Ett glas rött med Leif Mannerström

Leif Mannerström, 119 kronor Art.Nr 73509

Vinsider har träffat mannen, mästerkocken, matrestauratören Leif Mannerström förut. För ganska precis ett år sedan, då han släppte sitt första vin. En vit sauvignon blanc från franska Loire. Nu är det dags igen – för ett rött, klassiskt Côtes du Rhône-vin från 2018, den bästa skörden på ett decennium. Det borgar för en god dryckesupplevelse.

Vi tar ett glas rött med Leif Mannerström, som själv säger att han älskar franska viner när vi ses och just Côtes du Rhône rankas som en av de absolut hetaste rödvinsregionerna i världen. Ingen slump med andra ord att det är just därifrån hans senaste skapelse kommer. 
Både det röda och det vita vinet har tagits fram i samarbete med den svenska vinimportören Urban Wines, och ganska snart efter den vita lanseringen påbörjades arbetet med den röda skapelsen. Tillsammans började de prova viner som liknade det som man var ute efter. Flera producenter och provningar senare lyckades man hitta en producent vars kvalitet var precis vad man sökte efter. 

Rött och franskt till kött 

– Det här är ett riktigt bra och klassiskt franskt vin, säger Leif. Jag är verkligen nöjd med både vinets karaktär och kvalitet. Det är kraftigt och smakrikt med härliga inslag av solmogna mörka bär, kryddor, lakrits och örter med en generös längd. 
– Så här ska en riktigt bra Côtes-du-Rhône dofta och smaka! Dessutom är det ett suveränt matvin.
När det går mot midsommar och Sverigesemester kan man kanske undra varför valet föll på ett rödvin och inte ett laxrosa rosévin. 
– Vi har pratat om rosé men vi är inte där än. Jag måste vara hundra procent nöjd med det jag sätter mitt namn på och det kändes naturligt och rätt med det röda nu. Men det kommer säkert mera … 
 
Ett glas rött med Leif Mannerström
Vad skulle du rekommendera för tilltugg till det röda vinet, som framförallt attraherar dina smaklökar? 
– Grillat och kött överhuvudtaget är alltid rätt. Den kombinationen kan man äta till långt in på hösten. Det är som med sauvignon blanc, det funkar alltid – året om. Det är så jag vill ha det, inga märkvärdigheter men det ska vara ett hantverk – både i glas och på tallrik. 

Grilltips från mästerkocken

– Får jag välja äter jag helst en rejäl entrecôte med bearnaise till, men smakrika charkuterier och hårdostar passar också utmärkt till det röda vinet. 
 
Leif ger oss lite goda råd när det gäller köttet. Att man inte låter det vila för länge när det är grillat till exempel. En nästintill oförlåtlig handling om man får tro en mästerkock. 
– Det är vansinne att låta ett nygrillat kött ligga och vila i femton, tjugo minuter. Det skulle jag aldrig äta! Köttet ska ha krispet kvar på grillytan och ska det vila så ska det vila på värmen. Sedan är det väldigt viktigt att servera maten på en varm tallrik. 
Leif berättar om en restaurang i Spanien, där man får maten serverad på specialdesignade, varma tallrikar som väger sjuhundra gram styck och är tre centimeter tjocka. 
– Det är säkert ingen dröm för serveringspersonalen, men maten som serveras är en önskedröm! Jag åt en riktigt fin entrecôte som låg och fräste på tallriken och maten höll sig varm hela vägen. Till och med pommes friten var varm och krispig genom hela måltiden. Oerhört populärt ställe, och man får vänta en vecka på att få bord. Men det var det värt! 
Det röda Mannerström-vinet är tillverkat av handskördade Syrah, Grenache och Mourvèdredruvor från trettioåriga vinrankor. Åldern i kombination med ett lågt skördeuttag ger ett vin av yppersta kvalitet med djup, längd och hög lagringspotential. Leifs röda vin, liksom det vita, har fått toppbetyg av vinexperterna och prislappen är 119 kronor. ”Under hundralappen får du inte den kvalitet du vill ha”, som Leif Mannerström själv säger.
Text: Marie Arpnäs
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.