Att samla på och investera i viner

Att samla på och investera i viner.

Att vara passionerad då det kommer till vin öppnar inte bara upp för en tacksam hobby. Det kan även vara ett sätt att göra smarta investeringar. Här tar vi en titt på hur man kan komma igång med sitt vinsamlande, och vilka investeringsmöjligheter som finns.

Så kommer du igång med din vinsamling

Att se sin vinsamling växa kan vara precis lika angenämt som att avnjuta själva drycken. Många har kanske viljan och ambitionen att kickstarta sin egen vinsamling, men vet inte riktigt i vilken ände de ska börja. Vad krävs då för att samla på och investera i viner och bygga upp en bra bas av viner? Här kommer några snabba tips för att komma igång:

  • Förvaringen av dina viner är A och O. Direkt solljus kan skada vinet och det mår bäst i ett skyddat, mörkt utrymme.
  • Bestäm dig för en strategi. Vill du ha ett urval av viner att njuta av i vardagen, eller är du ute efter att lagra dem? 
  • Gå gärna med i en vinklubb för att ta del av andras kunskaper och för att bolla idéer. 

Det viktigaste är att utgå från sin egen smak. För den som känner sig osäker är till exempel Bordeaux alltid en bra idé, både de äldre årgångarna och viner från uppstickande vingårdar. Är du sugen på lite nyare viner är Kalifornien intressant. För vita viner är Bourgogneviner ett bra val, medan fylliga röda Rhôneviner kan vara ett spännande inslag från regioner som Châteauneuf-du-Pape.

Nyckelfaktorer vid vininvestering

Många vinentusiaster har redan upptäckt att det går att investera i viner. Denna form av alternativ investering kan likställas med konst, och det är föga förvånande att god kvalitet och produktionsmängd är två nyckelfaktorer. Viner som producerats i större upplaga har till exempel lägre investeringspotential än de som endast producerats i ett fåtal fat.  

Att samla på och investera i viner

En annan viktig aspekt är lagringspotentialen. Ett fint rött vin dricks till exempel sällan inom tio år från det att det tappas på flaska, vilket gör att mängden flaskor av just detta vin kommer vara mer eller mindre densamma under denna tid, innan kvantiteten sjunker. Precis som med andra varor råder lagen om tillgång och efterfrågan, och när tillgången sjunker stiger i regel priset. Faktum är att det finns en vin-börs i London, Liv-Ex, där många stora vinhandlare är registrerade. Du kan även gå med som privatsamlare, lägga upp dina viner och följa deras utveckling. 

 

Att köpa sina samlingsviner

Enklast för oss som är baserade i Sverige är att hålla koll på Systembolagets sortiment då det ibland finns riktigt bra erbjudanden. Det finns även en del vinauktioner som kan ge unika köptillfällen. Ett annat bra tips är att köpa vin via auktioner i andra länder, till exempel i Danmark och England. Behöver du inspiration kan du också kontakta en vinhandlare och engagera dig i deras kundkrets för att få råd och tips. 

Då det kommer till att hitta viner med god investeringspotential gäller det att välja viner från erkända vingårdar och regioner. Ta en titt på vilka namn som oftast förekommer på vinauktionerna. Oftast rör det sig om ungefär samma 150 vingårdar från olika Bordeauxslott, men även kända gårdar i Rhônedalen, Bourgogne, Italien, Tyskland, Spanien, Australien, Portugal och USA. Sedan gäller det att välja ut de mest lovande årgångarna, vilket är en del av charmen, men även utmaningen då det gäller att hitta balansen mellan mognad, smak och värde.

Att samla på viner kan med andra ord vara så mycket mer än bara en hobby, det kan även vara ett sätt att göra kapitalplaceringar. Precis som med alla andra investeringar är det viktigt att göra research, vilket i detta fall så klart görs bäst med ett välsmakande vin i glaset.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.