Joseph Drouhin Aligoté

Artnr: 5500
Land: Frankrike
Pris: 119 kr
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Jopseph Drouhin
Leverantör: Provinum
Smak: Doften är rik och nyanserad med toner av grapefrukt, gröna äpplen, citrus och gula plommon. Smaken är frisk och elegant med inslag från såväl citrus som mineralitet och gröna äpplen. Den balanserade syran lyfter frukten och mineraliteten i vinet hela vägen till en lång eftersmak.
Användning: Servera vinet väl kylt till rätter på fisk och skaldjur eller som en frisk aperitif.

PASSAR TILL:  

FYLLIGHET: 4/8
SÖTMA: 1/8
FRUKTSYRA: 7/8

KAN BESTÄLLAS HÄR

Det anrika familjehuset Joseph Drouhin är en av Bourgognes mest kända vinproducenter.  Joseph Drouhin grundade företaget 1880 med bas i Bourgognes ”vinhuvudstad” Beaune. I dag drivs huset med modern vinmakning av syskonskaran i den fjärde generationen.  De har 73 hektar vingårdar fördelat på hela 90 olika appellationer varav majoriteten finns i Chablis. Tidiga investeringar i Grand Cru samt Premier Cru vingårdar garanterar idag högsta möjliga kvalitet. Detta långsiktiga arbete både med val av vingårdar och arbetet i vingårdarna har skapat grunden för härliga viner i många prisnivåer som finns tillgängliga i Sverige.

Aligoté är druvan i Joseph Drouhin Aligoté, i Bourgogne är detta en druva som står lite i skymundan för den mest odlade gröna druvan i Bourgogne; Chardonnay. Få producenter gör vin på 100 % Aligoté och Joseph Drouhin visar med sin Aligoté att detta är en riktigt bra utmanare till vinerna gjorda på Chardonnay.

Druvorna kommer huvudsakligen från Hautes Côtes de Beaune, Hautes Côtes de Nuits samt Côte Châlonnaise. Efter skörd och vinifiering har vinet lagrats på rostfria ståltankar under 5-7 månader för att få ut maximalt av druvans karaktär, således har inte vinet lagrats på ekfat.

Vinet finns på Systembolaget och är det enda Aligotévinet i fast sortiment!

Vinet har fått toppbetyg av landets ledande vinskribenter där tidningen Allt om Mat nyligen gav vinet högsta betyget; FYND!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.