Ett glas Deutz Champagne

Champagnehuset Deutz rankas som ett av de bästa i Champagne. Inte för att man gör mest, men för att man valt att följa sitt hjärta och det mål man hade redan från början – vilket vill säga tidigt 1800-tal – att producera kvalitetschampagne på allra högsta nivå.

Deutz CHAMPAGNE

Det var en gång två unga män, William Deutz och Pierre-Hubert Geldermann från Aix-la-Chapelle, som 1883 grundade Maison Deutz, mitt i Champagne i byn Aÿ. De strävade efter att skapa den bästa champagnen och det dröjde inte länge innan övriga Europa fick upp ögonen för den högkvalitativa, bubblande drycken. Grundarnas tyska rötter tog initialt Deutz in på den tyska marknaden, följt av Ryssland och Tsarfamiljen. Idag stannar drygt häften av produktionen i Frankrike, medan resten exporteras till övriga världen. Filosofin och arbetet med kvalitetschampagne har med år och erfarenhet förvaltats och förädlats i generationer.

ANNONS

Stilsäker, fyllig och fruktig Champagne!

Deutz Brut Classic, nr 7487, 449 kr, 750 ml, 12% vol. 


Familjeföretag med anor

Man kan verkligen kalla Deutz ett familjeföretag, och familjemedlemmarnas arbete med huset och vinet har även gett avtryck i flaskform. Grundarens dotter, Marie Deutz, var den som designade och dekorerade loungerna i familjeherrgården i Aÿ, idag bland de bäst bevarade från tiden. Marie Deutz var också initiativtagare till Syndicat des Grandes Marques, som startade med tolv hus och idag är 72 husmedlemmar.

Champagne Deutz plockar druvor från 280 hektar av finaste cru och äger själva 48 hektar vinodlingar i de allra bästa områdena i Champagne.

Jean-Marc Deutz nämner ofta att arbetet med att skapa stilen på Deutz viner är som ett konstverk ”art of blending”. För att göra detta måste man kunna utgå från hela paletten av druvor och sätta ihop dessa till olika unika cuvéer, bara till Brut Classic görs det först över hundra olika stilla viner som sedan ingår i cuvéen. I mitten av 1990-talet sålde familjen Deutz huset till familjen Rouzaud som även äger Louis Roederer, och med kapitalstarka muskler kunde man fortsätta göra den champagne som placerar Deutz på topplistan över alla franska champagnehus. Jean-Marc Lallier Deutz, femte generationen, är fortfarande verksam i företaget.

Deutz Champagne

Hyllad standardchampagne

Deutz beskrivs ofta som ett modernt varumärke med en inspirerande stil. Man strävar efter att vidmakthålla jordens värderingar, ta vara på människans talanger och säkerställa att Deutz filosofi igår även är deras ambitioner imorgon. Arbetet är äkta hantverk och hela processen från jord till glas är noggrant kontrollerad. Endast de bästa druvorna används för vinframställning, Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir. Man lagrar all champagne i sin egen källare, som är närmare halvmilen lång och rymmer närmare elva miljoner flaskor och säljer varje år runt två och en halv miljon flaskor.

Deutz Brut Classic är en populär och välkänd favorit hos många champagneälskare. Att lyckas med sin standardchampagne är för många odlare och producenter en större, och många gånger viktigare, utmaning än att göra bra årgångschampagne. Och lyckas kan man lätt säga att Deutz har gjort. Deutz Brut Classic har utnämnts till bästa standardcuvée på Systembolaget av flertalet journalister sedan introduktionen.

Vill man frestas av husets prestigechampagne ska man sikta in sig på Amour de Deutz eller Cuvée William Deutz, som endast görs i de allra bästa årgångarna.

Utöver dessa prestiger görs även Vintage av Blanc de Blancs, Brut Vintage och Brut Rosé Vintage de årgångar som ger förutsättningarna. Vill man ha äkta vårkänsla i glaset finns Deutz Rosé Sakura. En ung, rosa champagne gjord på druvan Pinot Noir, blandat med tio procent Chardonnay. Sakura gjordes först för den japanska marknaden och är en hyllning till den japanska körsbärsblomningen. (Sakura betyder körsbärsblomma.)

ANNONS

Har utnämnts till bästa standardcuvée på Systembolaget

Deutz Brut Classic, nr 7487, 449 kr, 750 ml, 12% vol. 

Champagne efter bunkringstider

Vi får tillfälle att ringa upp den svenska importörens Swedish Brand AB och samtala med Mårten Boreson om Champagne Deutz.

– Så här i coronatider är det uppskattat att ni skriver om champagne, då Systembolagets storsäljare är av enklare viner på box. Garderoberna hemma hos svenskarna är nog fyllda till bredden med toapapper och boxviner i dessa bunkringsdagar, men det kommer en tid när vi kommer unna oss mer prestigefull dryck som champagne, snart hoppas jag.

– Champagne Deutz fick jag förtroendet att relansera i november 1999, då Deutz inte hade funnits i Sverige sedan sextiotalet. Deutz Brut Classic har i maj funnits i ordinarie sortiment hos Systembolaget i tjugo år och är idag en av de bäst säljande i sin kategori. Värt att fira bara det! tycker Mårten Boresson och vi kan bara hålla med.

Text: Marie Arpnäs
Foto: Mats W Nilsson

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.