Känslan av Bourgogne i Languedoc – typisk Pinot Noir stil

Kan man befinna sig i Languedoc i södra Frankrike, dricka lokalproducerat Pinot Noir-vin – och tro att man är i Bourgogne? Ja, det kan man. Om man är på den ekologiska vingården Domaine de la Mètairie d’Alon i Haut-Languedoc Vallée de l’Aude och har turen att få öppna en flaska Domaine de la Métairie d’Alon Le Village Pinot Noir, där den världsberömda blå druvan spelar huvudrollen.

Domaine de la Mètairie d’Alon, i byn Magrie i kantonen Limoux, med sin extraordinära jordmån skapar extraordinära viner. Gården ägdes till en början av kompanjonerna och vinproducenterna Nerida Abbotts och Laurent Delaunay, med den gemensamma egendomen Abbotts & Delaunay. Den sistnämnda, Monsieur Delaunay, är nummer fem i generationsordningen och kommer från en familj med djupa rötter i Bourgogne. Det var inget hinder för att slå sig ner i södra Frankrike, närmare bestämt i Languedoc-Roussillon, där det svala klimatet skapar utmärkta förutsättningar för att odla Pinot Noir och Chardonnay.


Domaine de la Mètairie d’Alon, i byn Magrie i kantonen Limoux, med sin extraordinära jordmån skapar extraordinära viner.

ANNONS
Ett elegant vin med lång eftersmak i en typisk ”Pinot Noir stil” från Bourgogne.
Métairie d’Alon Pinot Noir Le Village, 2017, Nr 73278, Flaska 750 ml, Alk 13,5 %

Bourgogne i Languedoc

Laurent Delaunay.

Den som söker ska finna heter det ju, och det var just vad Laurent Delaunay gjorde. Vingården Domaine de la Métairie d’Alon var platsen där han kunde producera utsökt Chardonnay och Pinot Noir. Nerida Abbott sålde efter några år sin del av Abbotts & Delaunay till Laurent, som nu är ensam ägare av egendomen. 2017 kunde Laurent Delaunay dessutom köpa tillbaka delar av sina rötter i form det gamla vinhuset Edouard Delaunay, grundat redan 1893, och kan nu stoltsera med två helt olika stilar av vinvärldens stjärndruva – Pinot Noir.

Det bästa av två världar 

Domaine de la Métairie d’Alon Le Village Pinot Noir är resultatet av en lyckad mix av två världar och stilar. I en och samma flaska bjuds man på den eleganta smaken av Bourgogne, kombinerat med den mer rustika känslan av södra Frankrike. Sydfrankrikes soliga dagar och svala nätter lämpar sig utmärkt för druvodling på hög höjd. Resultat är balanserade viner med karaktär som förenar generös frukt med både kraft och fräschör. Efter skörd och vinifikation får ungefär hälften av vinet vila på franska ekfat och mogna i ett halvår. 

pinot noir

ANNONS
Vinet har en vacker körsbärsröd färg och en underbar doft av röda bär.
Métairie d’Alon Pinot Noir Le Village, 2017, Nr 73278, Flaska 750 ml, Alk 13,5 %

Det färdiga röda vinet är lika gott som vackert. Doften är en härlig blandning av röda bär, inklusive körsbär, blommiga toner av pion och en touch av ingefära. Smaken är likväl rund som elegant och man kan känna inslag av både vitpeppar och lakrits. Den fina, långa eftersmaken kan karaktäriseras som en typisk Bourgogne-Pinot Noir. Vill du servera vinet till mat kan man med fördel bjuda på fågel, som pärlhöna på rotfruktsbädd med örter och rökt sidfläsk. Eller varför inte något klassiskt franskt, som en kalvgryta med rotfrukter, svamp och örter.

Många upplever det svårt att hitta viner som stilmässigt påminner om Bourgogne utan att komma därifrån. Då kan du sluta leta nu för Domaine de la Métairie d’Alon Le Village Pinot Noir är just det. Ett utsökt Pinot Noirvin från södra Frankrike med smak av Bourgogne.

Text: Marie Arpnäs

ANNONS
Rött vin från distriktet Languedoc-Roussillon i Frankrike.
Métairie d’Alon Pinot Noir Le Village, 2017, Nr 73278, Flaska 750 ml, Alk 13,5 %

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.