Vintips: John tipsar om 6 viner i små partier, lansering 6 dec

6 december är det ny lansering av små partier hos Systembolaget. Vinsiders expert John Woxberg har provat dem, betygsatt och valt ut sina favoriter!

små partier

John Woxberg, dryckesskribent på Vinsider och sommelier till vardags på At Six i Stockholm.  Han startade sin bana på Systembolagets butik Flygstaden i Halmstad och utbildade sig därefter till Sommelier på Restaurangakademien. 2018 tävlade han i SM för Sommelierer.


Bollinger

Bollinger Bond “No time to die” Vintage 2011

Art.Nr: 95448

1979 var året när Champagne Bollinger dök upp i premiären av Moonraker och blev den officiella Champagnen för den berömda brittiska agenten. Nu firar de 40 års jubileum tillsammans och i samband med den 25:e bondfilmen som förväntas ha premiär på bioduken i april 2020 lanserar Bollinger sin Bond Champagne. Daniel Craig axlar rollen som agent med rätten att döda för femte gången. Han debuterade som James Bond första gången 2006 i filmen Casino Royale sedan följt av Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012), Spectre (2015) och nu alltså år 2020 No time to die. Detta är första gången som både årgång och by uteslutande har använts av Bollinger för att tillverka ett vin. Druvorna är plockade från Grand Cru vingården Aÿ och vinet är baserat på 100% Pinot Noir, det vill säga en Blanc de Noirs. Så här säger Champagneexperten Richard Juhlin om vinet och som gav det 95p:

”The decision to use Pinot Noir for this 2011 vintage, exclusively from the home village of Aÿ with its mighty fruit is nothing short of brilliant. Perhaps wait about ten years until the wine has reached its peak and completely integrated its enormous fruit with the barrel notes, but the wine is already magnificent with it’s deep ripe aroma of Gravenstein apples, backed by fresh wooden notes. House typical and powerful.”

Pris: 1499:-

Inköpt antal flaskor: 900

96 VP

Tenuta San Guido

Sassicaia 2016

Art.Nr: 91318

Efter årgång 2015 trodde man inte att man skulle få en lika bra årgång direkt året efter i Toscana men det var precis vad man fick hos producenten Tenuta San Guido som producerar vinet Sassicaia. Vinet jämförs med årgångar som 2015 och ända ner till årgång 1985 som hyllas som en av de bästa de producerat någonsin. Vinet är en blandning av 85 % Cabernet Sauvignon 15% Cabernet Franc. Här kommer det fram aromer och smaker av fat, mörka bär, svarta vinbär, plommon, cassis, ceder, choklad, tobak, peppar, och örter. Vinet visar upp en stor kropp och fyllighet med mycket tanniner och en hög fruktsyra. Eftersmaken är lång och ligger kvar länge. Vinet är fortfarande extremt ungt och bör avnjutas först efter 10 år så man får fram de mer gömda aromerna och smakerna som finns där. Vinet kan givetvis lagras ännu längre än bara 10 år utan problem, men jag själv föredrar att ha lite mer ung primör frukt kvar i vinerna när jag dricker dem. Detta vinet är för mig inte lika bra som 2015 ännu och jag ger det därför 97 VP. Vinet har dock alla förutsättningar och potential för att med några års lagring bli ett klockrent 100 poängsvin.

Pris: 1599:-

Inköpt antal flaskor: 720

97 VP

Weingut Schloss Gobelsburg

Gobelsburg Ried Steinsetz Grüner Veltliner 2018

Art.Nr: 95870

Från en av mina absoluta favorit producenter från Österrike kommer här Weingut Schloss Gobelsburg. Vinet kommer från vingårdar som har en medelålder på cirka + 25 år, äldre viner producerar alltid mindre men bättre frukt och det märker man på detta vinet som har smaker och aromer av päron, honungsmelon, nektarin, persika, citrus, mineral, örter och med ett kryddigt och pepprigt avslut av vitpeppar.

Pris: 195:-

Inköpt antal flaskor: 240

92 VP

Contratto

Contratto Millesimato Pas Dosé 2013

Art.Nr: 92100

Från regionen Piemonte i nordvästra Italien kommer Contratto som räknas till Italiens äldsta producent av mousserande vin och som producerar vin enligt den klassiska traditionella metoden med en andra jäsning i flaskan precis som i champagne. Vinet består av 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Detta vinet som är en vintage vilar sedan 40 månader på sin jästfällning innan det degorgeras av Mauro Ferrero som är källarmästare och vinmakare på Contratto. Vinet har smaker och aromer av kex, rostat bröd, mandel, gröna äpplen, honung, citrus och mineral. Vinet kan lagras upp till 10 år om man vill ha ett ännu mer runt och komplext mousserande vin med mer sekundära och tertiära aromer.

Pris: 199:-

Inköpt antal flaskor: 3600

93 VP

La Spinetta

Ca´ di Pian 2016

Art.Nr: 91176

Från en av mina absoluta favorit producenter släpps nu deras årgång av 2016 “Ca´di Pian” Barbera D´Asti från La Spinetta. Firman ägs och drivs av Giorgio Rivetti och deras första rödvin producerades och släpptes år 1985 av just detta vinet och 31 årgångar senare är det årgång 2016 som är senast att lanseras. Årgång 2016 är fantastiskt bra och hyllad i regionen Piemonte som en av de allra bästa på väldigt länge och har redan fått kultstatus. Vinet är producerat på 100% Barbera druva och har aromer och smaker av fat, mörka körsbär, svartpeppar, plommon, hallon, mörk choklad, och örter. Detta vinet har allt för att orka lagras 10 år fram i tiden – minst.

Pris: 199:-

Inköpt antal flaskor: 9000

93 VP

Ridge Vineyards

Ridge Estate Cabernet Sauvignon 2016

Art.Nr: 95698

Detta är en av de bästa producenterna som finns i Kalifornien och som håller till i Santa Cruz Mountains. Deras viner är extremt prisvärda om man jämför dem med liknande viner från områden som Napa Valley. Dessa vinerna får alltid lika höga poäng som Napa vinerna eller högre i snitt. Personligen är jag glad att de inte ligger i Napa Valley, för då hade det varit ett helt annat pris. Druv blandningen är 77% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 2% Petit Verdot, 2% Cabernet Franc. Vinet visar upp smaker och aromer av bland annat fat, svarta vinbär, plommon, cassis, blåbär, ceder, mörk choklad, peppar, lakrits, och örter. Detta vinet klarar utan problem att lagras i 20 år men kommer nå perfekt mognad om ungefär 15 år.

Pris: 595:-

Inköpt antal flaskor: 270

95 VP

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.