gris odlas även med framgång i Oregon (USA), Nya Zeeland och Kanada. I dessa områden är druvan populär för sin restsötma och friska stil. Även i Ungern och Österrike har man med goda resultat odlat druvan. I Italien står druvan för neutrala viner och går under namnet Pinot grigio.

Riesling

Odlas i: Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien
Kända distrikt: Mosel, Rheingau, Pfalz, Alsace
Smak: Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och inslag av citrus, äpple, päron, blommor, honung och mineral.
Passar till: De torra passar bra till milda, friska rätter av fisk och skaldjur, vinerna med lite sötma passar bra till grönsaksrätter, charkuterier, ostar och asiatiskt medan de fullt söta passar bra till söta desserter.

Signifikant för druvan är dess arom av gröna äpplen, päron, honung, druvor, mineral och citrus. Vid mognad kan druvan även erbjuda tydligare toner av honung och även petrolium.

Riesling frodas med störst framgång i svalare klimat och den tydligaste gemensamma nämnaren för Riesling är den vibrerande höga syran.

Sauvignon blanc

Odlas i: Stora delar av vinvärlden, mycket i i Frankrike och Nya Zeeland.
Kända distrikt: Sancerre och Pouilly fumé (Loire), Pessac-Léognan (Bordeaux), Marlborough.
Smak: Ger ofta lätta, friska viner med inslag av nässlor, svartvinbärsblad och passionsfrukt.
Passar till: Passar till getost och till rätter av fisk och skaldjur. Eller som aperitif.

Druvorna karaktäriseras genom sina torra viner med tydlig fruktsyra. Signifikativt för Sauvignon blanc är även dess smak och doft av nässlor, svartvinbärsblad, krusbär, citrus.

Semillon

Odlas i: Frankrike, Australien, Chile, Sydafrika
Kända distrikt: Bordeaux, Hunter Valley
Smak: Från torr till söt, ofta låg alkoholhalt och inslag av äpple och mineral.
Passar till: De söta vinerna passar till allt från jordgubbar till gåslever och grönmögelost. De utan sötma eller med liten sötma går till de flesta fiskrätter. Hunter Valley-vinerna kräver smakrika rätter, som grillad makrill och lax.

Druvan Semillon har i Hunter Valley och Bordeaux kommit att bli en druva som står för två olika vin med hög status. I övriga världen anses den stå för neutrala viner utan någon högre status.

Några av de sötaste vinerna  framställda på druvan har sitt ursprung i Barsac och Sauternes. Vid framställande av söta viner på Semillon blandas druvan ihop med Sauvignon blanc. Både Barsac och Sauternes har ett höstklimat som lämpar sig väl för svampen botrytis cinerea. Vid angripande av denna svamp på vindruvor kallas den ädelröta och gör druvorna väldigt pikanta och söta.

Kännetecknande för Semillon viner är dess fylliga söta smak av blommor, honung, mandelmassa och tropisk frukt i kombination med en tydlig fruktsyra.

I Australien och specifikt New South Wales står för de mest framstående vinerna på druvan Semillon. Karaktäristiskt för viner framställda i South Wales är dess toner av citrus och honung i kombination med aromer av gummi och vax. Samtidigt som man i Sydafrika producerar fylliga viner på druvan.

Viognier

Odlas i: Frankrike, Italien, Grekland, USA, Sydamerika, Australien.
Kända distrikt: Rhône, Kalifornien, Languedoc-Roussillon
Smak: Ger ofta fylliga, oljiga viner med inslag av persika, jasmin och tropisk frukt. Ofta låg fruktsyra.
Passar till: Smakrika rätter, t.ex. limegravad stekt lax med klyftpotatis vänd i parmesan eller milt kryddad wokrätt med kycklingfilé.

Idag odlas druvan i stora delar av världen. Exempel på länder som producerar druvan är Italien, Grekland, Australien, franska Languedoc-Roussillon och USA. Tidigare odlades druvan huvudsakligen i norra Rhônedalen i Frankrike där dess popularitet sakta men säkert tynade bort.

Karaktäristiskt för viner framställda på Viognier är dess lätta fruktsyra i kombination med dess fyllighet. Vinerna har en aromatisk, blommig doft med nyanser av aprikos, jasmin, ananas, mogna päron och vit persika.

Det är även populärt med neutrala viner av druvan Viognier. För att framställa mer neutrala viner använda Viognier i druvblandningar. Viner framställda på druvan fatlagras också men oberoende på vilket tillvägagångssätt som används så har druvan en blommig och druvig karaktär.

vindruvor blåa druvor

Blå druvor

Tryck på plusset för mer information om druvan

Barbera

Odlas i: Italien, inklusive Sicilien och Sardinien. Sydamerika, Australien och USA.
Kända distrikt: Alba och Asti i Piemonte.
Smak: Fruktiga viner med hög frisk syra ofta med inslag av mörka körsbär.
Passar till: Lätta rätter av fågel, kalv och gris, eller lamm, nöt och vilt, om vinet är fylligt och smakrikt.

Mest signifikant för Barbera är dess höga fruktsyra. Den erbjuder mjuka, fruktiga och friska röda viner. Druvan har en historia av en tämligen låg status men flertalet experter menar på att barbera är Piemontes mest intresseväckande druva. Detta trots druvan Nebbiolo som även den har Piemonte som känt distrikt.

Barbera går att odla i hela Italien men de mest kända distrikten är Alba och Asti. Druvan går även att stöta på kring staden Monferrato och i dessa distrikt står druvan för mer än hälften av skörden.

Barbera har en växande popularitet även utanför Europa. Mendoza-distriktet beläget i Argentina odlar även druvan samtidigt som tillväxten av Barbera är stor även i USA (Kalifornien) och Australien (New South Wales och Victoria). Stora planteringar av druvan går även att stöta på i Uruguay och Brasilien.

Cabernet franc

Odlas i: Frankrike, Italien, Chile, Argentina, USA, Australien, Nya Zeeland, Östeuropa.
Kända distrikt: Bordeaux och Loire.
Smak: Friska, medelsträva, kan ha inslag av hallon, svarta vinbär, grön paprika, gräs och rotfrukter.
Passar till: De flesta kötträtter, speciellt av lamm och nöt. De lättare vinerna från Loire passar bättre med ljust kött som fläsk och kyckling.

Viner framställda av druvan Cabernet franc har en väldigt stor likhet med Cabernet sauvignonviner dock utan lika stora inslag av strävhet och fruktsyra. Cabernet sauvignon är dessutom betraktad som mer eftertraktad än Cabernet franc.

Cabernet franc har en doft som för tankarna till rotfrukter, hallon, gräs och svarta vinbär.

Druvan gynnas av svalare klimat och i Frankrike är dess mest kända distrikt Loire och Bordeaux. Utanför Frankrike odlas druvan i de nordöstra delarna av Italien samt flera andra länder som bland annat Spanien, Slovenien, Bulgarien och Kroatien.

Cabernet sauvignon

Odlas i: Hela vinvärlden
Kända distrikt: Bordeaux, Napa valley (Kalifornien).
Smak: Ofta sträva viner med hög fruktsyra och inslag av svarta vinbär, ceder och gräs.
Passar till: Stekt och grillat kött, eller vilt vid strama viner.

Cabernet sauvignon är en korsning av druvan Sauvignon blanc och Cabernet franc, vilket för många kan vara svårt att koppla samman. Den blåa druvan Cabernet sauvignon är en av världens mest kända druva och har en doft som påminner om nyvässad blyertspenna, gräs och svarta vinbär. Viner framställda på denna druva karaktäriseras också ofta genom dess smak som ger en hint av kaffe och vanilj. Signifikant för druvan är också dess friska, fylliga och sträva rödviner.

Cabernet sauvignon har fördelen av att vara tolerant mot olika typer av sjukdomar och därför odlas druvan i majoriteten av vinländerna då den effektivt kan anpassa sig efter olika typer av yttre påfrestningar.

Trots druvans effektiva sätt att anpassa sig efter yttre faktorer kräver den värme för att mogna. Detta har gjort att den i ett av sina mest förekommande distrikt Bordeaux har blivit tvungen att odlas i väst där man kan behålla värmen tack vare förutsättningarna som ges tack vare den grusiga jordmånen.

Om du är ute efter att hitta de mest lovprisade vinerna framställda på druvan Cabernet sauvignon i Bordeaux får du bege dig till kommunerna Margaux, Pauillac, St-Julien och Pessac-Léognan.

Vill du istället pröva på Italiens mest framstående viner skapade på Cabernet sauvignon får du bege dig till Toscana. Men även i Friuli-Venezia Giulia samt Venetien går att hitta lättare Cabernetviner.

Det går även att hitta Cabernetviner utanför Europas gränser. Några av de mest framstående platserna är dessutom Coonawarra i South Australia, Maipo i Chile samt i Sonoma och Napa i Kalifornien.

Carmenére

Odlas i: Främst i Chile, små mängder i Frankrike.
Kända distrikt: Bordeaux.
Smak: Fruktiga och relativt sträva viner, toner av svarta vinbär och plommon.
Passar till: Rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött, gärna grillat.

Innan vinlusens härjningar under senare delen av 1800-talet var Carmenére en betydelsefull druva för Bordeaux. Men efter att vinlusen av misstag importerades från USA förstördes stora delar av de europeiska vinodlingarna varpå man vid återuppförandet av vingårdarna fokuserade på druvsorter vilka var mer motståndskraftiga, exempel på dessa var Cabernet franc, Cabernet sauvignon och Merlot. Carmenére lämnades dock inte helt åt sidan utan går fortfarande att hitta på små odlingar i Bordeaux.

Under 1830-talet innan vinlusens framfart i Europa importerade Chile druvsorter från Frankrike. En stor del av Chiles importerade druvsorter var vad man trodde då Merlot, men senare under 1990-talet efter att analyser genomförts konstaterades att mycket av importen man trott varit Merlot istället varit Carmenére. Chile har idag anammat just Carmenére som nationaldruva.

Signifikativt för Carmenére är dess nästintill sträva röda viner vilka påminner om plommon och svarta vinbär.

Corvina

Odlas i: Italien
Kända distrikt: Valpolicella, Bardolino
Smak: Kännetecknas av körsbär, hallon och mandel, kan vara från mjuka och bäriga till kryddiga och mustiga.
Passar till: Stekt, grillad fisk, tamfågel, vegetariska pastarätter, fylligare viner passar till smakrikare rätter av lamm eller nötkött.

I daglig mun är Corvina det namn man använder för druvan, men det fullständiga namnet på druvan är Corvina Veronese.

Corvina odlas nästan uteslutande endast i nordöstra Italien och Venetien. I vinodlingarna kombineras Corvina ofta med de neutrala druvsorterna Rondinella och Molinara. Signifikativt för Corvina är dess arom som påminner om mandel och mogna körsbär samtidigt som druvan har hög fruktsyra.

I Valpolicella tillverkas Amaroneviner i huvudsak på Corvinadruvor, även Reciotovinerna framställs på Corvinadruvan. Gemensamt för framställandet av dessa viner är att druvorna skördas tidigt och får sedan under vintern skrumpna. Detta leder till att smakämnen, fruktsyror och sockret i druvorna lagras då man låter vattnet avdunsta från druvorna. Denna process leder i sin tur till att vinerna får en hög alkoholhalt samtidigt som de blir blir fylliga och smakrika.

Grenache

Odlas i: Sydfrankrike, Sardinien, Spanien, Australien, USA och Sydafrika.
Kända distrikt: Södra Rhône, Navarra, Priorato.
Smak: Mörka och röda bär, björnbär, blåbär, hallon och inslag av kryddor och lakrits.
Passar till: Röda, koncentrerade viner passar till de flesta kötträtter. Rosévinerna passar till fisk-, skaldjurs- och grönsaksrätter, eller aperitif.

I Frankrike går druvan under namnet Grenache och odlas främst i landets södra delar. Signifikant för druvan är att den ger upphov till viner med blek färg samt att den är lätt att odla.

Druvan mognar sent och är i behov av mycket sol. Den ger även upphov till viner med hög alkoholhalt. Grenache lämpar sig bra att göra rosévin på tack vare dess höga grad av fruktsyra och avsaknad av strävhet.

I både Frankrike och Spanien blandas Grenache med andra blå druvor. Välkänt är att de bästa spanska vinerna gjorda på druvan återfinns i Priorat i Katalonien. I Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône är Grenache den druva av tretton olika druvsorter som är viktigast. Både i Frankrike och Spanien används druvan till att framställa även starkviner.

Utanför Europa går det att hitta Grenache i bland annat Sydafrika, USA (Kalifornien) och Australien. Druvan trivs i varma klimat vilket dessa länder kan erbjuda. I Australien används druvan till att framställa smakrika och fruktiga viner. I Sydafrika och USA används druvan tillsammans med Mourvedre och Syrah för framställning av Rhôneblends.

Malbec

Odlas i: Argentina och Chile. Mindre förekommande i Frankrike, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Italien och Spanien.
Kända distrikt: Cahors, Bordeaux, Loire, Mendoza.
Smak: Mörkt röda, sträva viner, inslag av mörka bär, plommon och tobak.
Passar till: Smakrika rätter, gärna grillade av lamm eller nöt.

Malbec har i sydvästra Frankrike och Bordeaux under en lång tid varit tillbakadragen. Druvan är i behov av varmt klimat och har på grund av kylan haft svårigheter med odlingen i Loire som också är ett av dess mer välkända distrikt. Malbec har i Bordeaux en bild av att vara en utfyllnadsdruva som jobbar sig tillbaka och blir mer och mer eftertraktad. Trots detta finns även områden i Bordeaux där Malbec är mer eftertraktad. Sydost om Bordeaux finns en kommun vid namn Cahors där Malbec ligger till grund för en mängd spännande viner. De viner som produceras i Cahor består av minst 70 procent Malbec vilket i sin tur ger vinet en arom som påminner om tobak och plommon samtidigt som vinet får en fyllig mörk röd färg.

I Argentina är Malbec väldigt populär, framförallt i Mendoza-distriktet. Mendoza är beläget på hög höjd i svala och långa växtsäsonger vilket ger druvorna mycket färg och fruktsyra samtidigt som de får tjocka skal och blir väldigt små.

Malbec odlas även i Australien, USA och Sydafrika.

Merlot

Odlas i: Hela vinvärlden
Kända distrikt: Bordeaux
Smak: Ger ofta medelfylliga till fylliga viner med relativt mjuka tanniner och inslag av blåbär, plommon, korinter och gräs.
Passar till: De fylliga vinerna passar bra till kraftiga rätter av lamm och nöt medan de lite lättare, fruktigare vinerna passar bra till grillat.

Merlot är en av Frankrikes mest vanligt förekommande druva. Denna blåa druva erbjuder stora skördar och omvärldens intresse för Merlot ökar markant. Viner framställda på Merlot kan ha många olika smaker, bland annat lakrits, plommon och gräs. Gemensamt för Merlotviner är att de är mjuka i smaken.

I druvans mest kända distrikt Bordeaux står Merlot för över häften av vinodlingarna. I Pomerol och Saint-Emilion framställs viner gjorda på druvan som är väldigt omtalade. Västra Bordeaux är omtalade för sina eldiga och fylliga viner som framställs genom att blanda Merlot med Cabernet sauvignon.

Merlotviner är även vanligt förekommande i Italien, Frankrike, Östeuropa, Sydamerika, USA, Nya Zeeland, Sydafrika och Australien.

Viner framställda i Bordeaux är nyanserade och strama samtidigt som man i USA och Sydafrika framställer mer smakrika och fruktiga viner.

Mourvédre

Odlas i: Frankrike, Spanien och då främst i D.O. Yecla i regionen Murcia.
Kända distrikt: Bandol, Frankrike.
Smak: Fylliga viner med ton av plommon/katrinplommon, kryddor, örter.
Passar till: Kraftiga kötträtter.

Den blåa druvan Mourvédre är känd som en av de främsta druvsorterna i Frankrikes södra delar. Viner framställda på druvan kännetecknas för sina inslag av kryddor och örter samt att de har en smak av mörka bär. Vinerna lämpar sig väldigt väl för lagring. Trots att Mourvédre är en av Frankrikes främsta druvsorter har druvan sitt ursprung i sydöstra Spanien.

Druvan går under många namn och i Spanien är den mest känd under namnet Monastrell, samtidigt som den i Australien och USA är allmänt känd som Mourvédre Mataro. I just Australien och USA har Mourvédre länge klassats som en dussindruva men man börjar inse och uppskatta dess värde alltmer även här.

Sol och hetta är essentiellt för att druvan ska mogna vilket lett till att man dragit en gräns för odlingen till södra Rhône.

Nebbiolo

Odlas i: Främst i norra Italien
Kända distrikt: Piemonte och Lombardiet
Smak: Ofta sträva viner med hög syra, inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, rosor och nypon.
Passar till: Kraftiga kötträtter, rätter smaksatta med tryffel eller till lagrade hårdostar.

Nebbiolo är döpt efter det italienska ordet dimma (nebbia). Detta beror på den vanligt förekommande dimman i Piemonte, som är ett av druvans mest kända distrikt. Druvan odlas huvudsakligen i Barbaresco och Barolo som är beläget i norra Italien och just Piemonte. Utöver Barolo och Barbaresco odlas även Nebbiolo i Carema, Gattinara och Ghemme vilka också är belägna i Piemonte. Skillnaden är att de sistnämnda vid odlingen blandar Nebbiolo med andra druvsorter samt att den där är känd vid namnet Spanna.

Signifikant för Nebbiolo är att dess viner har en doft som går att likna vid rosor, torkade örter, körsbär och tjära. Viner framställda på druvan ger upphov till en sträv och frisk smak samtidigt som de tål att lagras under många år

Pinot noir

Odlas i: Frankrike, USA, Chile, Östeuropa, Tyskland, Nya Zeeland, Australien och Sydafrika.
Kända distrikt: Bourgogne (Frankrike), Oregon och Sonoma (USA), Central Otago (Nya Zeeland).
Smak: Lättare kryddiga viner med inslag av hallon, jordgubbar, gräs, kryddor, choklad.
Passar till: Mjukare viner till lättare kötträtter eller stekt fisk. Lite fylligare till anka. Med ålder passar vissa viner till vilt och andra kraftiga kötträtter.

Signifikant för Pinot Noir är dess doft av med inslag av kryddor tillsammans med hallon och jordgubbar. Det är väldigt sällan viner framställda på druvan uppnår fyllighet och strävhet.  Pinot noir viner kan vid mogen ålder uppnå en hint av multna löv och tryffel.

Primitivo

Odlas i: Italien, främst södra delarna.
Kända distrikt: Apulien.
Karaktär: Fruktiga viner, körsbär, plommon, björnbär och kryddor.
Passar till: Grillat kött och smakrika grytor.

Primitivo ger upphov till viner fyllda med smak och fruktighet och idag exporterar man viner framställda på enbart Primitivo. Exporten sker huvudsakligen från Italien då druvans mest kända distrikt är Apulien som är beläget i södra Italien. Signifikativt för viner framställda på druvan Primitivo är dess fyllighet och höga alkoholhalt. Trots Primitivos popularitet idag har den en historia av att användas som utfyllnad till lättare viner för att ge smak åt dem samt höja deras alkoholhalt.

Något intressant är att man genom DNA-analys har kunnat konstatera att båda druvorna Crljenak kaštelanski och Zinfandel är identiska med Primitivo.

Sangiovese

Odlas i: Italien, Rumänien, USA, Australien, Argentina, Chile
Kända distrikt: Toscana, Italien.
Smak: Friska strama viner, körsbär, plommon, mandel, örter, choklad, tobak, kaffe, svart te.
Passar till: Vilt, smakrika kötträtter och pasta, gärna med tomatbaserad sås.

Sangiovese, den klassiska Italienska druvan som odlas i stora delar av Italien. Den största delen av odlingen står Emilien-Romagna och Toscana för. Signifikativt för Sangioveseviner av den enklare sorten är att de har en hint av mandel och körsbär samt är sträva och har en frisk smak.

Sangioveseviner som är mer fruktkoncentrerade har ofta toner av gröna örter, pinjenötter och mörka körsbär. Vinet kan vid framställande på nya ekfat även få en smak av mörkchoklad och rostat kaffe.

Odlingen av Sangiovese äger främst rum i Italien. I övriga världen är efterfrågan inte lika stor men i Australien och Kalifornien ökar den ständigt i popularitet.

Syrah/shiraz

Odlas i: Stora delar av vinvärlden bland annat i Frankrike, Australien, Sydafrika, USA, Nya Zeeland och Sydamerika.
Kända distrikt: Rhône och Barossa Valley.
Smak: Fruktiga till kryddiga viner, björnbär, plommon, örter, peppar, lakrits, kakao, charkuterier och lagerblad.
Passar till: Grillat och vilt.

Sol och hetta är viktiga faktorer för odling av druvan. Druvan har sitt ursprung i Frankrike men odlas även i Australien under namnet Shiraz.

Kännetecknande för viner framställda på Syrah druvan är dess rökiga arom i kombination med mörk frukt. Vinerna är dessutom väldigt alkoholrika samtidigt som de är sträva och fylliga.

Druvan blandas ofta med andra druvsorter i södra Rhône. Vanligtvis sker blandningen med druvor som Cinsaut, Mourvédre, Carignan och Grenache.

Under första hälften av 1800-talet kom druvan Shiraz att nå Australien. I dagens Australien står druvan för viner som är på nivå med de franska. Trots detta har den en historia av att ofta användas i olika druvblandningar då man ansåg den vara väldigt tillförlitlig och enkel. De områden i Australien som lämpar sig bäst för odling av Shiraz är McLaren Vale, Clare Valley och Barossa Valley.

Tannat

Odlas i: Frankrike, Uruguay
Kända distrikt: Madiran och dess granndistrikt i sydvästra Frankrike
Smak: Strama viner med hög syra och med toner av lakrits och mörka bär, exempelvis svarta vinbär och björnbär.
Passar till: Kraftiga kötträtter, lamm, nöt och vilt.

Druvan odlas huvudsakligen i den franska delen av Baskien men även i Sydamerika och Uruguay. Området Madiran i Frankrike har gett druvan ett namn genom sina smakrika, fylliga och sträva rödviner.

Ofta blandar man druvan Tannat med andra druvor som Cabernet Franc, Fer och Cabernet Sauvignon.

Idag finns möjlighet att lyfta fram de fruktiga smakerna i viner framställda på druvan genom moderna vinmakningsmetoder. Det vin som framställs i Frankrike har inte lika hög fruktighet som de framställda i Uruguay.

Zinfandel

Odlas i: USA
Kända distrikt: Kalifornien
Smak: Vanligtvis fruktiga och generösa viner med toner av björnbär och mörka körsbär.
Passar till: Grillat kött och fågel.

Signifikativt för rödvin framställt på druvan Zinfandel är dess arom som för tankarna till mörka körsbär, slånbär och björnbär. Zinfandelviner lagras vanligtvis på fat vilket ger vinerna en smak av choklad, kaffe och vanilj.

Zinfandel ger upphov till rödviner med hög alkoholhalt men också fruktiga, lätta roséviner.

Efter DNA-analys kunde man konstatera att den syditalienska druvan Primitivo och den kroatiska druvan Crljenak kaštelanski nästan är identiska med Zinfandel.

I Kalifornien har vinodlarna länge ansett Zinfandel vara sin egen, detta trots att druvan med största sannolikhet nådde USA i början av 1800-talet.

Tempranillo

Odlas i: Spanien, Argentina, Mexiko, Portugal.
Kända distrikt: Rioja, Ribera del Duero, Navarra,
Smak: Mörka bär, körsbär, slånbär, torkad frukt, kryddor.
Passar till: Grillat eller stekt kött, gärna med örtkryddor eller till mustiga köttgrytor.

Det är ofta svårt att beskriva aromen på Tempranilloviner då den ofta genomgår en lång lagring på amerikanska ekfat som resulterar i en kraftig smak av vanilj. Vanligtvis beskrivs druvan ha en smak av torkad frukt, dill, vanilj, fat samt med toner av vanilj. Idag eftersträvar man fruktiga viner vilket innebär att den tid vinet tidigare låg på ekfat har reducerats.

Druvan Tempranillo går under många namn beroende på var odlingen äger rum. I Navarra och Rioja går den under namnet Tempranillo. I Toro går den under namnet Tinto de toro. I Ribera del Duero går druvan under namnet Tinto del país eller Tinto fino. I Katalonien går den under namnet Ull de llebre och i La Mancha är den känd som Cencibel. Druvan går även under namnet Tinta roriz i Portugal och Argentina där den ingår i portviner.

Besök exempelvis Systembolagets hemsida för mer information om druvsorter. Att gå på vinprovningar är också ett sätt att lära sig mer om druvor och hur skillnaderna kommer fram i smaken. Med hjälp av en provledare på en vinprovning kan man lättare förstå vinet.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer