En sommarkväll med vin och strategispel

Sommaren 2020 rullade in och för många kändes det segt. Semester hemma på balkongen istället för charterresa till grekiska öar kändes motigt. De nya reserestriktionerna satte krav på oss och ur nöden kom det finfina aktiviteter för en spännande sommar hemma. En sådan aktivitet är en mysig hemmakväll med vinprovning och strategispel.

Kvällens upplägg och ingredienser

Sluta tänka på vad UD säger om resor till andra länder och vad Folkhälsomyndigheten säger om resor inrikes. Det är dags att skapa en kväll som du aldrig kommer att glömma. En kväll med god dryck och spännande spel!

Förbered med val av dryck och spel. Numera kan du ju beställa vin online. Du behöver inte utsätta dig för fara i en kö på Systemet. Spel kan du också förbereda med hjälp av nätet. Läs på om Blackjack regler online och se till att du har allt hemma för spelet.

En smart förberedelselista kan se ut enligt följande:

 • Handla vin
 • Se till att det finns vinglas för alla
 • Bestäm strategispel (kortspel, schack och så vidare…)
 • Ordna med spelbord där ni kan sitta med lämpligt avstånd
 • Bjud in vänner

  Men hur ska vi prova vin utan en ledare?

  Det kan förstås tyckas lite svårt att hålla egen vinprovning utan en egen expert på plats. Eller så finns det en person som kan lite mer om viner och som gärna delar med sig av den kunskap som finns. Det går förstås också bra att läsa på om tidigare vinprovningar för att plocka upp vilka viner som skulle kunna testas och vad man kan tänka på.

  Missa inte att du har tillgång till en rad olika vinskolor på Youtube. Det är ganska enkelt att se några avsnitt för att bli inspirerad och förstå lite mer om hur man provar viner. Det går med andra ord riktigt bra att ordna med myskväll med vinprovning som ändå kan bli ganska seriös utan en sommelier på plats.

  Strategispel för deltagare med olika nivå

Det är ju inte alla som gillar att spela schack. När det ska väljas strategispel kan det vara klokt att ta ett kortspel där fler kan delta samtidigt. Andra alternativ är brädspel som utmanar hjärnan på ett kul sätt. En omgång TP kan man lätt ordna med trots att folk har lite olika kunskapsnivå.

För att göra det hela avslappnat och mindre tävlingsinriktat kan det vara klokt att skapa lag. Detta oavsett om ni väljer att spela blackjack eller en frågesport. När ni spelar i lag blir det mindre viktigt hur mycket varje person kan om spelet.

Dessutom är det ju onekligen så att vinprovningen kan leda till att skarpa sinnen blir lite mjukare. Undvik därmed att spela om pengar. Det är lättare att förlora lite ära än pengasummor som med hjälp av alkohol blev lite högre än vad de borde ha blivit.

Känslan av semester hemma

Tanken med en myskväll med vinprovning och roliga spel är ju att skapa känslan av semester hemma. Spelen och goda viner gör mycket till men det finns mer som kan förändra hemmets karaktär.

Lägg till viktiga effekter som:

Musik 

Spela musik som ofta förekommer på mysiga restauranger och på platser där många olika människor rör sig. Det ger känslan av att vara någon annanstans. Välj alltså inte favoritartisten som du alltid spelar när du är hemma. 

Använd en tjänst som Spotify för att komma åt ambience-musik. Det kan vara klokt att snickra ihop en låtlista innan hemmakvällen går igång. Kanske vågar du lägga in musik på ett helt annat språk från ett land söderut. Då blir det ju verkligen semestervibbar under ditt mysevent.

Dekor

Om det ska mysas utomhus kan det vara fint med lite lyktor och annat som skapar en alldeles särskild stämning. Duka upp bord på ett festligt sätt. Detta trots att ni inte ska äta traditionell middag. En duk på bordet och lite tända ljus för genast tankarna till ledigt och semester.

Kläder

Det kan också vara riktigt fint med kläder som förändrar känslan på balkongen eller verandan. Därmed inte sagt att det ska bli maskerad av det hela. Men betänk att den som leder vinprovningen har klätt sig i fin skjorta och fluga. Kanske en liten väst på det för mer effekt. Det blir helt klart en annan känsla än då ni sitter med jeans och t-shirt och snackar vin och blackjackstrategi.

Vilka ska få vara med?

Nu går det ju inte att bjuda hur många som helst under Corona-tider eftersom det är viktigt att hålla avstånd. Särskilt inte om det bara finns plats för de som ryms runt matbordet. Ett tips är att betänka vem du helst skulle vilja resa iväg med nu. Det här är personerna som borde vara med på din vinprovnings- och spelkväll.

Låt alla som kommer få veta att det blir en slags fantasiresa och be dem om att klä sig med tanke på detta. Myskvällen blir en resa i sinnet och med största sannolikhet ett vitaminpiller som kan plockas fram i tankarna när det blir höst igen.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.