Nu är det hög tid att avsluta det här vinåret

En kort sammanfattning innan vi avsluta det här vinåret. Nyheterna om en eldhärjat Kalifornien har vi nästa vant oss vi, men att anrika producenter gick upp i lågorna var det förmodligen ingen som räknat med. Att det även blev en del oväntade problem för våra svenska leverantörer i spåren av Corona hade nog ingen heller räknat med. Vin fanns och stod redo att skickas, men plötsligt fanns det inga etiketter. Fabriken hade stängt och de som jobbade satt i karantän. Även transporterna stod helt stilla ett tag. Systembolaget gjorde även en del förändringar, framför allt kring tillfälliga sortimentet. Fler släpp och fler butiker för att minska köerna. Kan erkänna att det blev snurrigt ett tag att hänga med i takt med att datum ändrades hit och dit. Missade ett par riktigt bra lanseringar. 

På den positiva sidan har det kommit rapporter om att skörden i höstas var över förväntan hos många. Så nu återstår det att se hur vinerna från 2020 utvecklas. Lite bitterljuvt om det blir ett kanonår och varje gång någon öppnar en flaska vin med 2020 på etiketten om 15–20 år så påminns man om resten av det här året.

Avsluta det här vinåret

För Vinsider har det varit ett utmanande år på många sätt. Att ge ut en tidning varje månad under rådande omständigheter har inte varit en dans på rosor, men det gick och vi vill verkligen tacka er läsare som möjligt för oss. I år hade vi planerat massor av roliga vinprovningar, som vi ganska snabbt blev tvungna att stryka, och det är trist att inte få möjligheten att möta er läsare vid dessa tillfällen. För det är då det blir verkligt på något sätt. När någon kommer fram och vill prata om ett vin eller en artikel som vi skrivit. Plötsligt förstår man att det sitter väldigt många där ute och läser vår tidning. Troligtvis finns det lika många åsikter som läsare om Vinsider och vi lyssnar på förslagen och tipsen som kommer till oss. Ibland få vi också förklara att vi gör den här tidningen till alla ni som är intresserade av mat och dryck, men inte vill eller har tiden att lägga ner massa timmar på att fördjupa sig. Kanske har ni precis börjat att lära er mer om en druva eller region. Börjat prova olika stilar för att känna skillnaden mellan en ekfatslagrad chardonnay och en på ståltank. Ställt pinot noir från nya- och gamla världen mot varandra. Letat efter petroleum i doften i ett rieslingvin. Vi som gör Vinsider är ganska så vinnördiga också men vi försöker hålla det på en nivå där det inte ska kännas snobbigt eller svårt.

Nu ser vi till att avsluta det här året på bästa möjliga vis för att sen ta nya tag 2021. Själv börjar jag nästan småle lite när man tänker tillbaka på nyårsafton för ett år sedan. Hur jag själv stod där och kände att i år, då händer det, då ska jag besöka den där vingården nere i Italien, åka till vinmässan i Wien, Paris och Berlin, hålla mina första provningar själv, springa på massa roliga och intressanta provningar. Nja, man kan väl lugnt säga att det blev lite ändrade planer. Som alltid. 

Låt oss skåla in det nya året! 

Mats Garb & Oskar Lindholm

Mats vintips:

André Clouet Dream Vintage, 2008   

“Champagne från 2008 och Grand Cru. Och under 500kr. Då ska man slå till och passa på att skåla in det nya året med André Clouet. Frisk med inslag av äpplen, nektarin, lime och rostat bröd.

Värd att lägga undan för att skåla in 2030 också! “

Art.nr. 91221. 479 kr

Oskars vintips:

 

Francois Martenot, Petit Chablis Les Ammonites

“Här kommer ett tips som lanserades i beställningssortimentet den 30:e november. Vinet från ett av världens mests eftertraktade vinområden är friskt och elegant, bra och härlig syra med inslag av gula äpplen, apelsin och lime. I samband med lanseringen så är det också systembolagets billigaste Petit Chablis för 129 kr. För det priset köper jag en låda och myser över att jag har gjort en pangdeal.”

Art.nr. 76610. 129 kr

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.