Floden Loire ringlar nästan 100 mil genom norra Frankrike, med start i Centralmassivet för att till slut nå Atlanten vid staden Nantes. Utmed floden ligger det slott som en gång i tiden tillhörde Frankrikes aristokrati och kungar som mer eller mindre tävlade i att överglänsa varandras byggen innan revolutionen 1789 satte stopp för lyxlivet och folket fick nog. Och det är floden som gett namn till det tredje största området för AOP-viner i Frankrike – Loire.
Här hittar vi ett stort utbud av viner som variera utifrån var man befinner sig och vilka druvor vinproducenterna jobbar med. Även att det finns ett stort antal mindre producenter gör att kvaliteten höjs. Genomgående är att vinerna bjuder på kvalitet, hög friskhet och finess.
Våren och solen har äntligen hittat upp till oss nordbor och vad passar då bättre än att utforska Loire-vinerna? Här hittar vi både bubbel och vita viner som verkligen passar våren och sommarens härliga luncher och middagar. Och speciellt inför studentavslutningarna där det kan vara dags att byta ut Prosecco och Cava mot en krispig och frisk Crémant de Loire. Ett mousserande vin som är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska och enligt lag ska en Crémant de Loire legat minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering. Det här är fina bubblor som passar lika bra att skåla med som att njuta till maten. Eller varför inte njuta av ett glas Sauvignon Blanc från Touraine tillsammans med en bit getost.
Eftersom det är ett utdraget vinområde skiljer sig klimatet och jordmånen. Längs med kusten i väster är det ett maritimt klimat som är milt och fuktigt och ju längre in man tar sig övergår det till ett inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar. Och precis som i många andra vinområden finns det även egna mikroklimat som påverkar lokalt. Jordmånen påminner mycket om den man har i Champagne och men skiftar från sand och granit längsmed kusten till grus, kalk, krita och lera ju längre inåt landet man kommer. Att det finns likheter med Champagne kan säkert ligga till grunden varför man är den nästa största producenten av mousserande viner.
Utan att snöa in för mycket i vinhistoria om Loire så har man odlat vin i området i flera tusen år och som det är på många andra platser så var det romarna som styrde upp vinodlingarna när man försökte lägga hela Europa under sig. Närheten till havet har även gjort det enkelt att exportera vin till andra länder och framförallt till England och Nederländerna.
Loire en vinregion med dolda skatter
Loire är indelat i fem regioner och från väst till öst är det Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Centre Loire och Auvergne. Ett skäl till varför vinerna från Loire har blivit så populära är variationen mellan regionerna och druvorna.
Melon Blanc odlas främst i regionen Nantais. Med närheten till havet så är det en druva som verkligen passar till ostron och skaldjur och ger både friska, strama, örtiga viner och idag är det vanligt att man använder sig av metoden sur lie när man gör muscadetviner. Man låter druvjosen ligga längre i i sin egna jästfällning innan man buteljerar det på flaska och det ger mer komplexitet till vinet. Ett tips är att hålla utskick efter sur lie på etiketten nästa gång du ska köpa vin.
Chenin Blanc känner nog många igen och det har verkligen blivit lite av Loiredalen ”egna” gröna druva. Idag finns den i flera andra länder runt om i världen men troligtvis inte lika odlad som här. På Chenin Blanc kan man producera allt från torra med hög friskhet till söta viner beroende på område. Ett av de mest kända distrikten för druvan är Anjou-Saumur som ligger öster om Nantais. Här finns ett stort antal producenter som jobbar biodynamiskt på sina vingårdar och det är allt riktigt torra, friska viner från den norra sida av floden till söta, ädelrötade viner från sydsidan. Men här produceras även röda viner på Cabernet Franc som ett exempel. Och till skillnad från Bordeaux är det en lättare stil på vinerna, mer komplexitet, elegans och längd.
Men Chenin Blanc trivs även alldeles utmärkt i appellationen Vouvray som ligger i den tredje regionen Touraine. Härifrån kommer båda stila och mousserande viner, halvtorra till halvsöta. En annan druva som förkommer till vitt vin i regionen är Sauvignon Blanc, en mycket aromatisk druva som kan användas med stor variation. Den fungerar för vintillverkning av olika stilla vintyper och är även utmärkt för mousserande viner. Och här görs alltifrån torra, friska vita viner till söta vita viner av olika karaktär. Gemensamt för flera av dem är doft och smak av citron med ett tydlig mineralitet. De viner som är lagrade längre har även inslag av torkade aprikoser och honung. Ett tips är att hålla ögonen öppna efter vita viner från Touraine eftersom det oftast är mycket vin för pengarna.
I den här regionen produceras också rött vin på druvorna Cabernet Franc, Gamay och Malbec. Appellationerna Chinon och Bourgueil producerar seriösa röda viner med finess. Och övriga regioner är Centre Loire och Auvergne.
Loire bjuder verkligen på en mångfald av viner och inför sommaren är det här en del av Frankrike som fler verkligen borde upptäcka. Idag finns det en hel del på hyllorna på Systembolaget men utbudet finns i deras beställningssortiment, där går det att upptäcka Loire på riktigt!
Kvalitetsstämpeln ”Val de Loire IGP” garanterar vinets ursprung: 100 % av druvorna som används i vinet måste kommerfrån en Loire-vingård. 60 % av Val de Loire IGP-viner är vita viner, oftast utpräglat livliga torra viner med delikata aromer av frukt och blommor.
Druvor
Några av de viktigaste gröna druvorna är Melon Blanc, Sauvignon Blanc och Chenin Blanc. Bland de blå druvorna är Cabernet Franc, Gamay och Pinot Noir störst även om Grolleau och Côt (Malbec) bör nämnas.
Vulkanisk jord
1. GRANIT
Granit kommer från jordens kärna och är en magmatisk bergart som är typisk för Bretagne och dess arv. Det är i denna hårda och sura sten, sammansatt av mineraler som är synliga för blotta ögat, som druvsorten Melon Blanc trivs och ger Muscadet- vinerna ett av dess mest originella uttryck.
2. GNEJS
Gnejs bildades genom en metamorfos av såväl magmatiska som sedimentära bergarter
och är den andra stenarten som vetter mot havet från Nantes vingårdar. Vinstocken slår gärna rot och tar näring åt sig i denna mineraliska jordmån, vars förmåga att återställa värmen till växten också ger liv åt Muscadet-viner.
3. PRIMÄR SKIFFER
Primär skiffer kan hittas i olika former och färger (skiffer, lila, sandsten, etc.). Dessa nyanser förklarar originaliteten i produktionen, som till exempel på Coteaux de l’Aubance. Det tunna skiffer som traditionellt täcker regionala bostäder kommer från det.
4. PREKAMBRISK SKIFFER
Dessa metamorfoserade skiffer är den jordmån som formar de flesta av de mest välkända Anjou-vinerna från druvsorterna Cabernet Franc och Chenin Blanc. De utgör de äldsta områdena i vingården (över 530 miljoner år gamla) huvudsakligen belägna söder om Loire och Layon.
SEDIMENTÄRA STENAR
5. VIT KRITA (Turonian Tuffeau)
Denna sedimentära kalkstenssten av marint ursprung är den mjuka krita som används för att forma det regionala arvet, inklusive de berömda slotten i Loire. Cabernet Franc och Chenin Blanc planteras där för att producera viner som ofta är strukturerade och komplexa. De naturliga tuffeaukällarna är idealiska för att bevara våra bästa Saumur- och Touraine-viner i flera decennier.
6. SANDIG-GRUSIG ALLUVIUM
Lokalt kallat ”varennes”, alluvium är sediment skapat i vattendrag (sten, grus, rullsten, sand, etc.). Majoriteten av dessa jordar är planterade med Cabernet Franc i Chinon eller i Bourgueillois där de producerar läckra, runda och sammetslena viner.
7. GUL KRITA (Turonian Tuffeau)
Gul tuffeau är en kalksten som kommer från upprörd sedimentation i varma, grunda hav. Det är i dessa jordar, lokalt kallas ”aubuis”, som vinstocken tycker om att hitta djupa vatten- och mineralreserver, vilket ger kraft till viner som Vouvray. Den Turonian geologiska perioden har fått sitt namn från staden Tours.
8. SENONIAN SANDS
Genom att gradvis dra sig tillbaka (cirka 100 miljoner år), skapade havet bland sedimenten den sand som vi idag hittar längs Loirebädden. Det är genomsläppliga jordar som är lätta att bearbeta, där vinstockarna slår rot för att producera läckra, fruktiga och lätta viner
9. FLINTLERA
Lokalt kallade ”parakiter” eller ”chailloux”, flintleror finns i Touraine omväxlande med sandiga formationer. Chenin Blanc och Sauvignon Blanc älskar dessa jordar som värms upp på ytan av flinta för att få fram ofta mineraliska uttryck.
10. KALKSTEN (jura)
Denna kalkstenssedimentära bergart av marint ursprung är rik på fossila ostron. I kombination med sluttningsleror ger det Sauvignon Blanc-vinerna finess och längd i munnen. Det finns också i den västra bassängen av Loire.