Cuvée Stockholm är en svenska vinmakare i Frankrike

Bakom Cuvée Stockholm står ett litet gäng vänner och vinälskare som har förverkligat en idé man burit på länge, att starta import av franska viner. Ursprunget är att flera av dom under tiotalet år har upplevt fantastiska resor, nämligen att ta sig till franska landsbygden och cykla runt i olika vindistrikt. Där har dom träffat på många mindre vinproducenter, och funnit att flera av dem gör helt fantastiska viner. Nu vill man hämta hem de fynd som spårats upp till andra vinälskare här i Sverige.

Personerna bakom Cuvée Stockholm är Nina och Rolf Fällström, Lena och Hans Gullström samt Sophie Löfving och Peo Ekberg. Alla är först och främst goda vänner och sedan har man en del olika goda egenskaper som kompletterar varandra. Många av är vana entreprenörer och har drivit olika företag. Att driva en vinimport är främst en kärlekshandling, eftersom man tycker att det är så spännande och trevligt med hela vinkulturen och främst den franska.

Cuvée Stockholm vill ge vinentusiaster i Sverige väl utvalda kvalitetsviner från mindre vinproducenter, viner som annars har små möjligheter att nå svenska vinköpare. Vad betyder Cuvée Stockholm egentligen? Så här förklara man själva bakgrunden till namnet.

”Cuvée är en term som kommer från det franska begreppet cuve, som används inom vinbranschen i flera olika betydelser som alla är härledda till ett fat eller en tank som används för något visst ändamål. En viss blandning eller batch vin, ofta i syfte att förmedla intrycket att det vin som har ”cuvée” i namnet är av särskilt hög kvalitet. Att göra den perfekta blandningen betraktas av många som stor konst.”

Just därför valet av namnet Cuvée Stockholm. Man kommer arbeta enligt konceptet att välja ut särskilt lämpliga franska cuvéer från hantverksskickliga vinproducenter. Vinfaten med dessa speciella batcher av vin är utvalda och för att just denna typ av kvalitetsvin saknas eller finns alltför få av på den svenska marknad. Efter resor, provningar och samtal med producenter tar man hem utvalda årgångar av viner som dom själva njuter storslaget av att dricka och förhoppningsvis kommer upplevas som väl utvalda pärlor av fler svenska vinälskare.

Varje utval cuvée från Cuvée Stockholm kommer numreras och finnas i en begränsad upplaga. Självklart kan nya årgångar av samma vintyp från samma producent återkomma, men då är det en ny numrering för det kommer alltid vara skillnader mellan varje utvald cuvée.

Just nu finns Cuvée Stockholm nr 1 och nr 2 att beställa.

 

Cuvée Stockholm nr 1 Beaujolais 2020
Nr 72154 Pris 288 konor

”Att cykla genom Beaujolais är en fröjd. Lite kuperat, men så vackert. Vi stannade på flera ställen, men hade svårt att finna vinet som fick våra smaklökar att tända till. Tills vi av en händelse kom till Saint-Lager i området Brouilly och fann vinmakare Guillaume på Domaine des Fournelles. Vingårdens cuvée från deras blott 7000 kvm stora vinfält Godefroy i Côte de Brouilly blev vår favorit, också ett vinfält med 90 år gamla stockar av Gamay som inom kort väntas utses till Premier Cru. Årgång 2020 blev efter en varm och torr växtperiod extra lyckat. Vinet är ett för Beaujolais sällsynt kraftfullt och karaktärstarkt vin. Med tydlig fruktighet av mörka bär och smultron, och även lätt mineralsälta och rökighet. Fina tanniner och syra gör den möjlig att spara i minst tio år, men det känns onödigt – den är väl så god redan nu.

 

Cuvée Stockholm nr 2 Lalande de Pomerol Bordeaux 2019
Nr 7080301 Pris 295 kronor

”Vi upptäckte denna gård efter att först cyklat runt på vänstra stranden i Medoc och alla fina slott, tog sedan färjan över till högra stranden och trampade från gård till gård hela vägen från Blaye till S:t Emilion. Under vår näst sista cykeldag hamnade vi hos familjen Champseix på vingården Château Vieux Chevrol i Lalande de Pomerol, på den platå som anses ha allra bäst jordmånen i detta område och gränsar till ån Barbanne. På andra sidan ån ligger Pomerol där vinerna är mångdubbelt dyrare. Bara 2,5 km cykelväg från Château Vieux Chevrol ligger Château Petrus, stjärnan i Bordeaux på högra stranden och i hela vinvärlden. Vi blev imponerade av att denna lite mindre vingård hade satsat på modern utrustning och teknik. Vi fick följa vinmakare Michel, hur noga han kunde kontrollera jäsningen i de datorkontrollerade ståltankarna och det formligen strålade av seriositet från denna vinfamilj. Samtidigt sköttes all skörd manuellt och den fanns en genuin känsla för naturen och att tillvarata druvornas och jordmånens egenskaper, allt enligt familjens tradition av hållbart odlande som ledde till ekologisk certifiering 2015. När vi smakade deras kraftfulla och samtidigt väldigt finstämda och eleganta vin så föll alla pusselbitar på plats. Det är en stor ära och glädje att vi nu kan presentera deras vin som vår Cuvée Stockholm Nr 2. Och särskilt att vi fått tillgång till deras ågång 2019 som var ett riktigt bra år och nu och ett par år framåt är perfekt för att drickas. Servera vid 16-18° till välkryddad mat, kött, kyckling, gratinerat vegetariskt, ostar, chark eller som aperitif utan mat.”

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.