Charles Heidsieck – en älskad champagne

Charles Heidsieck – en älskad champagne

Vill du också dricka champagne som serverats på flera Nobelbanketter och känna dig som en vinnare, då är det Charles Heidsieck du ska hälla i glaset. Drycken som hyllas av vinkännare runtom i världen har anor från mitten av 1800-talet och champagnehuset kan bland annat stoltsera med världens bästa multivintage – Charles Heidsieck Brut Reserve.

Charles Heidsieck själv föddes 1822 och matades mer eller mindre med mousserande vin i nappflaskan. Hans gammelfarbror grundade Champagne Heidsieck et Cie House och Charles växte upp bland druvor, i en familj med Reims traditioner i bagaget.
Innan Charles hunnit fylla 30 år grundade han sitt eget vinhus. Han var en pionjär på många sätt och vis. Bland annat reste han till USA för att lansera sina franska bubblor på amerikansk mark, vilket gav honom det välbekanta smeknamnet Champagne Charlie. Många år senare bestämde huset sig för att skapa en Champagne Charlie cuvée som en hyllning till sin grundares djärvhet, totalt fem årgångar: 1979, 1981 1982, 1983 och 1985. Förutom kvaliteten på dessa viner, som inte längre är tillgängliga, har cuvéens kraftfulla arv förstärkt det goda ryktet om legenden Charles Heidsieck.

Champagnekungen

Champagne Charlie, eller Champagnekungen på svenska, blev i slutet av 80-talet även en fransk-kanadensisk dramaserie, som byggde på vinhandlaren Charles Heidsiecks liv. Den målinriktade fransmannen som under tiden kring det amerikanska inbördeskriget erövrade Amerika med sin champagne. Det är till stor del tack vare Charles visioner, charm och hårda arbete – förvaltat och utvecklat genom generationer – som betydligt fler än fransmän och amerikaner idag kan njuta av många av världens bästa champagner, etiketterade Charles Heidsieck.
Det är ingen slump att Charles Heidsieck kommit att bli en av de mest prisbelönta champagnerna i världen. Dess Cellar Masters har erkänts inte mindre än tolv gånger som “Årets mousserande vinmakare” under en artonårsperiod. Så sent som i år fick Charles Heidsiecks vinmakare Cyril Brun utmärkelsen ”Winemaker of the year” av det franska vinmagasinet Guide Hachette. Thierry Roset var hans föregångare fram till 2014, och en mycket hyllad sådan med många oförglömliga cuvéer på sin meritlista. En utmaning att ta över hans roll med andra ord, men Cyril Brun – som närmast kom från Veuve Clicquot – har gjort det med den äran.

Charles Heidsieck – en älskad champagne
Cyril Brun, Chef de cave, Maison de Chamapgne Charles Heidsieck

Vinerna från Charles Heidsieck representerar en värld av elegans som alla har sin egen personlighet, sin egen generösa ton. Idag sker produktionen tillsammans med systerföretaget Piper-Heidsieck i en ultramodern funktionell cuverie i södra utkanten av Reims. Charles Heidsieck Cellars finns med på Unescos världsarvslista och är fortfarande en del av huset. Källarna har använts för att lagra viner i nästan 150 år och ligger tiotals meter under jorden med en konstant temperatur och luftfuktighet. De var mindre än 100 meter från den tyska frontlinjen under första världskriget och lyckades klara sig, trots att 80 procent av Reims förstördes. Champagne med hög överlevnadsfaktor skulle man kunna konstatera!

Oslagbara smakkombinationer

Det är inte svårt att förstå varför Charles Brut Réserve är en av världens mest älskade champagner. Vinet har en kombination av frisk och livlig citrus med inslag av mandel, röda äpplen, nougat och krämig mousse i fin harmoni och en smak som sitter kvar länge. En av de kvaliteter som utmärker Charles Heidsieck är att de använder en unikt stor andel reservvin i sina cuvéer, minst 40 procent. Reservvinerna har en snittålder på tio år och bidrar med en stor komplexitet. Detta är en kombination som oftast bara återfinns hos prestige cuvéerna hos andra champagnehus och som blivit Charles Heidsiecks så signifikativa stil.

Charles Heidsieck Brut Réserve
Pris 469 kronor Nr 77522

Champagne passar till det mesta. Ska man tipsa lite mer specifikt kan man poängtera att Charles Heidsiecks komplexa och nyanserade smak gifter sig med något fetare tillbehör som brynt smör, smörstekta blinier och hollandaise. Servera löjrom på en krispig botten med crème fraiche och häll en sked brynt smör över. En garanterat uppskattad smakupplevelse. Prova också att servera ostron med hollandaise eller en beurre blanc. Och sist men inte minst – störrom på smörstekta blinier och rik smetanasom smälter i munnen ihop med ett glas Charles Heidsieck Brut Réserve. Läs tipsen igen och försök att inte bli sugen på champagne!

 

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut
Pris 649 kronor Nr 92118

Charles Heidsick Brut Réserve finns I Systembolagets fasta sortiment för 469 kronor, och värt att notera är att Charles Heidsieck släpper 3 600 flaskor Blanc de Blancs på Systembolaget den 26 november, Charles Heidsieck Blanc de blancs MV. Julen kommer tidigt i år.

 

LÄS MER: Fredagsdrinken

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.