För Jessica Frej är julen ljus, värme och gemenskap

Jag vet inte med er men jag tycker julen i år är mer efterlängtad än någonsin. Julen med ljus, värme och gemenskap. God mat och vackra dekorationer. I detta nummer blir det ingen traditionell julmat men julens färger och smaker i en liten twist. Sillen och skinkan spar vi till längre fram och nu tjuvstartar vi njutet med saffran, röda äpplen och citrus.

Recept: Jessica Frej Foto: Lina Eidenberg Adamo

Bakade Brie med röda äpplen

1 brieost
3 äpplen
2 msk smör
1 msk råsocker
1/2 tsk salt
2 kvistar rosmarin
1 dl torkad frukt exempelvis fikon och aprikoser
Kex eller bröd till servering

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Ställ in osten i mitten av ugnen och baka i ca 15–20 min.
  • Medan osten är i ugnen kan du göra äpplena.
  • Klyfta äpplena.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Stek äpplena med smör, socker, salt och rosmarinkvistarna tills de mjuknar och får stekyta.
  • Lägg brieosten på ett fat och toppa med torkad frukt och de stekta äpplena.
  • Servera med bröd eller kex.

Citrussallad med getost och saffransvinaigrette

1/2 g saffran
1 citron, saften
1/2 tsk salt
1 tsk honung
3 apelsiner
1 grapefrukt
3 clementiner
1 chilifrukt
125 gram getost
3 msk olivolja
Svartpeppar
Ört att dekorera med

Gör så här:

  • Blanda saffran, citron, salt och honung i en skål. Låt stå och dra medan du gör resten.
  • Skär bort skalet på citrusfrukterna och skiva.
  • Lägg på ett fat.
  • Skiva chilin.
  • Smula över getosten Ringla över saffransvinaigrettenoch ringla över olivolja.
  • Peppra och strö över chilin.
  • Topp med valfri ört.

Saffranskyckling med valnötter och granatäpple

1 hel kyckling
1/2 gram saffran
1/2 dl hett vatten
1 dl yoghurt
1 tsk paprikapulver
1 msk lökpulver
1,5 tsk salt
1/2 dl olivolja

Gör så här:

  • Lös upp saffran i vatten. Låt stå i tio minuter. Blanda ner alla ingredienser utom kyckling och blanda ihop.
  • Pensla kycklingen med marinaden och låt stå i kylen i 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader (200 grader i varmluftsugn).
  • Stek i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
  • Sänk värmen till 175 grader (150 grader i varmluft) och stek i ca en timma till tills kycklingen fått fin färg och innertemperaturen nått 82 grader.

 

Jessica Frej
Ålder: 35 år
Familj: Sambo Christian,
dotter Dorthe 3 år och bonus Douglas 13 år
Gör: Kokboksförfattare, tv-kock och student
Bor: Lidingö
Instagram: @jessicafrej

Jessica Frej har jobbat med matinspiration sedan 2011 då hon medverkade i första säsongen av Sveriges mästerkock och senare fick jobb som tv-kock i det då nystartade programmet ”mitt kök”.

Fler recept hittar du här!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.