Birra Moretti är en historisk pionjär

Birra Moretti är en historisk pionjär
Birra Moretti är en historisk pionjär.

Att Italien är en av världens största vinproducenter är ingen nyhet men att ölförsäljningen i landet har gått om vinförsäljningen kanske inte många känner till. Det hände 2010 och beror dels på den nya vågen med hantverksöl och dels att öl även fått ta plats på matbordet, vilket inte var tänkbart tidigare. Det ansågs en gång i tiden att till lunch och middag ska det endast drickas vin eller vatten. Genomslaget kom när öl serverades till pizza som inte räknades som mat. Nu för tiden dricks öl till alla typer av mat och det är en härlig törstsläckare.

Ölhistoria
Fortfarande är Italien en av de största vinproducenterna i världen men historiskt var landet en av de första ölproducerande länderna. Babylonien anses vara absolut först och sedan spreds kunskapen till Grekland och Italien via Egypten. Visserligen ansåg många romare att öl var för barbarer medan vinet var lite ”finare”. Att öl är en populär dryck är väl heller ingen nyhet, den ligger på tredjeplats av det som dricks mest av i världen efter vatten och te. De senaste decennierna har även italienarna följt trenden med hantverksöl och är en av de länder som ökar mest med sina små bryggerier. Idag finns det cirka 500 bryggerier i Italien med nära 3000 olika sorters öl och trenden fortsätter – fler bryggerier poppar upp och ny öl kommer ut på marknaden.

Birra Moretti 
Italien är ett nytänkande land som värnar om sina traditioner. Birra Moretti är en historisk pionjär som inte bara är populär på den inhemska marknaden utan den finns även representerad i 50 länder. Redan 1859 startar Luigi Moretti sin öl och isfabrik i Udine i Friuli i Venetien, i nordöstra Italien. Det är över 150 år sedan som Birra Moretti bryggdes första gången och få justeringar har gjorts sedan dess, dessutom är det en av de första ljusa lagerölssorterna från Italien.

Birra Moretti är en historisk pionjär

Mustaschprydd etikett
Den mustaschprydda mannen som pryder flaskan har väl inte undgått någon. Det sägs att grundaren Luigi Morettis brorson såg en stilig man som avnjöt sin öl på Trattoria Boschetti i Udine 1942. Han tycktes utstråla exakt de värdetermerna som grundaren Moretti ville spegla med sin öl. Han frågade om mannen kunde ställa upp på ett fotografi och vad som han ville ha i ersättning för bilden. ”Ge mig en Birra Moretti.” sägs mannen ha svarat. Om historien är helt sann är ett frågetecken men den mustaschprydde mannen dekorerar flaskan än idag.

Birra Moretti är en historisk pionjär

Birra Moretti, 15,90 kr, Nr 89064

Smakprofil
Är det något som smakar extra bra när det är varmt och törsten sätter in så är det just öl och extra gott med en välbalanserad ljus lager. Birra Moretti är en ren, frisk, krispig öl med brödig samt lättsam karaktär. Citrusörtighet balanseras med finstämd bitterhet. Passar lika bra till pizzan som till pastan och är en lika trivsam och trevlig törstsläckare i sol och värme som efter en rask promenad i höstluften.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.