Tips till nyårskvällen!

Här kommer fantastiska tips till nyårskvällen signerat vår kock Sebastian Schauermann. Och hans filosofi är att minimera tiden i köket en sån här kväll och istället umgås med nära och kära. Satsa på råvarorna och gör något otippat.

Gott nytt år!

Kålrabbi taco med skaldjurs ceviche, friterad Amandinepotatis och chilimarinerad löjrom

1 kokt hummer

2 pilgrimsmusslor

80 g röding

1 tunt skivad kålrabbi

2 strimlade amandinepotatisar

Dill

Gräslök finhackad

4 tsk gräddfil

1 chili finhackad

80 g löjrom

1 lime

2 msk olivolja

Frityrolja

Smör för stekning

Gör så här

Skala och skiva kålrabbin i tunna skivor med t.ex. en mandolin, lägg dem sedan i 10% saltat vatten i cirka 1 timme. Skölj sedan av dem och låt torka lite på en handduk.

Skala och dela hummern i 1×1 cm stora bitar.

Salta och stek ovansidan på pilgrimsmusslorna i smör hastigt på högsta värme i 20 sekunder på varje sida.

Skär pilgrimsmusslorna i 8 bitar.

Skär även rödingen i 1x1cm stora kuber.

Marinera fisken och skaldjuren i lime och olivolja i en bunke, salta och peppra efter behag. Riv ner lite dill.

Fritera potatisstrimlorna i 180 °C frityrolja tills de fått fin färg. Ta upp och låt dem rinna av på ett hushållspapper.

Blanda löjrommen, chili och gräslöken.

Montera tacon med kålrabbin i botten fördela sedan rödingen och skaldjuren, lägg på cirka 1 tsk gräddfil, toppa med potatisen och sist den marinerade löjrommen.

 

Crunchy dulce de leche Tiramisu trifle

250 g mascarpone

1 burk karamelliserad kondenserad mjölk

5 dl vispgrädde

32 st savoiardi kex

3 koppar bryggkaffe

3 msk sirap

1 msk kakao

50 g smör

1dl grädde

Bär efter tillgång och smak

Gör så här

Sätt ugnen på 150 °C.

Doppa kexen hastigt i ljummet bryggkaffe och lägg dem på en plåt tills vidare.

Ta hälften av kexen och smula dem på en smörad plåt och rosta dem tills de är torra, det tar cirka 1 timme. Rör om då och då. 

När de är torra gå över dem med en kniv eller pulsmixa dem i en matberedare.

Vispa ihop mascarpone, dulce de leche (kondenserade mjölken)tillsammans med grädden tills den blir tjock.

Gör en choklad-kolasås genom att på högsta värme koka sirapen hårt och sedan tillsätta smöret och kakaon under omrörning. När det bubblar friskt tillsätt grädden och låt det sedan sjuda i cirka 10 minuter under uppsikt så det inte bränner. Låt svalna lite innan du använder den.

Montera ihop desserten genom att lägga 2 våta kex / person i botten på ett glas. 

Toppa med 1/2 dl mascarponecremé och sedan choklad-kolasås, toppa med en rejäl skopa kaffesmulor, garnera med bär om du vill.

Vintips till maten 

Louis Roederer Brut Premier 

Pris 469kr Art.nr 7602

“Nyanserad, utvecklad, mycket frisk smak med inslag av rostat bröd, gula äpplen, hasselnötter, honung, apelsin och vit choklad. Vinet avslutas alltid med en elegant och aptitretande syra.”

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.